Reviews

Nothing Phone (2) review: premium aan betaalbare prijzen

Voordelen
Uniek ontwerp
Vlotte prestaties
Lange batterijduur
Nadelen
Glyph voelt gimmicky
Foto’s zijn ’s avonds (te) slecht
Aanbevolen prijs: €699
Waar te koop?

Nothing Phone (2) - 256 Go + 12 Go Ram, Glyph Interface, Nothing OS 2.0, Double caméra 50 MP, Ecran LTPO OLED 6,7", IP54, Batterie 4700 mAh, Smartphone Android débloqué 5G, Blanc

Last Amazon price update was: 18 december 2024 04:56 04:56
Totaalscore 8
Nothing zet als ‘nieuwkomer’ een duizelingwekkend sterke smartphone neer met de Phone (2). De Glyph-interface blijft wat ons betreft wel een gimmick.

Wie had gedacht dat ex-OnePlus-CEO twee jaar na de oprichting van Nothing op het podium zou staan met een eerste echte high-end smartphone? Wij alvast niet. Niettemin omdat Nothing zich in eerste instantie leek vast te klampen aan het budgetsegment. Zowel de Phone (1) als de bijbehorende accessoire – de Ear (1) – waren relatief betaalbaar. Vanaf de Phone (2) lijkt Nothing een andere koers in te zetten; een koers gericht op het verkopen van een premium karakter.

Dat karakter toont zich in het prijskaartje van de Phone (2), aan 699 euro, evenals in de high-end specificaties. Onder de motorkap treffen we bijvoorbeeld een Snapdragon 8+ Gen 1 aan – een chipset uit het high-end segment. Vergelijk dat met de Snapdragon 778G+ uit de (1), en je ziet meteen het verschil. De vraag is alleen: voelen we dat verschil ook?

Ontwerp ademt Nothing

Nothing zet met de Phone (2) een overduidelijk ‘Nothing-product’ neer. Niet in de zin dat het ‘niets’ is, maar juist in minimalistische zin. Het is een smartphone die in eerste plaats niet meteen opvalt – zeker als je hem in een case steekt. Tegelijk is het geen dertien-in-een-dozijn-smartphone.

Juist niet: het ontwerp dient voor Nothing als belangrijkste USP – met de Glyph-interface als headliner. Het functionele aspect daargelaten, oogt het toestel heel futuristisch. Ons kan het transparante ontwerp, dat een inkijkje geeft in de behuizing van de smartphone, alvast wel smaken.

Nothing Phone (2)
© Nothing

Uiteraard: smaken verschillen, maar het oogt zeker en vast anders. Verder zijn we erg te spreken over het draagcomfort van het toestel. Juist die vlakke (aluminium) zijkanten, net als op recente iPhones, zorgen ervoor dat het toestel zich makkelijk laat vasthouden. Saillant detail: de glazen achterkant is ditmaal ook (net) iets meer afgerond, wat eveneens bijdraagt aan het draagcomfort.

Glyph als ‘headliner’

Nothing sprak ons tijdens de presentatie van de Phone (2) de oren van het hoofd over de ‘Glyph-interface’. De hardware voor die functie werd op de tweede Nothing-smartphone ook licht aangepast, met de grootste verschillen rechtsboven. Nothing doorbrak daar een led-strip en introduceerde daarbij integraties met externe diensten. Zo kunnen de lampjes voortaan weergeven hoelang het nog duurt vooraleer een Uber-taxi arriveert. Bestaande functies – zoals de optie voor Glyph-timers, volumesliders en notificaties – blijven behouden.

Hoe gaaf het er in eerste instantie ook uitziet, besloten we het op den duur alsnog uit te schakelen. De lampjes zijn vooral handig als je de telefoon steevast met zijn ‘gezicht’ omlaag legt, en daar konden we simpelweg niet aan wennen. Dat kan voor iedereen anders liggen, uiteraard. Volgens Nothing kan de functie helpen om minder op je telefoon te moeten kijken. De Glyph-lampjes vertellen je immers of een notificatie binnenkwam (en met het juiste meldingsgeluid weet je meteen van welke app). Op basis daarvan kan je dan bepalen of je even moet gaan kijken.

Voor ons leidde dat eigenlijk enkel af van ons werk. Maar: ook daarvoor geldt dat dit voor iedereen net anders werkt. Hoewel wij het dus als ‘gimmick’ omschrijven, hoeft dit niet voor iedereen zo te zijn.

Vlot, vlotter, vlotst

De telefoon klinkt nu misschien als een domper, maar niets is minder waar. Nothing heeft met zijn Phone (2) werkelijk een krachtpaard uitgebracht. Onder de motorkap treffen we Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-chipset aan. Tezamen met 12 GB RAM zorgt die chipset voor een verbijsterend vlotte smartphone. Of je nu constant gamet, de 100-tabbladen-grimas in Chrome tevoorschijn tovert of met fotobewerking aan de slag gaat: hij pakt het moeiteloos op.

Wellicht vraag je je af: waarom steekt er geen Snapdragon 8 Gen 2 in deze telefoon? Dat is toch Qualcomms meest recente chipset? Die vraag beantwoorde Nothing ook tijdens de presentatie. In het kort: de 8+ Gen 1 is volgens Nothing de betere keuze qua prijs-prestatieverhouding. Bovendien is de chipset meer doorontwikkeld dan de 8 Gen 2. In de praktijk merken we ook nauwelijks het verschil met courante 8 Gen 2-toestellen zoals de Galaxy S23 en Edge 40 Pro van Motorola.

