IKEA Symfonisk Vloerlamp review: draadloos geluid op een hoger niveau

IKEA Symfonisk Vloerlamp header
© IKEA
Voordelen
Plezante luisterervaring
Makkelijk in te stellen
Zeer scherp geprijsd
Nadelen
Vloerlamp voelt niet heel stabiel
Ontwerp oogt oubollig
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 8
Sonos meets IKEA gaat weer een stapje verder met de Symfonisk Vloerlamp. Het is alleen niet een vloerlamp die wij in onze living zouden plaatsen.

IKEA’s samenwerking met Sonos gaat intussen al een tijdje mee. Het begon met de tafel- en boekenplankspeaker, en werd eerder uitgebreid met Symfonisk-lijstspeakers. Eind 2022 volgde het idee om poten te schroeven in de Symfonisk ‘Speakerlamp’ (ook bekend als ‘Tafellamp’). Dat is namelijk exact waar we naar kijken, de Symfonisk Vloerlamp is niets meer dan de Speakerlamp/Tafellamp op poten.

Specifiek gaat het om de tweede generatie Tafellamp, die IKEA in 2021 op de markt bracht. Wat je extra krijgt is dus een stel poten, metalen basis en een bamboe kap. Na het nodige IKEA-installatiewerk en urenlange luistersessies, zetten we onze gedachten voor je op een rij.

IKEA Symfonisk Vloerlamp Sonos embleem
© IKEA

Niet extreem stabiel

Het ontwerp van de IKEA Symfonisk Vloerlamp is relatief simpel. De basis omvat een drietal metalen, zwarte poten die elk uit twee delen bestaan. Je schroeft de poten steeds los in de basis van de Symfonisk-speaker en maakt ze daarna vast aan de massieve metalen plaat die het omvallen van de speaker moet voorkomen. Wel omvat het pakket nog een dekplaatje, zodat je niet steeds naar de schroefgaten in die plaat hoeft te kijken. Alle onderdelen zijn zwart gecoat; die coating lijkt zeer krasvast. We waren niet de eerste tester van onze speaker, maar konden niet direct defecten aan de verf vinden. Een kras is snel gemaakt, zeker bij het inpakken, dus dit is zeker goed nieuws voor de duurzaamheid.

Het eenvoudige ontwerp komt wel met een nadeel voor het lamp-gedeelte. Hij voelt namelijk niet heel stabiel. Als we licht tegen de lamp aan botsten, stond deze al op omvallen. Let daar dus goed op als je de lamp in je living plaatst. De stabiliteit zou nog wat verbeterd kunnen worden met een zwaardere metalen basis. Ook voelen de poot-elementen van de vloerlamp wat ‘wiebelig’ als ze eenmaal zijn gemonteerd. Staan ze op een plek waar je de lampen nooit aanraakt? Dan is dit natuurlijk een non-issue.

IKEA Symfonisk Vloerlamp basis
© IKEA

Simpel ontwerp

Kijken we puur naar de uitstraling, dan voelt de speaker vooral wat ‘oubollig’. Zeker de Wifi-speaker zelf en de bamboe-kap spreekt ons niet meteen aan. Die kap kun je zelf nog wel vervangen. Het stofje van de speaker is daarentegen niet los te halen. De vloerlamp is bovendien niet in een andere kleur verkrijgbaar. Daardoor is hij in ons optiek lastiger met eender welk interieur te combineren. Het stofje van de speakerunit voelt verder relatief hard en doet goedkoop aan. Je hebt er geen last van als je er niet dichtbij staat of zit. Gezien het vloerlampen zijn, moet je er ook niet direct naar willen staren. We zouden het echter niet de ideale designobjecten voor in je living willen noemen.

Sonos-luisterervaring

Waar IKEA het ontwerp voor zijn rekening nam, levert Sonos de hardware voor de Symfonisk Vloerlamp. Daar wijzigde overigens niets ten opzichte van de tweede generatie Symfonisk Tafellamp. Heb je die al in de slaapkamer staan? Dan is de luisterervaring goeddeels gelijk. Vooraleer we dat behandelen, eerst het instellen van de Symfonisk. Dat gaat vrij gemakkelijk: zoals gewoonlijk stel je Sonos-apparatuur van IKEA in via de Sonos-app. Eenmaal we de speaker op het stroom aansloten, verscheen deze zo goed als direct in de applicatie. Het instellen gaat vervolgens vlotjes; je hoeft er zelf alvast niets voor te doen.

iOS-gebruikers kunnen nog wel het Trueplay-kalibratieproces doorlopen zodat het geluid zich aanpast aan de ruimte. Dit leverde in ons optiek geen groteske verandering op. Wellicht dat dit anders ligt voor de getrainde oren, die wij overduidelijk niet hebben. Onze oren luisterden intussen wel urenlang naar de IKEA Symfonisk-speaker. Het geluid blaast je niet meteen omver, maar biedt wel voldoende detail, ruimte en bassen om van het geluid te genieten. De Symfonisk wist moeiteloos onze woonkamer te vullen met muzieknoten.

IKEA Symfonisk Vloerlamp enkel
© IKEA

Wel merk je dat de Symfonisk Vloerlamp gemaakt werd voor stereo-gebruik, met een tweede Symfonisk Tafellamp (of vloerlamp), dus. Je merkt dat het geluid dan flink wint in detail en ook de bassen minder geforceerd voelen. Dit is eigenlijk standaard voor de Sonos One-speakers waar IKEA zijn Symfonisk losjes op baseerde. Best koop je dus meteen twee vloerlampen. Goed om te weten: je kan enkel IKEA’s tweede generatie tafellampspeakers koppelen voor een stereo-paar. Dit werkt niet met de in 2019 verschenen versie.

Eindoordeel

IKEA’s Symfonisk Vloerlamp betreft een goede speaker in een soms wat minder goed uitgedachte constructie. Gezien IKEA de vloerlamp zelf ontwierp, hadden we wel iets meer verwacht. Tegelijk moet je meerekenen dat de Tafellamp – die technisch gelijk is aan de Vloerlamp – slechts 20 euro goedkoper is dan de Vloerlamp.

Uitgelicht artikel Sonos Era 100 wit Sonos Era 100 review: Sonos spant wederom de kroon

20 euro levert je in dit geval dus de standaard voor de vloerlamp op. Was je al aan het kijken naar de Symfonisk-reeks en zocht je ook al eens een vloerlamp? De Symfonisk-variant is op dit prijspunt de ideale (en vermoedelijk de enige) combinatie.

audioikeaikea symfoniskReviewssonos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken