Reviews

ASUS ROG Strix SCAR 17 (2023) review: grote laptop met grootse prestaties

ASUS ROG Strix SCAR 17
Voordelen
Ryzen 9 7945HX
1440p-scherm
Goede trackpad
Webcam aanwezig
Nadelen
Amoury Crate
Geen Thunderbolt-aansluiting
Luid tijdens het gamen
Schermhelderheid mocht hoger
Aanbevolen prijs: €4.399
Waar te koop?

Asus ROG Strix SCAR 16 G634JY-NM001W i9-13980HX/16 /32GB/2x1TBSSD/W11/RTX4090

Last Amazon price update was: 21 december 2024 08:16 08:16
Totaalscore 8
Met een laptop van 17 inch haal je een groot ding in huis. Als die dan nog eens grootse prestaties weet neer te zetten is het helemaal goed.

Gaminglaptops komen in verschillende vormen en maten. De onderdelen waarmee fabrikanten aan de slag kunnen zijn echter beperkt. Voor de CPU is er keuze tussen Intel en AMD, voor GPU’s dient er dan weer een keuze tussen AMD en Nvidia gemaakt te worden. Voor de ROG Strix SCAR 17 G733PY klopte ASUS aan bij zowel AMD als Nvidia om een bijzondere krachtige gaminglaptop te bouwen.

Interne specificaties

De onderdelenlijst van de ROG Strix SCAR 17 is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Op vlak van de CPU opteert ASUS voor de AMD Ryzen 9 7945HX – een chip met 16 cores en 32 threads. De Zen 4-CPU heeft een TDP van 55W en een maximale kloksnelheid van 5,4 GHz. Volgens AMD eigen cijfers zou de laptopprocessor maar liefst 18% sneller zijn dan het vorige topmodel als het om singlethreaded workloads gaat. Gebruikt een proces meerdere threads, dan handelt de 7945HX de opdracht maar liefst 78% sneller af. In Cinebench vertaalt dat zich naar een knappe multicore-score van 31410 punten. Ter vergelijking: de Razer Blade 16, met een Intel Core i9 13950HX aan boord, haalt er 17479. In singlecore Cinebench-workloads is de Intel-CPU dan weer een tikkeltje sneller. Om de CPU de vrije loop te kunnen laten is de laptop uitgerust met 32 GB DDR5-SO-DIMM-geheugen. Wie meer wil, kan dit uitbreiden naar 64 GB.

© TechPulse / Arthur De Graef

Op het vlak van de GPU is de ASUS Rog Strix SCAR 17 gelijk aan de Razer Blade 16: beiden zijn uitgerust met een Nvidia GeForce RTX 4090 laptop-GPU. Van die GPU weten we inmiddels dat het mogelijk is om games in 4k-resolutie te spelen. Tijdens het testen had België een week lang met een flinke hittegolf te kampen, maar daar valt in de resultaten eigenlijk weinig van te zien. Het koelingsysteem van ASUS deed tijdens de hittegolf flink zijn werk, zij het iets luider dan in normale omstandigheden. In normale lentetemperaturen blijft de laptop relatief stil, zo lang de GPU niet mee aan het werk gaat. Dan gaat de laptop namelijk wel flink aan het blazen.

© TechPulse / Arthur De Graef

Een vergelijking tussen de Razer- en ASUS-laptop maken is minder makkelijk dan eerst gedacht. Dat is grotendeels aan het 1440p-scherm van de SCAR 17 te danken. Tenzij je een extern 4K-display gebruikt, is het niet mogelijk om games in een 4K-resolutie te renderen. Dat vertaalt zich naar resultaten die netjes tussen die van de Razer Blade in FHD en UHD bevinden. Wat betreft het gamen valt er, zeker met DLSS ingeschakeld, niet veel op de ervaring af te dingen.

Hardware

Al vanop een afstand ziet de ROG Strix SCAR 17 er als een indrukwekkende laptop uit: het 17,3” grote scherm staat, op uitzondering van 2 scharnieren na, los van de body van het toestel. De onderste rand van het scherm loopt niet overal gelijk, zodat je verschillende lampjes (voor opladen en netwerkconnectiviteit) ook kan zien wanneer het laptopdeksel gesloten is. Hoewel we zelf niet echt fan zijn van dit design-element, moeten we toegeven dat het flink wat dynamiek naar het toestel brengt. Een RGB-verlicht toetsenbord en RGB-ledstrip aan de bodem van de laptop krikken het ‘gamergehalte’ van de laptop verder op.

Het scherm van de laptop is, zoals gezegd, 17,3” groot. Het scherm biedt een QHD-resolutie en kan maar liefst 240 beelden per seconde tonen. Op die manier weet de laptop de RTX 4090 die het meekreeg toch optimaal te benutten: niet in resolutie, maar wel in het aantal frames dat je per seconde te zien krijgt. Het ontbreken van een 4K-scherm is in mijn ogen dan ook geen gemis. Ondersteuning voor G-Sync en 100% van het DCI-P3-kleurengamma zorgen er verder voor dat het display van de SCAR 17 uitermate geschikt is om te gamen. Best zorg je er dan wel voor dat de kamer niet té verlicht is: de maximale helderheid van het beeldscherm ligt op 400 nits. In meeste omstandigheden is die helderheid prima, al kan het scherm op zonnige dagen soms iets te donker overkomen. Bovenaan het scherm prijkt bovendien, voor de eerste keer in de SCAR-reeks, een webcam.

Uitgelicht artikel Razer Blade 16 Razer Blade 16 review: geen compromissen

Op vlak van I/O heb kan de ROG Strix SCAR 17 er wel mee door. De laptop mist een snellere USB- of Thunderbolt-poort. Afgezonderd van een oplaadpoort krijg je:

  • 1 3.5mm combinatiejack voor je headset en microfoon
  • 1 HDMI 2.1 (FRL)-aansluiting
  • 2 USB 3.2 Gen 1 Type A-poorten
  • 1 USB 3.2 Gen 2 Type C-poort met ondersteuning voor DisplayPort, power delivery en G-Sync
  • 1 USB 3.2 Gen 2 Type C-poort met ondersteuning voor DisplayPort en G-Sync
  • 1 2.5Gb LAN-poort

Dit alles wordt van energie voorzien door een 90 wattuur-batterij. Hoe lang je daarmee kan doen hangt, zoals steeds, echt af van de taken waarmee je de laptop opzadelt. Zet je een game op? Dan hang je binnen het uur weer aan het stopcontact. Op zich is dat niet erg: met een 17-inch laptop zien wij onszelf niet snel grote verplaatsingen maken.

In gebruik

Een gaminglaptop kan dan wel alle cijfers en resultaten met zich mee hebben, het hele verhaal vertel je er niet mee. Natuurlijk telt ook de gebruikservaring mee. Ook op dat vlak weet de ROG Strix SCAR 17 te imponeren. Bij voorbaat zijn we geen fan van chiclet-toetsen die gebruik maken van rubberen domes om aanslagen te registreren. Toch moeten we toegeven dat de typervaring eigenlijk wel gewoon goed was en dat ASUS de laptop van een meer dan degelijk toetsenbord voorzien heeft. Wie van een mechanisch toetsenbord komt zal misschien even moeten wennen aan het ‘mushy’ gevoel dat de toetsen geven, maar krijgt wel stevige toetsen die duidelijk laten voelen wanneer ze ingedrukt worden.

Om de toetsen een ander kleurtje te geven, zul je wel het kluwen dat Armoury Crate is moeten ontwarren. De software van ASUS is niet bepaald gebruiksvriendelijk dankzij de vele submenu’s die je moet doorlopen om items te vinden. Gelukkig hoef je alleen met die software te worstelen om de RGB-verlichting van de laptop aan te passen of om game- en toesenbordprofielen in te stellen. Zulke taken doe je één keer, om daarna de applicatie nooit meer te openen.

Uitgelicht artikel Razer Blade 16 Razer Blade 16 review: geen compromissen

Tot slot: de ASUS ROG Strix SCAR 17 heeft een aangenaam trackpad. Het is groot genoeg om vlot over het scherm te bewegen, maar niet zó groot dat het in de weg gaat zitten. Bij het klikken krijg je een aangename (en hoorbare) feedback. Het trackpad is bijzonder tactiel en pikt alle bewegingen goed op. Daardoor is het een beetje jammer dat de SCAR 17 zo’n grote laptop is: op de trein zal je niet snel iemand op deze mastodont zien werken. Op het bureau thuis wordt het touchpad ook al gauw vervangen door een computermuis.

Conclusie

De naam ‘laptop’ suggereert dat het toestel op je schoot past. Voor 17-inch laptops is dat helaas niet het geval. Wil je een laptop die je gemakkelijk ergens mee naartoe neemt? Dan kijk je best ergens anders.

Zoek je een gaminglaptop voor thuis of ben je bereid om extra moeite te doen om het toestel mee te nemen naar LAN-sessies? Dan is de ASUS ROG Strix SCAR 17 een geschikte keuze. De laptop biedt dan ook heel wat rekenkracht. Dankzij het 1440p-scherm, dat volgens ons perfect is om op te gamen, benut de SCAR 17 de RTX 4090 echt wel ten volste. De Ryzen 9 7945HX, waarmee AMD Intel de loef afsteekt, is bijzonder krachtig. Of je de laptop dus als gaming- of kantoortoestel wilt gebruiken: hij kan alles aan. Hou er wel rekening mee dat, als je wil gamen in stilte, je best meteen een ANC-hoofdtelefoon aanschaft.

Hou er rekening mee dat de ASUS ROG Strix SCAR in verschillende configuraties beschikbaar is. Zo is het mogelijk om voor een kleiner of groter chassis te kiezen, of voor een minder sterke GPU.

asusgaminglaptop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken