Samsung 990 Pro 4 TB review: perfecte SSD voor de PlayStation
Samsung 990 PRO - Interne SSD met Heatsink - PCIe 4.0 - NVMe M.2 - PS5 Compatibel - 1 TB
Ben je de afgelopen paar maanden al vaker op zoek gegaan naar een nieuwe SSD? Dan heb je het ongetwijfeld al wel ergens gelezen: de prijzen voor PCIe 4.0-SSD’s zijn aan het dalen. Dat heeft een aantal redenen, maar een daarvan is dat PCIe 4.0 helemaal geen nieuwe standaard meer is. Fabrikanten hebben hun productieprocessen voor PCIe 4.0-opslagdragers dan ook weten te perfectioneren. Samsung komt dat demonsteren met de nieuwste versie van hun 990 Pro SSD’s – en dat is er ééntje met meer opslag dan ooit tevoren.
PC-fanaten vragen zich wellicht af waarom Samsung met deze SSD nog niet mee in het PCIe 5.0-verhaal stapt. Onze gok? Samsung heeft die ondersteuning (nog) niet nodig om een SSD op de markt te brengen die beantwoordt aan wat klanten willen. PCIe 5.0 mag dan wel ongelooflijk snel zijn: de SSD’s worden een pak heter én PCIe 5.0-SSD’s zijn over het algemeen ook gewoon erg duur. PCIe 4.0 dus – maar wat wil dat juist zeggen?
De afkorting ‘PCIe’ staat voor ‘Peripheral Component Interconnect Express’ en beschrijft de standaard waarmee apparatuur aan het moederbord verbonden kan worden. Het cijfer dat daaraan vasthangt, beschrijft vooral de snelheid waarmee onderdelen met elkaar communiceren. Voor PCIe 4.0 ligt dat cijfer op 16 gigatransfers per seconde. Vertaald naar bytes komt dat neer op iets minder dan 2 GB/s per ‘laan’. De aansluiting voor M.2-SSD’s biedt vier van die lanen. De theoretische maximumsnelheid voor het PCIe 4.0×4-slot en -SSD’s komt daardoor op 7.880 MB/s te liggen.
Snél en energiezuinig
De regel is doorgaans dat grotere schijven iets trager zijn dan zijn kleinere evenknieën. Daar lijken ze zich bij Samsung absoluut niets van aan te trekken. De 4 TB-variant van de 990 Pro-SSD is gewoon even snel als de kleinere variant. In onze tests haalde de 990 Pro 4TB-SSD dan ook consistent snelheden die tegen het theoretische maximum beginnen aan te schurken. Leessnelheden van gemiddeld 7.465 MB/s zorgen ervoor dat al je bestanden en games uitzonderlijk snel laden. De schrijfsnelheden van een schijf liggen altijd wat lager dan de leessnelheden. Ook daarop weet deze SSD indrukwekkend te scoren, met een gemiddelde overdrachtssnelheid van 6.992 MB/s. Met andere woorden: of je nu Photoshop-projecten of video’s exporteert of vaak jongleert met grote bestanden en mappen: de 990 Pro met 4TB opslag zal je niet snel hinderen.
Dat is indrukwekkend, maar wie enorm veel kleine bestanden wil gaan inladen, zoals in games gebeurt, is daar niet bijzonder veel mee. Dan is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel opdrachten de SSD per seconde kan uitvoeren. Deze waarde wordt uitgedrukt in ‘IOPS’, wat staat voor ‘input/output operations per second’. Voor willekeurige leesopdrachten zijn dat er gemiddeld 479.980, voor schrijfopdrachten 419.921. Of in het Nederlands: het zijn er erg veel.
Dat de 990 Pro die snelheden kan leveren, is op zich al een prestatie. Opmerkelijk is dat de SSD daar ok helemaal niet veel energie voor verbruikt. Door een zuinigere energiecontroller, is de 990 Pro maar liefst 50% performanter dan de 980 Pro-SSD’s van Samsung aan hetzelfde energieverbruik. Dat maakt de SSD uitermate geschikt voor (gaming)laptops. Let er dan wel op dat je de versie zónder heatsink kiest – anders zal de SSD niet in je laptop passen. Het gaat hier bovendien om enkelzijdige SSD’s. Ook als je een dunne laptop hebt, zal je de schijven dus kunnen installeren.
Heatsink
Zo’n heatsink, is dat eigenlijk nodig? Ja en nee. Wij testten de SSD op onze desktopcomputer, in combinatie met een MSI B650M-moederbord. Dat moederbord zit al volgebouwd met heatsinks voor M.2-SSD’s, waardoor wij er niet echt een boodschap aan hadden. Heeft je moederbord geen ingebouwde heatsinks? Dan is de versie met heatsink wel aangeraden: je SSD blijft er langer door in dienst en blijft bovendien zijn prestaties aanhouden – warme SSD’s worden namelijk trager. Heb je een PlayStation 5 of desktop-pc zonder geïntegreerde heatsinks? Dan is de versie met heatsink altijd de beste keus.
De heatsink-versie van de 990 Pro is bovendien voorzien van RGB-verlichting. Vrij nutteloos, als je het ons vraagt: M.2-SSD’s zitten plat tegen het moederbord. In ons geval zat de opslag ook nog eens verstopt achter een grote grafische kaart. Echt veel hebben we dus niet gemerkt van die lichtjes.
Conclusie
Heb je een PlayStation 5 of een desktopcomputer met een moederbord dat PCIe 4.0 ondersteunt en ben je op zoek naar een nieuwe SSD? Dan is de 990 Pro met heatsink van 4TB een uitstekende keuze als je veel opslag nodig hebt. Heb je een dunne laptop? Dan ga je best voor de versie zonder heatsink. Weet in ieder geval wel dat je met deze SSD het allersnelste materiaal in huis hebt dat je voor PCIe 4.0-systemen kan kopen. Daar valt weinig tegenin te brengen, behalve dan misschien dat je zulke snelheden eigenlijk niet echt nodig hebt. Dat kan echter veranderen: bestanden worden steeds groter en games voeren steeds meer en grotere schijfoperaties uit. De 990 Pro SSD zal je niet alleen nu, maar ook de komende jaren de verzekering van snelheid blijven bieden.