Nothing Phone (2) header
© Nothing

Lange batterijduur

Wat deze chipset bovendien uniek maakt is zijn (haast oneindige) efficiëntieslag ten opzichte van zijn voorgangers. En, niet onbelangrijk: dat uitte zich ook in een sublieme batterijduur voor de Nothing Phone (2). We konden met gemak de dag doorkomen op één batterijlading. Ter vergelijking: op een Pixel 6 Pro of OPPO Find X5 Pro, elk met eenzelfde 6,7-inch scherm, is dit soms haast onmogelijk. Bij lange fotografie- of gamingsessies zakt de batterijduur wel sneller in: dat geldt echter ook voor andere telefoons, en is niet uniek aan de Phone (2).

Ten slotte is goed om te weten dat de Phone (2) met 45 watt kan worden opgeladen. Hiervoor moet dan wel een USB-PD PPS-lader gekocht worden. Een standaard usb-c-snellader zonder PPS tikt waarschijnlijk niet de maximale laadsnelheid aan.

Groter OLED-scherm

Nieuw op de Phone (2) is verder zijn grotere 6,7-inch OLED-scherm. Vanuit de doos is het scherm meer kleurecht afgesteld. Voor degenen die dat willen is er ook een meer verzadigd profiel aanwezig. Qua helderheid hebben we ook niets te klagen: zelfs in vol zonlicht kunnen we het scherm probleemloos aflezen.

Ideaal ook is dat de Nothing Phone (2) LTPO ondersteunt. Daarmee bespaart het toestel op energie door de beeldverversing traploos tussen 1 en 120Hz te schakelen. Bij regulier gebruik is van zulke variable beeldverversing alvast niets te merken. Dit kennen we van vrijwel alle andere high-end smartphones.

Wat we in dat segment minder vaak zien is een blauwe/groene gloed op het OLED-scherm. Als het scherm van een hoek wordt bekeken is een opzichtige groene gloed aanwezig. Hoewel je er dus geen last hebt als je het scherm van voor bekijkt, ziet het scherm er van opzij simpelweg minder premium uit.

Camera’s zijn ‘beter’

Nothing gooide geen hoge ogen met de camera’s op de Phone (1). Foto’s waren niet bijzonder gedetailleerd, en de groothoekcamera liet zich best omschrijven als een ramp. Met de Phone (2) heeft het merk overduidelijk een flinke slag geslagen. Foto’s van zowel de hoofd- als groothoekcamera ogen overdag scherp en gedetailleerd, en de kleuren zien er ook redelijk natuurlijk uit. De grootste upgrade komt toe aan de groothoekcamera, die zijn 16 MP-sensor op de Phone (1) inruilt voor een nieuwe 12 MP-sensor. Foto’s van die sensor tonen ook nauwelijks vervorming aan de rand.

Op dat vlak weet het toestel soms zelfs zijn high-end concurrenten als de Galaxy S23 te evenaren. Eenmaal de avond valt (en de schemering zich laat zien), takelt de kwaliteit echter snel af. Foto’s ogen dan veel donkerder en missen detail; lampen zijn ’s avonds ook snel overbelicht, terwijl andere delen juist veel te donker blijven. Nothing zet overduidelijk in op natuurgetrouwe foto’s en dat betekent ’s avonds vooral donkere beelden. De groothoeksensor weet soms zelfs een volledig zwart beeld af te leveren.

Ten slotte nog de selfies – niet geheel onbelangrijk, als je het mij vraagt. Voor mijn gevoel past Nothing een net iets té opvallende bewerking toe op foto’s van de selfiecamera. Mijn gezicht oogt vrijwel egaal, terwijl ik wel degelijk de nodige rimpels heb verzameld. Foto’s van een Samsung of Pixel zijn vaak beduidend scherper. Wel zijn we zeer tevreden over de kleurreproductie, die de realiteit zeer dicht nadert (en soms evenaart).

Eindoordeel

Tijd voor het eindoordeel. Altijd een lastig punt met een telefoon die zó sterk gefocust is op zijn ontwerp. De Phone (2) is een goede telefoon: laat dat meteen duidelijk zijn. Nothing heeft weeral een zeer krachtig toestel neergezet, met een helder en mooi scherm, lange batterijduur en behoorlijk competente camera’s. Dat is echter niet anders bij merken als Google, Motorola en Samsung. Merken die ook elk hun opties hebben aan dit prijspunt.

Uitgelicht artikel Nothing Ear (2) Nothing Ear (2) review: meer van hetzelfde

Wil je een toestel dat lef toont, dat geen dertien-in-een-dozijn-ontwerp meekreeg? Dan is de Phone (2) jouw telefoon. Let er dan wel op dat de camera’s van andere toestellen soms simpelweg beter presteren. Voorlopig blijft het ook nog gissen of Nothing kan voldoen aan de beloofde ondersteuningsduur. Het merk zegt het toestel vier jaar lang van beveiligingsupdates en van drie Android-upgrades te voorzien. Van Google, Motorola en Samsung weten we dat ze zich daaraan houden, mits ze niet plots failliet gaan. Nothing moet zich als nieuwkomer nog bewijzen op dat vlak.

Tegelijk: misschien is dat wel iets om op de koop te nemen. Zeker daar de prijs van de Nothing Phone (2) lager ligt dan die van concurrerende smartphones, aan 699 euro.

mobielNothingNothing Phone (2)review

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken