OnePlus Pad review: nieuwe categorie, maar op en top OnePlus
OnePlus Pad - 128GB - WiFi - Green
Wat OnePlus ooit deed voor smartphones, een indrukwekkende mix van functies aanbieden in een strak pakket voor een betere prijs, doet het nu opnieuw bij tablets. De prijs van de OnePlus Pad is zeer scherp en je krijgt meer scherm, meer batterij en een cooler uiterlijk dan bij welke concurrent dan ook. De vraag is nu of OnePlus een ecosysteem kan opzetten om te concurreren met Apple, of het merk gewoon een mooie tablet voor een geweldige prijs kan aanbieden.
Ga op zoek naar een nieuwe tablet en je merkt dat de tabletwereld net zo ingewikkeld is als de smartphonewereld. Als de keuze tussen Android en Apple je niet uitmaakt, is de OnePlus Pad een uitstekende tablet met een perfect scherm voor entertainment. Het is echter niet de krachtigste tablet op de markt, dus een volwaardige laptop vervanger is het niet, al komt het zeer dicht in de buurt.
Waar de OnePlus Pad in uitblinkt is entertainment, surfen, en als je favoriete scherm voor alledaagse taken. Het scherm is uitstekend en de luidsprekers zijn luid en duidelijk genoeg om iedereen om je heen te vermaken. Het ontwerp is robuust en stijlvoller dan andere tablets, al is het wel jammer dat de tablet enkel in het groen beschikbaar is, de themakleur voor OnePlus dit jaar zo lijkt het wel, want we zagen ze ook al bij de OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2.
Geprijsd als een flagship-killer
OnePlus-telefoons waren ooit een waanzinnig koopje in vergelijking met de machtigere vlaggenschipmerken en met de OnePlus Pad herhaalt het merk die strategie in een andere productcategorie. Met 499 euro is de Pad iets goedkoper dan de standaard iPad 10.9. De Samsung Galaxy Tab S8 is met 649 euro onverklaarbaar veel duurder en de OnePlus Pad is dichter bij de goedkope Galaxy Tab S7 FE geprijsd, hoewel hij het nieuwere vlaggenschip van Samsung op een aantal belangrijke en interessante manieren overtreft.
Er is één OnePlus Pad-configuratie met 128 GB opslagruimte en 8 GB RAM en OnePlus houdt het dus simpel met zijn eerste tablet. Er zijn ook geen plannen voor een Pro-model, al verwachten we deze wel bij toekomstige generaties. Is één configuratie niet te weinig en had 256GB opslag niet beter geweest? Nee, games met hoge vereisten werkten prima en we konden gemakkelijk hele seizoenen van onze favorieten Netflix-serie downloaden zonder ons zorgen te maken over de opslagruimte. Dit is geen productiviteits- of creativiteitskrachtpatser, dus je gaat sowieso geen enorme videobestanden bewerken of veel data opslaan.
Eerlijk gezegd heeft OnePlus een fantastische prijs gekozen voor deze tablet en we waren zelf dan ook compleet verrast toen we deze voor de eerste keer hoorden. Zelf schatten we de tablet 100 of zelfs 200 euro duurder in. Budget dat je nu kan besteden aan een cover en de OnePlus Stylo.
OnePlus zorgt steeds voor indrukwekkende apparaten, maar sluit ook al eens compromissen om kosten te besparen. In dit geval gaat het echter om minder opvallende zaken en dat is natuurlijk goed nieuws. Zo vereisen de meeste tablet-taken geen superkrachtige processoren en zal je het ook niet zo erg vinden als je tablet geen foto’s kan maken zoals de beste cameratelefoons.
Waar de OnePlus Pad boven zijn gewichtsklasse uitsteekt is in zijn display. Het 11,61 inch IPS LCD-scherm is groter en toch scherper dan elke concurrent in zijn prijsklasse. De iPad 10.9 en de Samsung Galaxy Tab S8 zijn veruit overtroffen. Dit scherm staat qua kwaliteit dichter bij de nieuwste 11-inch iPad Pro, die bijna twee keer zoveel kost als de OnePlus Pad.
Specificaties OnePlus Pad
OnePlus-fans knikken ongetwijfeld mee, want je weet waar de kracht van het merk ligt. Je krijgt een paar bizar goede specificaties voor een spotprijs. Het is dan ook geen verrassing dat de OnePlus Pad een grotere batterij heeft dan de concurrentie, en deze ook nog eens veel sneller oplaadt, dankzij 67W snelladen. Heel wat anders dan de trage 30W waarmee je het moet doen bij de iPad.
De grootste compromis zit hem in de chipset. OnePlus gebruikt de MediaTek Dimensity 9000 uit 2021, ook al is de Dimensity 9200 intussen aangekondigd. Samsung’s Galaxy Tab S8 gebruikt bijvoorbeelde de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset die in zijn 2022 vlaggenschip Galaxy S22 telefoons zit en ook Apple gebruikt hoogwaardige Bionic-chips van de iPhone-serie in zijn basismodel iPad en M1-desktopklasse-chips van de nieuwste Macs in de iPad Air en hoger.
Dit betekent dat de OnePlus Pad, in tegenstelling tot dure concurrenten, geen vervanger zal zijn van een krachtige laptop. Bestaat je job echter uit het bewerken van foto’s en deze op een vlotte manier tot bij je klanten krijgen, dan is de tablet prima voor je workflow. Bewerk je ook video’s? Dan kijk je best elders. Op het vlak van entertainment is de OnePlus Pad wel prima en in tegenstelling tot Samsung ondersteunt OnePlus de Dolby Vision HDR-standaard die Netflix verkiest, dus zelfs donkere beelden zien er prachtig uit.
Waanzinnig beeldscherm
Bij het plannen van zijn eerste tablet begon OnePlus wijselijk met het best mogelijke scherm voor de prijs. Het scherm van de OnePlus Pad is oogverblindend en het heeft meer pixels per inch dan zelfs de beste iPads, inclusief de iPad Pro. We mogen dan wel verlangen naar OLED-technologie, maar een geweldig IPS LCD-paneel komt aardig in de buurt. Je vindt OLED op de Samsung Galaxy Tab S8 Plus en beter, maar Apple houdt vast aan dezelfde IPS-technologie voor zijn iPad Air en de iPad Pro 12.9 (2022) gebruikt zeer high-end mini-LED-technologie. De OnePlus Pad ziet er net zo helder uit als de iPad Air, zelfs in direct zonlicht.
OnePlus zegt dat het scherm kan verversen met variabele snelheden tot 144Hz, maar het is niet duidelijk wanneer dat voordeel optreedt. Kleine lettertjes zeggen dat er een whitelist is voor apps die de snelste snelheden kunnen gebruiken, vermoedelijk inclusief de Oxygen OS-gebruikersinterface, omdat het erg soepel oogt op dit scherm. Als je energie wilt besparen, kun je de refresh rate verlagen tot slechts een 60Hz, naast tal van andere instellingen.
Ontwerp is typisch OnePlus
OnePlus lanceert niet alleen een tablet, maar is al even aan het bouwen aan een ecosysteem van producten en visueel lijkt de OnePlus Pad dan ook sterk op andere recente OnePlus-producten, zoals de OnePlus 11 en de OnePlus Buds Pro 2. Tenminste, als je die producten in ‘Eternal Green’ (de telefoon) of ‘Arbor Green’ (de buds) hebt gekocht. Beide toestellen kwamen ook in het zwart, maar OnePlus zet met de OnePlus Pad dus helemaal in op groen. We zien deze kleur tegenwoordig vaker opduiken, ook bij andere merken. Het is eens iets anders en ziet er best goed uit, maar we hopen voor toekomstige generaties wel op een zwart exemplaar.
De OnePlus Pad ziet er verder op het eerste zicht een beetje anders uit. De OnePlus 11 is van glanzend (of licht getextureerd) glas en glad, terwijl de OnePlus Pad van geborsteld metaal is in een cirkelvormig patroon dat rond de camera straalt. Die zwarte cameracirkel is uniek onder de tablets, omdat hij in het bovenste midden van de tablet hangt als je deze in landschapsmodus vasthoudt. OnePlus zegt dat het gecentreerd houden van de camera helpt bij het maken van foto’s en je vingers uit de buurt van de lens houdt. Dat lijkt te kloppen, maar het maakt ons weinig uit omdat we toch nooit zullen fotograferen met een tablet en hoogstens eens een QR-code scannen.
OnePlus heeft zijn unieke gebogen randen aangeprezen als een “cambered frame”, met een 2,5D-behandeling. Er is een mooie ronding, maar die is niet consistent rond het apparaat. Bovenaan vinden we immers een vlakke rand met de mediatoetsen voor geluid. Vermoedelijk maakte OnePlus deze keuze zodat de toetsen niet buiten de rand van de tablet zouden steken, al is dat aan de linkerkant met de aan/uit-knop wel het geval.
Wat met OxygenOS?
Toen OnePlus ons vertelde dat het een tablet lanceerde (vooral een tablet die lijkt op zijn nieuwste telefoon) waren we benieuwd hoe de twee samen zouden werken. Helaas is de functionaliteit nog niet beschikbaar en komt deze pas in een latere update. We vroegen OnePlus naar een exacte datum.
Er zijn wel enkele standaardfuncties voor meerdere vensters, waaronder de mogelijkheid om met twee vingers naar beneden te vegen en alles wat je bekijkt te splitsen. Je kunt zelfs een app verder verkleinen tot een pop-up vensterversie die nog steeds normaal functioneert. Deze side-by-side functies werkten prima toen we ze gebruikte en het is praktisch voor zij die hun tablet willen gebruiken voor een bepaalde workflow. Ons hielp het alvast enorm toen we de OnePlus Pad drie dagen ter vervanging van onze laptop gebruikten.
Ruwe prestaties
Ook al ziet en voelt de OnePlus Pad eruit als een topmodel tablet, hij is geprijsd om te concurreren met Apple’s basismodel iPad en Samsungs goedkopere Tab S7. Daarom begrijpen we waarom de prestaties niet overeenkomen met die van de Snapdragon 8 Gen 2-chipset op de OnePlus smartphone. Nochtans zijn de prestaties prima. Zo gingen we aan de slag met Lightroom en konden we makkelijk foto’s bewerken zonder enige haperingen op te merken. De combinatie van Lightroom en de OnePlus Stylo is bovendien een aanrader en qua nauwkeurigheid moet de pen niet onderdoen voor de Apple Pencil. Opladen doe je door deze magnetisch te bevestigen aan de bovenkant van de tablet. De stylo maakt de Pad wel 99 euro duurder in de aankoop.
Een tweede optioneel accessoire is de magnetische toetsenbordhoes. Deze maakt typen in bijvoorbeeld Google Docs een pak aangenamer en ondanks het prijskaartje van 149 euro is het zeker een aanrader. De touchpad is niet heel groot, maar voldoende. Een draadloze bluetoothmuis werkte naar onze mening wel net iets fijner. We misten wel de mogelijkheid om de tablet in verschillende hoeken te plaatsen. Wil je op bed bijvoorbeeld Netflix kijken, dan is de enige hoek niet comfortabel en ook voor fotobewerking hadden we de tablet graag in een andere hoek geplaatst, zodat we geen boek moesten gebruiken om de juiste positie te verkrijgen.
67W snelladen
Zonder goede reden zijn snellaadmogelijkheden tot nu toe genegeerd door tabletmakers. Met 67W opladen kan de OnePlus Pad de batterij in ongeveer 80 minuten bijvullen. Gezien het feit dat deze batterij bijna twee keer zo groot is als de gemiddelde smartphone batterij, is dat behoorlijk indrukwekkend. Het duurt bijna twee keer zo lang om een iPad op te laden.
Natuurlijk gebruik je een tablet meestal thuis, waar je voldoende stopcontacten beschikbaar hebt en genoeg plek om een opladende tablet te laten rusten, dus snel opladen is niet zo belangrijk. Waar het wel een verschil maakt, is wanneer je aan het inpakken bent voor een reis en je vergeet je tablet op te laden. In de tijd die het kost om je spullen te pakken en te ontbijten, kun je je tablet opladen en klaarmaken voor onderweg.
Het kostte ons geen enkele moeite om de OnePlus Pad een hele dag lang intensief te gebruiken. Urenlang series kijken, veel online games spelen, het laatste nieuws lezen en een plekje zoeken voor het avondeten. OnePlus schat meer dan 12 uur video playback en die schatting komt overeen met onze testen.
OnePlus doet de oplader in de doos en maakt ook hier de vreemde beslissing om terug te keren naar een USB-C naar USB-A exemplaar. Je moet de lader gebruiken met de meegeleverde rode OnePlus-kabel om over de snellere oplaadsnelheden te beschikken. Deze stap terug van de USB-C naar USB-C-kabel verscheen toen het merk koos voor een nauwere samenwerking met OPPO en hun snellaadstandaard SuperVOOC, en het maakt dat we in combinatie met moderne apparaten zoals een USB-C-laptop niet snel even kunnen bijladen onderweg. Best vervelend.
Eindoordeel OnePlus Pad
Na een goede maand met de OnePlus Pad zijn we nog steeds enorm enthousiast over de tablet. Het scherm ziet er simpelweg fantastisch uit en verslaat elke concurrent. OnePlus levert sterke prestaties af, al is videobewerking wat teveel van het goede en ook gamen op hoge resolutie is niet mogelijk. Voor fotobewerking is de tablet echter zeer geschikt en dat geldt ook voor dagdagelijks multitasken, dankzij de mogelijkheid om meerdere apps naast elkaar te plaatsen. De speakers zijn bovendien van uitstekende kwaliteit, wat van de OnePlus Pad een echte entertainmentmachine maakt. De prijs maakt misschien nog wel het meeste indruk en we zijn blij dat OnePlus er opnieuw een flagship-killer bij heeft.
from €399,00