Nura NuraTrue Pro review: geluid zo uniek als jijzelf

Nura NuraTrue Pro
© Nura
Voordelen
Warm, helder en gedetailleerd geluid
Goede batterijduur
Uitgebreide app voor Android en iOS
Nadelen
Nura kan nog wat schroeven aan de ANC-performance
Oortjes zijn relatief groot
Aanbevolen prijs: €379
Waar te koop?
Totaalscore 8
Nura staat bekend om zijn unieke audioproducten die hun geluid aanpassen aan de luisteraar. Die techniek zit nu ook in de volledig draadloze NuraTrue Pro-oortjes en wij gingen ermee aan de slag voor deze review.

Toen Nura in 2018 de Nuraphones introduceerde, bleken ze niet direct een overweldigende hit. Mensen waren niet erg overtuigd van het in-earontwerp van de over-earhoofdtelefoons. Waar gebruikers wel meteen van overtuigd raakten, was de achterliggende techniek die Nura voor zijn hoofdtelefoons gebruikt.

Voordat je de hoofdtelefoons kan beginnen te gebruiken, stelt Nura namelijk eerst een gepersonaliseerd geluidsprofiel op. Via geluidsgolven die terugkeren uit je gehoorgang kan de app bepalen welke elementen van de audio versterkt moeten worden, zodat je ook daar alle details van kan horen. Inmiddels vergelijkt het de data van jouw gehoor ook met testen die ongeveer 2 miljoen anderen hebben uitgevoerd. Hierdoor is het geluidsprofiel dat de app voor je creëert nog een pak betrouwbaarder dan het geval was bij de originele Nuraphones.

Het is bovendien, zo stelt Nura, 20 procent sneller dan bij de originele NuraTrue in-ears. We testten nu dan ook de Pro-variant die net een aantal extra functies meepakt. De Pro-variant komt ook aan een Pro-prijs: de oortjes kosten namelijk 379 euro voor een set.

NuraTrue Pro oortjes
De oortjes zijn groter dan je in eerste instantie verwacht – Beeld: Nura

Specificaties

Nu wil je natuurlijk eerst weten waar we het over gaan hebben. Hieronder zijn de belangrijkste specificaties van de NuraTrue Pro opgelijst.

  • Interne speakers: 10mm
  • Waterdichtheid: IPX4
  • Batterijduur: 8 uur (ANC), 32 uur (inclusief case)
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.3
  • Codecs: AAC, SBC & AptX, AptX HD, AptX Adaptive (lossless)
  • Gewicht: 8,6 gram per earbud

Nieuwe in-ear audiokoning

Wat ons als audioliefhebber vaak stoort, zijn de standaardaudioprofielen die fabrikanten in hun hoofdtelefoons of in-ear oortjes verwerken. Afhankelijk van de fabrikant en zelfs het type product (segment) verschilt het geluid en hoor je niet, of in elk geval niet geheel, wat de producent van de muziek je exact wilde laten horen. Bovenal houden fabrikanten bij het maken van audioprofielen geen rekening met persoonlijke gehoorverschillen. Dat kan natuurlijk ook niet zomaar – je zou dan bij de aankoop van oortjes steeds gehoortesten moeten uitvoeren. Of je verkiest de aanpak van Nura.

Toen we de oortjes voor het eerst instelden, doorliepen we de gehoortesten zoals je dat als eindgebruiker ook zou doen. Dit duurde nog geen twee minuten. Weliswaar langer dan andere oortjes die plug-en-play zijn, maar de ervaring die de oortjes daarna bieden is ook niet vergelijkbaar. Het systeem van Nura is dermate effectief dat we bij sommige nummers het gevoel kregen dat we een vers gehoor geïnstalleerd kregen.

Geluid vol details

We konden details van instrumenten waarnemen die we – waarschijnlijk omdat we een dagje ouder worden – bij andere high-endoortjes niet horen. Het aangepaste profiel en zodoende de geluidsmeting, heeft zich echt wel bewezen. Goed om te weten is dat het geluid van de oortjes bij gebruik met Spotify en Tidal warm klinkt, zonder af te wijken van een relatief vlak geluidsprofiel.

Nura NuraTrue Pro oplaadcase
Oplaadcase van de NuraTrue Pro’s – Beeld: Nura

Bas, instrumenten en audio zijn goed in evenwicht gebracht. Het geluid voelt daarbij ook een pak ruimtelijker dan bij de Bose QuietComfort Earbuds II die we recent hebben getest. Ze zijn dan ook duurder, maar het blijven tegelijk in-earoortjes.

Functies zijn op peil

Niet op alle vlakken weten de NuraTrue Pro’s ons te overtuigen. Neem de actieve ruisonderdrukking (ANC). Die doet in principe zijn werk, maar is een pak minder krachtig dan bij de eerdergenoemde Bose-oortjes. In het openbaar vervoer en vermoedelijk ook in het vliegtuig, heb je daar geen last van. De oortjes weten zulk geluid perfect te filteren.

Waar ze op dit punt nog prat op gaan, is het buitensluiten van stemgeluiden en andere niet-constante geluiden. Die hoor je wel een pak minder en de ANC is dus wel effectief, enkel niet op het niveau van zijn concurrenten. Gelukkig herpakt Nura zich als het aankomt op de functies in de meegeleverde app. Je hebt daarin talloze mogelijkheden om elke aanraking op een specifieke actie in te stellen. Je kan momenteel helaas nog geen specifieke app-actie aan een aanraking koppelen. In de app vind je verder de opties om multipoint-ondersteuning uit te schakelen.

NuraTrue Pro app
App voor de in-ear hoofdtelefoon – Beeld: TechPulse

Het schakelen tussen apparaten verloopt moeiteloos, zo bleek uit onze testcases met een laptop en telefoon. Ten slotte kan je de EQ nog naar wens aanpassen vanuit de app. Voldoende functies dus, als je het ons vraagt. Als Nura nog wat slimme, locatiegebonden functies in de app kan toevoegen is het plaatje compleet. Automatisch je ANC laten inschakelen op specifieke locaties kan de app – op dit moment althans – niet. Mis je dat, dan ben je beter geholpen met de uitgebreide app van Sony.

Design moet je liggen

Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze altijd en dat is zeker waar voor deze NuraTrue Pro’s. Hoewel ze niet ver uit je oren steken, zijn het wel flinke – en vooral opvallende – earbuds. Het platte, ronde oppervlak maakt ze makkelijk om vast te houden, maar zorgt er tegelijk dus voor dat ze niet zo subtiel zijn als bijvoorbeeld de Galaxy Buds 2 Pro.

Of dat je stoort, is zoals eerder gezegd een persoonlijke opvatting. Weet alvast dat het met de bouwkwaliteit wel goed zit. Alle plastics voelen premium aan, de oortjes kraken niet en ook na enkele weken testen zagen we nog geen krassen op de behuizing en zijn glimmende buitenring.

Ze zitten bovendien ontzettend comfortabel omdat het gewicht heel dichtbij je oren ‘hangt’. De batterij ging in onze testen 7 uur en 32 minuten (gemiddeld) mee, en die tijd kan je ze ook wel zonder zorgen dragen. We hebben eigenlijk nooit last gehad van oorpijn. De rubberen oordopjes zijn ook voldoende ruw, zodat ze niet snel uit je oren vallen.

Nura NuraTrue Pro

Nura gooit… en scoort!

Ja, 379 euro is een pak geld voor in-ear oortjes, maar als je op zoek bent naar topklasse geluid in draadloze oortjes – zoek dan niet verder: dat krijg je bij de Nura NuraTrue Pro. Houd wel rekening met het formaat van de oortjes, evenals de tegenvallende ANC-prestaties. Kan je daarmee leven, dan moet je enkel je ogen dichtdoen bij het afrekenen.

audioNuranuratrue proontspanningReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken