Reviews

Review Nuraphone: is dit de hoofdtelefoon van de toekomst?

Voordelen
waanzinnige audio-ervaring
actieve ruisonderdrukking
persoonlijk luisterprofiel
lange batterijduur
Nadelen
redelijk zwaar en groot design
in-ears zitten niet altijd even goed
Aanbevolen prijs: €399 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Nuraphone is een echte krachtpatser. Ontdek hier mijn ervaring met deze Australische hoofdtelefoon.

Een waanzinnig goede hoofdtelefoon. Dat is mijn eerste zin, want ja, hij is echt goed. Ik werd achterover geblazen door de fantastische geluidskwaliteit.

Het kan zijn dat je Nura nog niet kent. Het in Australië gevestigde bedrijf is momenteel eerder nog een underdog in de audiowereld. En dat is jammer, want de Nuraphone moet zeker niet onderdoen voor concurrenten als Bose, Sony of Sennheiser. Voor mij verdient Nura wel degelijk een plekje in de lijst van de grote audiobonzen. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door een aantal gehoorprofessoren en specialisten uit de audiowereld. In 2018 haalde het onder andere de CES Innovation Awards en een Red Dot Award binnen.

In de oorschelpen zitten nog oordopjes verwerkt voor verbeterde ruisonderdrukking.

In-ear hoofdtelefoon

“This is not a headphone”, lezen we op de doos van de Nuraphone. En inderdaad het is niet de zoveelste hoofdtelefoon die op Coolblue te vinden is. De Nuraphone heeft bluetooth-connectie, een dikke batterij die je voor lange tijd muziekgenot geeft en ruisonderdrukking. Die laatste werd achteraf trouwens nog toegevoegd via een grote firmware update. Iets dat nooit eerder gedaan is voor hoofdtelefoons. Dat zijn allemaal belangrijke functies, maar daar draait het bij de Nuraphone eigenlijk echt niet om.

Nura heeft gekozen voor een radicale wijziging in hoe je als gebruiker een hoofdtelefoon gebruikt. Het heeft daarvoor prompt gekozen voor een over-ear én in-ear hoofdtelefoon. Twee vliegen in één klap. Die twee vliegen zorgen voor een ongeloofelijke ruisonderdrukking die je met een simpele tik in ‘sociale modus’ kan zetten zodanig dat je met je collega’s of medereiziger op de bus kan praten. Maar ik ga te snel, vooraleer je de Nuraphone kan gebruiken willen dat je luisterervaring zo persoonlijk mogelijk is. Om dat te doen hebben ze een gehoortest in de bijhorende app gestoken die nadien je eigen luisterprofiel creëert. Daarvoor gebruikt het een state-of-the-art technologie die aan de hand van kleine microfoontjes in de oorschelpen waarneemt hoe je oren reageren op bepaalde hoge en lage tonen in de test.

Ook de verpakking van de Nuraphone is het benoemen waard. Je krijgt er een premium-case bij die de hoofdtelefoon kan bechermen als je hem niet gebruikt. Daarin zit dan nog een kleine rubberen doosje waarbij je de USB-A kabel krijgt om de Nura op te laden. Echter is het mij niet helemaal duidelijk waarom ze niet ineens hebben gekozen voor een USB-C.

“Ik waande me op de festivalweide van Werchter en kreeg er echt kippenvel van.”

Het luisterprofiel dat je krijgt wordt in een soort van blub-vorm gegoten. Dit is mijn persoonlijke blub.

Prestaties

Genoeg over de luisterervaring. Nu even over naar de harde prestaties van dit kanjer. De Nuraphone is door de weken heen mijn vaste hoofdtelefoon geworden die ik voor alles gebruik. De fantastische kwaliteit van het geluid maken de Nura een beetje verslavend om te gebruiken. Je wil niets anders meer dan die kwaliteit horen. Als ik nadien in de wagen stap en naar de radio luister, verlang ik alweer naar de Nuraphone. Het leuke aan deze hoofdtelefoon is dat hij geen aan/uit knop heeft. De Nura voelt zelf aan wanneer je hem gaat opzetten en begroet je dan met ‘Hey Wouter, je Bluetooth is verbonden en je batterij heeft nog 70%’. Nura is dus ook gewoon super sympathiek. Daarnet vertelde ik je al over het persoonlijke luisterprofiel. Het verschil met het ‘gewone’ luisterprofiel is echt immens. Het lijkt er inderdaad op dat de Nura doorheeft hoe ik mijn muziek wil ervaren, en dat doet hij voor elke gebruiker. Een stevige prestatie dus.

Ik startte mijn Nuraphone met nummers van de Simple Minds. Hits als Glittering Prize, Someone Somewhere of New Gold Dream werden door mijn oren geblazen. Ik had de Simple Minds nooit eerder zo ervaren. Ik waande me op de festivalweide van Werchter en kreeg er echt kippenvel van. Tenslotte wil ik ook de actieve ruisonderdrukking nog even aanhalen. Die werkt echt naadloos, er is geen enkel geluid dat je muziekervaring in de weg kan staan als je de ruisonderdrukking hebt geactiveerd. Echt wel een pluspuntje dus. Zowel links als rechts heeft Nura twee touch-knoppen voorzien op de hoofdtelefoon. Die knoppen kan je zelf instellen met bepaalde commando’s als twee keer tikken voor het volgende liedje of één keer tikken om de ruisonderdrukking uit te zetten. In eerste instantie gebruikte ik het niet tot ik er wat mee begon te spelen, uiteindelijk kon ik er niet meer afblijven.

Rozengeur en maneschijn

Uiteraard kan niet alles goed zijn, dus geef ik je ook mijn bedenkingen nog mee. De hoofdtelefoon voelt nogal industrieel aan en zit niet altijd even goed. Ik had zelf na een tijdje last van de kleine oortjes die erin verwerkt zitten. Het feit dat hij industrieel aanvoelt zie je ook wel aan het design van de hoofdtelefoon. Naar mijn mening is hij nogal lomp en groot. Uiteraard besef ik dat de oorschelpen groot genoeg moeten zijn om je die meeslepende luisterervaring mee te geven.

Eindoordeel

Ik ga eerlijk zijn, in het begin was ik nogal sceptisch tegenover de Nuraphone. Online had ik al talloze video’s gezien waarin mensen enorm enthousiast reageerden wanneer ze hun eigen luisterprofiel konden horen naast het gewone standaardprofiel. Ik kon dus niet geloven dat hij écht zo goed was. Dat ik de Nuraphone wel echt goed vind heb je waarschijnlijk al door. De Nura is steengoed én slim. Het is een premium-hoofdtelefoon met prachtige audiokwaliteit en tonnen innovatie aan boord. Ja, voor mij mag dit een trend richting de toekomst worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business