Corsair K70 Core RGB review: rode switches en een aangenaam geluid
Corsair K70 RGB Core - Mechanisch Gaming Toetsenbord - QWERTY - Zwart
Toetsenborden zijn er in verschillende soorten: membraantoetsenborden, mechanische toetsenborden, optische toetsenborden, met of zonder lichtjes, met een draaiknop, met meer of minder toetsen. Een ding is zeker: een toetsenbord is een serieuze aankoop waar je vaak meerdere jaren op typt. Wij testten de Corsair K70 RGB Core om te bepalen of hij een plaats op jouw bureau verdient.
Design
De Corsair K70 RGB Core is een mechanisch toetsenbord met 70 knoppen en RGB-verlichting – vandaar de naam. Het toetsenbord is grotendeels uit plastic vervaardigd, maar krijgt nog wel een metalen achterplaat mee. Die achterplaat zorgt meteen voor de variatie in de twee uitvoeringen die je van dit toetsenbord kan krijgen: het plastic omhulsel blijft zwart, maar voor de backplate kan je kiezen tussen zwart en grijs staal. In het grijs krijgen de lettertoetsen een iets meer afgewassen kleurtje en verschilt de kleur van de draaiknop. Afhankelijk van welke kleurvariant je kiest krijg je een zwarte draaiknop met Corsair-gele strepen of een grijze draaiknop met witte strepen. Het geheel werd afgemaakt met een iCue-toets, naast de indicators voor NUM LOCK en CAPS LOCK, en het Corsair-logo boven de pijltjescluster. Vooral de zwarte variant van het toetsenbord ziet er zeer deftig uit, zonder overdreven gamerachtig te worden. Inmiddels kwam Corsair ook met een derde, witte variant op de proppen.
Zoals het hoort voor een toetsenbord heeft deze Corsair K70 een usb-a-aansluiting om verbinding te maken met je pc. Aan die kant van de kabel dus geen kink, al is de situatie aan de andere kant iets droeviger: daar zit de kabel namelijk vast in het toetsenbord. Moest die kabel ooit stukgaan, dan moet je dus het volledige toetsenbord vervangen.
Wat de K70 RGB Core wel biedt, dat is de mogelijkheid om pootjes onder het toetsenbord uit te klappen. Of je hier gebruik van maakt is eerder een persoonlijke voorkeur. Wees er in ieder geval van bewust dat dit toetsenbord maar één verhogingsstand aanbiedt. Moet de helling iets minder zijn? Dan moet je buiten het toetsenbord om op zoek naar een oplossing. Wij hebben ons toetsenbord echter liever plat op tafel.
Rode switches
Verder gebruikt het toetsenbord rode switches. Switches voor mechanische toetsenborden komen in verschillende kleurcodes. Blauwe switches zijn daarbij het best geschikt voor typen, terwijl rode switches het meest geschikt zijn om te gamen: ze zijn sneller in te duwen en er is minder moeite voor nodig, maar ze geven dus ook minder feedback. Ze laten veel minder voelen wanneer een toets ingedrukt is, in tegenstelling tot blauwe en bruine switches die wel zo’n feedback laten voelen. Het toetsenbord is natuurlijk nog steeds geschikt om op te typen, maar is daardoor iets meer gericht op gamers die snelle reflexen nodig hebben.
De rode switches op dit toetsenbord typen over het algemeen zeer aangenaam en zijn zeer consistent. Wie wat ‘zwaardere’ switches gewoon is, zal in het begin ongetwijfeld een aantal toetsen per abuis induwen, maar na een tijd typt het nieuwe toetsenbord eigenlijk enorm vlot. Corsair integreert bovendien twee lagen geluiddempend materiaal om het geheel aangenamer te doen klinken. Die twee lagen doen hun werk goed: het toetsenbord is niet overdreven luid. Als het dan toch geluid maakt, klinken die geluiden relatief vol.
Software
Wanneer je tot een aantal jaren geleden een toetsenbord kocht, kreeg je steevast een envelopje met een miniCD waarop de juiste drivers geïnstalleerd staan. Anno 2023 gaat Windows zelf op zoek naar die drivers, zodat je meteen kan beginnen typen. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je de lichtshow erbij moet nemen. De kleur van de toetsenbordverlichting kan je alleen aanpassen in iCue, een programma van Corsair. Je kan daar verschillende functies aan de draaiknop toewijzen, macro’s instellen en een lichtshow naar keuze instellen.
Als je geluk hebt, werkt dat goed. Helaas kan je niet altijd geluk hebben: het kostte ons bijvoorbeeld zeven pogingen om de firmware van dit toetsenbord te updaten. Met momenten is het zelfs moeilijk om statisch witte toetsenbordverlichting te houden en is het alsof het iCue-programma liever rood ziet. Je kan je instellingen wel blijven gebruiken als je van pc wisselt: je kan tot vijf verschillende profielen opslaan op het toetsenbord zelf. Wel moet je er even aan denken om die instellingen op het toetsenbord op te slaan. Dat doet de software namelijk niet automatisch.
Conclusie
Met een adviesprijs van net geen honderd euro is de Corsair K70 Core geen goedkope aankoop, maar tegelijkertijd ook niet echt een duur toetsenbord. Duurdere varianten van de K70 laten zien waarin het prijsverschil schuilt: ze zijn meestal met verschillende switches te configureren, hebben kabels die los kunnen en je kan er de helling fijnmaziger op instellen. Daardoor is de budgetvriendelijke versie van de K70 Core een hit or miss. Wil jij je toetsenbord wat meer naar je eigen wens aanpassen, naar wat je zelf lekker vindt typen? Dan zal je al naar iets duurdere modellen moeten kijken. Zijn rode switches je ding? Dan is de K70 Core RGB zeker geen verkeerd toetsenbord.