Sonos Era 100 en Era 300 officieel: begin van een nieuw tijdperk

Sonos Era 300
Sonos heeft de Era 100 en Era 300 dinsdag officieel aangekondigd. Beide Era-speakers zijn vanaf 28 maart in België verkrijgbaar voor prijzen van respectievelijk 279 en 499 euro.

Sonos zinspeelt met zijn Era-reeks maar al te graag op een nieuw tijdperk. Dat tijdperk opent het Amerikaanse bedrijf met twee speakers, de Era 100 en Era 300. Onderdeel van dit tijdperk zijn de nieuwe verbindingsmogelijkheden, het verdwijnen van een oude bekende en vooral ook een stukje duurzaamheid.

Sonos One verdwijnt

Om maar met de deur in huis te vallen: de One verdwijnt uit het Sonos-gamma. Het bedrijf hield het ontwerp van de One vast sinds de Play:1, en zegt dat de eisen die consumenten aan speakers stellen sindsdien flink zijn veranderd. Nog een generatie met het squircle-ontwerp zat er dan ook niet in. De lege ruimte die daardoor ontstaat wordt meteen ingenomen door de Era 100.

Sonos Era 100
De gloednieuwe Era 100

Als je de speaker voor het eerst ziet staan valt het niet meteen op dat het om een nieuw model gaat. Toch is het wel degelijk een geheel nieuw ontwerp, met een rondere afwerking. Ook is de speaker in de hoogte gegroeid. Volgens Sonos is hierdoor ruimte ontstaan voor een tweede tweeter bovenaan de speaker en is ook de midwoofer gegroeid, met 25 procent om precies te zijn. Met de toevoeging van de tweede tweeter kan de Era 100 – in tegenstelling tot de Play One – ook werkelijk een stereo-geluidsbeeld bieden.

Bedieningspaneel op de schop

Sonos zegt bij het ontwerp van de Era-speakers ook rekening te hebben gehouden met de feedback van klanten op het bedieningspaneel. Op basis van die feedback is besloten om de volumebediening los te koppelen van de track-bediening. Met een slide-aanraakvlak op de Era 100 en Era 300 kan het volume gemakkelijker worden aangepast. Ook het wisselen tussen tracks is makkelijker, nu je via de aanraakvlakken gewoon op vorige of next (de pijltjes) kunt klikken.

Era 300: nieuw Sonos-tijdperk

Met de Era 300 opent Sonos een geheel nieuw hoofdstuk. Voor het eerst heeft het bedrijf namelijk een speaker in handen die in staat is Dolby Atmos-tracks af te spelen. Het bedrijf voegde hiervoor 6 drivers toe in de behuizing, waarvan 2 woofers, 2 speakers die schuin omhoog afstralen, een unit in een hoek van 10 graden die geluid naar het plafond stuurt en één driver die naar voren gericht is.

Sonos Era 300 - 4
Sonos’ Era 300 is de eerste spatial audio-speaker van het merk

Gekoppeld aan een Sonos Arc of Beam (Gen 2) stelt gebruikers in staat een 7.1.4 surround-opstelling in hun woonkamers te bouwen. Voor een complete beleving moet je wel Dolby Atmos-content naar de speakers sturen. De speakergigant stelt dat Dolby Atmos Music beschikbaar is via Apple Music of Amazon Music. Atmos-tracks van Tidal leveren dus niet het gewenste ruimtelijke resultaat op dat je verwacht van spatial audio.

Nieuwe aansluitingsmogelijkheden

Buiten de gewijzigde bedieningselementen, wijzigde Sonos ook het gamma aansluitingsopties voor zijn Era-speakerreeks. Standaard kun je nu ook via bluetooth verbinden, naast de gebruikelijke wifi-aansluiting. Het bedrijf stelde tijdens een persbijeenkomst waar TechPulse bij was dat deze functie met name handig zou zijn voor familie of vrienden die langskomen en zo gemakkelijker met de Era-speakers verbinding kunnen maken. Die feedback zou het regelmatig van klanten hebben gekregen en nu in het nieuwe tijdperk hebben meegenomen.

In het nieuwe tijdperk krijgt ook iedere Sonos-speaker een USB-C line-in-optie. Hierdoor kun je met gemak bijvoorbeeld een platenspeler aansluiten op de Era 100 of 300. Ook biedt de adapter nog de optie om de speakers bekabeld op je netwerk aan te sluiten. Geen van beide speakers beschikt nog over een netwerkaansluiting. De genoemde adapter moet los aangeschaft worden en komt dus niet in de doos.

Volgens Sonos zijn de Era 300 de nieuwe ideale achterspeakers

Trueplay komt naar Android

Een laatste belangrijke wijziging is de komst van Trueplay naar Android. Dit geldt voor zowel de Era 100 als Era 300. Met Trueplay kan je de Sonos-speakers kalibreren op basis van de ruimte waarin ze staan. Tot voor kort kon dit enkel met iOS-toestellen, maar Sonos brengt dit nu dus naar Android. De speakergigant zegt door microfoons in de speakers te gebruiken, om beperkingen van Android heen te werken. Sonos mag het geluid van microfoons op Android-toestellen namelijk niet zomaar analyseren.

Op iOS blijft de kamerdans wel bestaan, en blijft het merk dus vertrouwen op de microfoons in je iPhone. Dit levert volgens het bedrijf ook de beste kalibratieresultaten op.

Prijzen en beschikbaarheid

Sonos brengt de Era 100 en Era 300 vanaf 28 maart in België en Nederland op de markt. Beide speakers zijn in het wit en zwart verkrijgbaar, en krijgen prijskaartjes van respectievelijk 279 euro en 499 euro. Hoeveel de losse line-in-adapter kost, is niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business