RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Afwerking
  • Vlekkeloze multiroomervaring
  • Veel streamingdiensten
  • Gebruikvriendelijke app
CON
  • Geen officiële Alexa-ondersteuning
  • Stroeve Alexa-initiatie
  • Spotify werkt (nog) niet met je stem

Sonos maakt de beste multiroom-geluidssystemen. Punt. Maar maakt het ook de beste spraakassistent van allemaal? De Sonos One brengt Alexa naar onze markt.

Advertentie

Sonos is al jaren koning van het multiroom-landschap. Elke keer een concurrent komt opzetten met een nieuw systeem, is Sonos steevast de standaard waarmee we vergelijken. Sinds 2005 heeft het de multiroom-wereld veroverd met zijn eerste product, en de rest is geschiedenis. 2017 markeert de start van een nieuw tijdperk voor Sonos: spraakassistenten. De Sonos One is de allereerste luidspreker die je in onze winkels kan terugvinden met ondersteuning voor Amazon Alexa, terwijl de Google Assistant in 2018 volgt met een software-update. Waarom de rest niet? Omdat wij als Nederlandstalig sprekend volk geen recht hebben op spraakassistenten.

Totaalaanbod

De eerste keer dat je de Sonos One installeert, gebeurt dat zoals elke Sonos-luidspreker. In enkele stappen op de Sonos-app kan je de One aan je bestaande set toevoegen, of een nieuwe set bouwen. Het is dat gebruiksgemak dat Sonos siert en ook zo populair maakt. Binnen één minuut heb ik de nieuwe speakerruimte toegekend en klinkt er muziek. Standaard kan je online radio luisteren via TuneIn, maar het biedt verder de meest complete bibliotheek aan streamingdiensten. Wie zijn zin niet vindt in het brede aanbod van Sonos, zal het nergens vinden.

De Sonos One staat naast de Play:1, de instapluidspreker van Sonos. Beide zien er haast hetzelfde uit en klinken ook nagenoeg hetzelfde ondanks dat Sonos claimt dat ze de One helemaal opnieuw hebben ontwikkeld. Het resultaat is een warme, volle klank die in elke ruimte zijn mannetje staat. Muziekpuristen kijken beter uit naar de grotere Play:5-luidspreker of hun eigen luidsprekerset met Sonos Connect-module.

Wie een One wil koppelen met een andere Sonos-speaker uit de Play-reeks voor stereoweergave, komt van een kale reis terug. Sonos ondersteunt het niet, terwijl dat toch zou moeten.

In mijn keuken was het geluid van de One prima, niet toevallig omdat op die plaats ook altijd een Play:1 heeft gestaan. Grootste verschil tussen beide? De schroefdraad achteraan de luidspreker is verdwenen. De One ophangen, voor wie dat wil, is behoorlijk lastig. Wie een One wil koppelen met een andere Sonos-speaker uit de Play-reeks voor stereoweergave, komt van een kale reis terug. Sonos ondersteunt het niet, terwijl me dat toch logisch lijkt.

Update 10/04/2018: We probeerden de Sonos One ook in een stereo-installatie met een tweede One. Lees hier onze ervaring.

Bovenaan zijn de knoppen verdwenen en krijg je een aantal aanraaktoetsen. De bovenkant is nu voortaan ook helemaal vlak, vergeleken met de Play:1. Hij is beschikbaar in twee kleuren: matzwart en matwit. Beide hebben dan ook ineens dezelfde kleur van grille, zodat de One er veel strakker en moderner uit ziet als de Play:1. Hij net als zijn voorganger ook vochtbestendig, wat van de One een ideale badkamer- of tuingenoot maakt.

Lastige Alexa

Qua multiroom-luidspreker is de One amper geëvolueerd, maar dat is niet erg omdat de Play:1 die taak al uitstekend invulde. De grote vernieuwing is zonder twijfel spraakassistent Alexa die in de speaker zit. Je kan vanaf nu al je muziek met je stem bedienen, samen met alle andere voordelen die Alexa met zich meebrengt op vlak van integratie met externe diensten. Eigenlijk kan je de Sonos One labelen als een Amazon Echo, maar dan met betere muziekkwaliteit. Alleen kan je die laatste niet bij ons krijgen in België of Nederland, waardoor Sonos een primeur brengt voor de Benelux.

Wie enthousiast wordt, moet ik helaas wel direct afremmen. Je moet namelijk heel wat moeite doen om Alexa hier te activeren, omdat het officieel niet mogelijk is. Tijdens mijn eerste installatie laat de Sonos-app mij weten dat de spraakfunctie niet beschikbaar. Je moet namelijk de Amazon Alexa-app installeren, je telefoon in de Engelse taal instellen én je moet de locatiedetectie van de Sonos-app uitschakelen.

Wie enthousiast wordt, moet ik helaas wel direct afremmen. Je moet namelijk heel wat moeite doen om Alexa hier te activeren, omdat het officieel niet mogelijk is.

Probleem twee: de Alexa-app vind je niet in de Apple App Store of Google Play Store. Apple-gebruikers moeten hun toestel jailbreaken om Alexa te gebruiken met de Sonos One, iets wat we niet aanraden. Google-gebruikers hebben meer geluk en kunnen de Amazon App Store downloaden en daar de Alexa-app installeren. Wanneer je dat allemaal achter de rug hebt, kan je Alexa activeren op de Sonos One. Zolang je Engels, Duits of een andere ondersteunde taal spreekt, want Nederlands kan de spraakassistent nog niet.

Lastige Alexa bis

Alle stappen hierboven uitgevoerd? Dan krijg je eerst nog een flink stappenplan voorgeschoteld op de Sonos-app die je regelmatig naar de Alexa-app stuurt, dan naar een webbrowser en dan weer terug naar de Sonos-app. Het gebruiksgemak dat door Sonos zo hoog in het vaandel wordt gedragen, zien we hier niet terug. Eens alles werkt is het gebruiksgemak er opnieuw, maar de Alexa-installatie hangt met haken en ogen aan elkaar. Ik ben benieuwd of de installatie van de Google Assistant, die in 2018 beschikbaar is op de Sonos One, ook zo lastig gaat zijn.

Wanneer je de spraakassistent wakker hebt gekregen, kan je alle voordelen van Alexa gebruiken. Zo kan je eenvoudig een recept opvragen, een timer instellen of het volume van de One verhogen of verlagen. Het enige wat hij niet begrijpt, is de locatie van de luidspreker, omdat de locatiegegevens zijn uitgeschakeld op de app. Je kan die opnieuw inschakelen, maar er bestaat altijd wel een kans dat de Alexa-spraakassistent van je wordt ontnomen.

Toekomstperspectief

Op vlak van muziek kan je de luidspreker vragen om een bepaald genre af te spelen, een bepaalde artiest, of gewoon iets willekeurig. Het voelt bevrijdend aan om zoiets te kunnen zeggen. Behalve dat Spotify nog niet wordt ondersteund vandaag. Het komt er heel snel aan volgens Sonos, maar spreken tegen Alexa kan alleen voor Pandora, Amazon Music, iHeartRadio, TuneIn en SiriusXM. Voor alle andere streamingdiensten moet je de Sonos-app erbij pakken en manueel kiezen. Een gemiste kans, want Spotify is met voorsprong de meest populaire streamingdienst. Over Apple Music, Tidal, Google Play Music en andere diensten wordt met geen woord gerept wanneer de stembediening daarrond klaar is.

Sonos maakt de hele wereld warm met zijn eerste luidspreker met spraakassisent, maar in België en Nederland zijn we de klos.

Sonos maakt de hele wereld warm met zijn eerste luidspreker met spraakassisent, maar in België en Nederland zijn we de klos. Je moet nu een flinke omweg nemen om van Alexa te genieten. Ik ben er zeker van dat Amazon hier de boosdoener is en niet Sonos, maar nu moet je wel aan iedereen uitleggen dat het niet kan maar technisch gezien ook wel. Die verwarring is vervelend, zeker omdat er geen duidelijkheid is wanneer Alexa of de Google Assistant Nederlands zullen verstaan.

[related_article id=”219210″]

Ben je in de markt voor een multiroom-luidspreker; of keek je al naar een Sonos Play:1? Koop dan sowieso altijd de One voor dezelfde prijs als de Play:1. De One staat klaar als spraakassistent wanneer België en Nederland niet meer gediscrimineerd worden door Google of Amazon.

Voorlopig koop je met de One een product dat de toekomst biedt, maar niet officieel beschikbaar is voor ons. Babbel je liever niet met je luidspreker? Dan is de One nog steeds de beste keuze als instapluidspreker voor een multiroom-systeem. Als spraakasisstent verdient de Sonos One vandaag een 8, maar als multiroomspeaker is hij een 10 waard.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here