Nieuws

Samsung-SSD’s gaan vroegtijdig stuk zonder update

Samsung SSD 980 header
Dat SSD’s een firmware-update krijgen is eigenlijk vrij uitzonderlijk. Samsung stuurt er nu een uit om jouw 980 Pro SSD te redden.

Elke SSD heeft een bepaalde levensverwachting die uitgedrukt wordt in ‘read/write cycles’. Op eender welke opslag kunnen maar een beperkt aantal schijfoperaties worden uitgevoerd, voor de drive uiteindelijk stopt met werken. Een aantal SSD’s van Samsung, voornamelijk van het type 980 Pro, haalt niet dat aantal schijfoperaties. In plaats daarvan gaat de schijf vroegtijdig stuk.

Het probleem doet zich vooral voor bij 980 Pro-SSD’s van 2TB. In firmwareversie 3B2QGXA7 zit een bug, die voor fouten in het schrijfproces zorgt. Na een bepaald aantal schrijffouten zal er helemaal niets naar de schijf geschreven kunnen worden en kan er enkel data worden uitgelezen.

Heb je deze SSD in je systeem zitten? Update hem dan snel.

Dat kan voor serieuze problemen zorgen: als de kapotte SSD ook je bootschijf is, zal Windows niet meer werken. Om te kunnen opstarten moet het operatiesysteem namelijk verschillende keren naar de schijf kunnen schrijven.

Firmware-update

Samsung heeft al wel een oplossing gevonden voor de bug. Gebruikers kunnen firmwareversie 5B2QGXA7 downloaden om de SSD langer gezond te houden. Een firmware-update kan echter niet alles verhelpen: alle foutgelopen schrijfoperaties zullen het opslagmedium blijvend aantasten – dat is onomkeerbaar. Als de SSD enkel nog geschikt was om te lezen, zul je met een firmware-update dus niets oplossen.

Hoe update ik mijn SSD?

Heb jij een Samsung-schijf in je pc zitten en wil je weten of je de update moet uitvoeren? Kijk dan na welke firmware je schijf precies gebruikt. Dat kan in Windows 10 en 11 door met de rechtermuisknop op de Windows-knop te drukken. In het venster dat verschijnt, selecteer je apparaatbeheer. Onder apparaatbeheer ga je op zoek naar de bewuste Samsung SSD. Een rechterklik verder selecteer je dan ‘eigenschappen’ of ‘properties’. Daar kan je, onder de sectie ‘details’ terugvinden welke firmware het opslagmedium gebruikt.

Staat daar ‘3B2QGXA7’? Dan is het dringend tijd om de upgrade te doen. In het geval dat er ‘4B2QGXA7’ staat hoef je niets te doen.

Om de firmware van jouw Samsung-SSD een upgrade te geven heb je eerst en vooral de juiste software nodig. Om de firmware bij te werken gebruik je Samsung SSD Magician. Met de SSD in je systeem hoef je alleen de software op te starten en de stappen te volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business