Sonos Era 100 review: Sonos spant wederom de kroon

Sonos Era 100 wit
Voordelen
‘Wow’-audiobeleving
Strak ontwerp
Handige aanraakbediening
Nadelen
Sonos-ecosysteem op Android
Soms iets te veel bas
Behoorlijk aan de prijs
Aanbevolen prijs: €279
Waar te koop?
Totaalscore 9
Sonos betreedt met de Era-reeks (Era 100 en Era 300) een ‘nieuw tijdperk’ voor wifi-speakers. Heeft de Era 100 voldoende in zijn macht om die transitie over te brengen?

Het ‘nieuwe tijdperk’ voor Sonos omvat om te beginnen het verdwijnen van de Sonos One. Jarenlang werd die speaker gezien als dé betaalbare wifiluidspreker voor in de woonkamer. Het merk hoefde zich ook niet direct zorgen te maken over concurrenten: vrijwel geen enkele fabrikant kon het ecosysteem van Sonos evenaren. Toch rolde het de afgelopen jaren meermaals een update uit voor de One om hem bij de tijd te brengen.

Neem bijvoorbeeld de naamswijziging: de speaker ging plots niet meer door het leven als de Play:1, maar simpelweg als de Sonos One. Dit gebeurde overigens later ook voor de Play:5 (nu de Sonos Five). De vernieuwde One kreeg al wat verbeterde hardware, maar de ruimte in de speaker bleef té beperkt om echt grootscheepse wijzigingen door te voeren. Daar maakt het Amerikaanse merk met de Era 100 komaf mee: de speaker krijgt een geheel nieuwe, iets grotere behuizing.

Ruimtelijker stereogeluid

Weg is het vierkante, door Sonos ook wel ‘squircle’ genoemde, ontwerp van de oude Play:1 en One. In de plaats komt een speaker die qua ontwerp past bij de huidige generatie Sonos-producten als de Arc en Beam (Gen 2). Qua vorm is de Era 100 meer ovaal en dat zorgt ervoor dat de speaker vanaf de voorkant kleiner oogt dan hij werkelijk is. Overigens is het verschil relatief klein. Zo nam de diepte toe van 12 naar 13,5 cm en is hij 2 cm hoger dan zijn voorganger (18 cm ten opzichte van een hoogte van 16 cm bij de One).

Era 100

Daar krijg je wel meteen een midwoofer voor terug die 25 procent groter is dan zijn voorganger, evenals een extra tweeter. Voor het eerst biedt de instapreeks daarmee twee tweeters, wat de speaker in staat stelt stereogeluid af te spelen. Meer nog: we zijn sterk onder de indruk van het geluid dat de Era 100 produceert. Het viel ons direct op dat het geluid voor zo’n kleine speaker inderdaad verrassend ruimtelijk is en vooral veel detail bevat, zowel voor stemmen als instrumenten. In Tragedy van Fly By Midnights haalt de speaker moeiteloos alle details van instrumenten, bas en stemmen naar boven, zonder dat ze elkaar beginnen maskeren.

Bas is (meer dan) aanwezig

Veel goedkopere speakers gaan juist op dat vlak de mist in en maskeren instrumenten in de achtergrond, of zorgen er juist voor dat de bas te veel op de voorgrond staat. Over de lage tonen kunnen we alvast zeggen dat de grotere midwoofer goed zijn werk doet. Bas heeft ontzettend veel kracht en zoals gezegd: zonder detail in het middenbereik of bovenin te verjagen.

Gezien de bas zo sterk is, raden we wel aan dit iets aan te passen als je in een appartement woont. Bij het testen was de bas een verdieping lager nog goed te horen. Geen onderburen? Dan heb je daar geen last van, maar anders moet daar wel even rekening mee gehouden worden (of dat zou een onderbuur op zijn minst appreciëren).

Nieuwe touchbediening en verbindingsopties

Nieuw op de Era 100 is ook de aangepaste bediening. Op eigenlijk alle oudere Sonos-modellen swipe je van links naar rechts om naar het volgende nummer te gaan (en omgekeerd voor het voorgaande nummer). Als je eenmaal weet hoe de bediening werkt, ben je zo vertrokken; tegelijk gebeurde het iets te vaak dat de speaker dacht dat we muziek wilden starten of pauzeren, terwijl we een veegactie uitvoerden. Met de vernieuwde bediening is dat voor eens en altijd opgelost.

Volumebediening

Bovenop de speaker vind je afzonderlijke knoppen voor vorige en volgende, start en pauze én een balk om je volume mee aan te passen. Of jij dat handig vindt, is uiteraard een persoonlijk vraagstuk. Wij zijn er alvast tevreden mee. Eigenlijk hoeven we ook niet meer naar de speaker te kijken om hem te bedienen. Zeker voor de volume-instelling is dat eigenlijk niet meer nodig, omdat die een eigen aanraakgevoelige ‘balk’ kreeg. Veeg of tik op de balk om het volume te verhogen (rechts) of omlaag te halen (links). Omdat de balk een soort inham is, voel je hem direct met je vingers. Voor de momenten dat je de speakers handmatig moet bedienen, zijn de verbeteringen alvast ideaal.

Sonos Era 100 bediening

Voortaan ook met Bluetooth

We zijn nog niet klaar met de verbeteringen: Sonos voegde namelijk ook bluetooth toe aan de Era 100. Waarom je dit op een wifiluidspreker wil hebben? Volgens een Sonos-woordvoerder is dit vooral handig voor familie en vrienden die langskomen en muziek willen afspelen op je Sonos-systeem. Voordien moest je ze dan met het wifinetwerk verbinden voor ze konden beginnen streamen.

Nu kunnen ze dus gewoon verbinden via bluetooth. Hoewel wij zelf liever muziek streamen via wifi vanwege de hoge kwaliteit, hebben we het wel kort getest. Eigenlijk werkt het net zoals op elke andere draadloze bluetoothspeaker. Heb je het nodig? Weet dan dat het aanwezig is. Als je het niet gebruikt, staat bluetooth overigens standaard uit. Het is dus niet zo dat je buren plots muziek kunnen beginnen streamen op je luidspreker(s).

Era 100 achter

Het is en blijft Sonos

Voordat we naar het eindoordeel gaan, moeten we uiteraard nog het Sonos-ecosysteem beetpakken. Op dat vlak zijn er eigenlijk geen grote wijzigingen voor de Era 100. Voor het verbinden gebruikten we nog altijd de Sonos-app (S2) die je in de App Store of Play Store terugvindt. Het verbinden verloopt moeiteloos, zoals we van het merk gewoon zijn. Binnen de twee minuten was de speaker up-and-running.

Op Android lopen we nog wel altijd tegen de beperking aan dat je enkel via Spotify Connect muziek naar de speaker kan streamen. Wil je muziek streamen die op Apple Music, YouTube Music of zelfs Tidal staat? Begin dan maar vast te wennen aan de Sonos S2-interface – het ‘Cast-protocol’ dat de streamingsdiensten gebruiken, wordt niet door de speakergigant ondersteund. Hoewel Android-gebruikers soms met 0-1 achter staan bij Sonos, is het merk hen wel tegemoet gekomen door Trueplay naar Android te brengen.

Era 100 Sonos app

Apple-gebruikers kunnen hiermee al jarenlang het geluid van hun Sonos-apparaten laten afstemmen op de ruimte waarin ze geplaatst zijn. Het geluid klonk in ons optiek na het gebruik van Trueplay wel iets beter, maar tegelijk is het ook niet zo dat we het als een gemis zouden omschrijven, zou de optie niet aanwezig zijn geweest.

Eindoordeel

De One mag dan wel zijn verdwenen, de spirit van de instapspeaker blijft wat ons betreft in leve met de Era 100. Met een adviesprijs van 279 euro kunnen we de speaker zeker niet goedkoop of zelfs enigszins betaalbaar noemen. Een goede luidspreker kost nu eenmaal veel geld en dat is ook hoe wij de speaker zouden categoriseren: gewoon goed.

Welke muziek je ook luistert, waar je hem ook plaatst of hoe je ook met de speaker wil verbinden: het werkt feilloos en klinkt ook nog eens machtig goed. Voor grotere woonkamers zouden wij wel een tweede exemplaar aanschaffen, puur om het ruimtelijke (stereo)effect nog wat te versterken. Hoewel de speaker nu namelijk wel stereogeluid kan afspelen, merk je simpelweg dat de speaker nog relatief compact is.

Uitgelicht artikel Sonos Sub Mini review: dé sub voor kleine (woon)kamers

Dit ervaarden we ook bij de One en Play:1, die nog een pak beter klonken als er een tweede speaker aan werd toegevoegd. Het enige waar wij nog mee in onze maag zitten is het Sonos-ecosysteem, op Android specifiek. Het is toch wel een behoorlijke tegenvaller dat je nog altijd geen muziek met Apple Music of YouTube Music kan streamen, zonder daarvoor de Sonos-app te moeten gebruiken. Zou dit werken net als in de streamingsdiensten zelf, dan kunnen we daar wel mee leven.

De praktijk is echter weerbarstiger, met minder opties om (nieuwe) tracks en albums te ontdekken en bugs (herhalend nummers afspelen werkt meestal niet). Heb je een iPhone, dan heb je daar uiteraard geen last van, maar voor Android-gebruikers is dat wel iets om over na te denken. We moeten onder de streep wel erkennen dat er weinig luidsprekers in dit segment zijn met vergelijkbare prestaties en functies.

€253,51
279,00
Op voorraad
17 new
from €248,67
1 used from €270,87
as of 24 juli 2024 07:21 07:21
ontspanningReviewssonossonos era 100

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen