Nieuws

4 TB-versie Samsung 990 Pro SSD op komst

Samsung 990 Pro SSD
© Samsung
Samsung heeft via Twitter het bestaan van de 4 TB-versie van de Samsung 990 Pro SSD onthuld. Over een lanceringsdatum wordt vooralsnog niet gesproken.

Samsung is overigens niet de eerste fabrikant die een 4 TB NVMe-SSD uitbrengt. Zowel WD, Kingston als Seagate bieden reeds 4 TB NVMe-SSD’s aan. Samsung is zelfs de énige grote SSD-fabrikant zonder een NVMe-SSD met die opslagcapaciteit. Samsungs Semiconductor-divisie, verantwoordelijk voor de productie van SSD’s, kondigt in een tweet aan dat dit staat te veranderen. “Jullie wilden het zo graag, dat we geen andere keuze hadden dan het te leveren”, schrijft het bedrijf op X.

Geen snelheidsverschil(len)

Meer specifiek spreekt het bedrijf over de komst van een 4 TB-variant van de 990 Pro SSD. Dat is op het moment van schrijven de snelste SSD van het Zuid-Koreaanse merk. Momenteel kan je die SSD enkel krijgen in een 2 TB-versie. Op termijn volgen dus ook versies met 4 TB opslag. Meervoud: de 990 Pro is namelijk beschikbaar met én zonder heatsink. Ook de versie met 4 TB opslag is straks te koop met én zonder heatsink, klinkt het.

Uitgelicht artikel Samsung SSD 980 header Samsung-SSD’s gaan vroegtijdig stuk zonder update

Samsung Semiconductor laat andere details van de aanstormende SSD buiten beschouwing. Intussen zijn veel van die specificaties echter al gelekt. Zo is bekend dat de 4 TB-versie lees- en schrijfsnelheden haalt van respectievelijk 7.450Mb/s en 6.900Mb/s. De sequentiële snelheden liggen daarmee gelijk aan de 1 en 2 TB-versies van de 990 Pro. De random read (IOPS) ligt verder op gelijke hoogte als de 2 TB-variant, aan 1.400K. Random write (IOPS) ligt ten slotte wederom gelijk voor alle varianten, op 1.550K.

Vijf jaar fabrieksgarantie

Ten slotte is gekend dat de PCIe Gen 4.0 SSD 4 GB LPDDR4-RAM krijgt, en dat de in-house controller van andere 990 Pro SSD’s overkomt naar de 4 TB-versie. Officiële prijzen zijn vooralsnog niet bekend. Volgens AnandTech moeten die prijzen ‘in lijn liggen’ met concurrerende SSD’s. Net als menig ander merk wordt de 990 Pro 4 TB-versie met vijf jaar fabrieksgarantie geleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business