Zo werkt een mechanisch toetsenbord

Het mechanisch toetsenbord vormt het ultieme hulpmiddel voor fervente computergebruikers. We overlopen de technologie die achter de klavieren schuilgaat.

Indien je veel tijd doorbrengt achter een computer kan het zijn dat je een belangrijke upgrade aan je opstelling mist, namelijk een mechanisch toetsenbord. Dit type klavier kan je computerervaring drastisch verbeteren en sinds kort hoef je geen handenvol geld uit te geven om een exemplaar in je bezit te krijgen. Mechanische toetsenborden zijn nog nooit zo goedkoop geweest als de dag van vandaag en presteren bovendien beter dan oudere exemplaren.

Dome

De toetsenborden die standaard bij computers worden geleverd, maken meestal gebruik van een rubberen dome. Je drukt een toets volledig in, waarna het contactpunt op de dome een toetsaanslag registreert. Het nadeel aan deze technologie is dat de rubberen membranen voor een papperig en inconsistent gevoel zorgen. Bovendien moet je de toetsen telkens volledig indrukken, waardoor je typsnelheid vertraagd wordt.

Bij laptops wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘scissor switches’. Deze technologie maakt nog steeds gebruik van domes, maar twee plastieken onderdelen die als een schaar met elkaar zijn verbonden, zorgen ervoor dat de toets minder diep moet worden ingedrukt. Het mechanisme zorgt voor een betere feedback dan bij klassieke dometoetsenborden, al kunnen scissor switches het papperige gevoel niet volledig van de baan helpen.

Scissor switches zorgen er bij laptops voor dat je de toetsen minder hard moet indrukken.

Mechanische switches

Een mechanisch toetsenbord is een klavier waarbij switches gebruikt worden die je toetsaanslagen registreren alvorens de toetsen op de bodem van het klavier belanden. De switches van Cherry zijn hier een mooi voorbeeld van. Wanneer je een toets indrukt, beweegt een steel in de behuizing die de metalen contacten tegen elkaar drukt, waardoor toetsaanslagen worden geregistreerd. Andere types mechanische switches maken gebruik van andere methodes om toetsaanslagen precies en snel te registreren.

Door het consistente en precieze gevoel die mechanische toetsenborden bieden, kun je een betere typist worden. Veel switches geven je duidelijke feedback wanneer een toetsaanslag wordt geregistreerd, waardoor je weet wanneer je een volgende letter kan typen, zonder dat je de toetsen volledig moet indrukken.

Niet alleen mensen die hun computer voornamelijk voor typen gebruiken, maar ook fervente gamers kunnen hun voordeel doen met een mechanisch toetsenbord. Bij sommige spellen kan een fractie van een seconde het verschil tussen leven en dood betekenen. Mechanische toetsenborden laten je toe toetsen sneller in te drukken, waardoor je beter in staat bent je concurrentie te verslaan.

Lineaire switch

Veel van de patenten die Cherry op zijn switches heeft, zijn enkele jaren geleden verlopen. Hierdoor maakt het merendeel van mechanische toetsenborden gebruik van Cherry-switches of klonen hiervan. Je kan zes belangrijke switches van Cherry onderscheiden, namelijk MX Blue, MX Green, MX Brown, MX Clear, MX Black en MX Red. De blauwe en groene switch maken een klikkend geluid, MX Brown en MX Clear zijn tactiel en de twee laatste switches zijn lineair.

Lineaire switches werken het eenvoudigst. Ze bewegen recht naar beneden en boven zonder tactiele of audiofeedback te geven. Bij de zwarte variant heb je 60 gram kracht nodig om een toets aan te slaan, bij de rode switch volstaat 45 gram. Met name de laatste switch is populair bij gamers, aangezien je dergelijke toetsen snel kan indrukken.

Bron: Fortygeeks.

Tactiele feedback

Zoals de naam doet vermoeden, krijg je bij het indrukken van tactiele switches extra voelbare feedback. Wanneer je een toets indrukt, voel je een bult, waardoor je weet dat de toetsaanslag is geregistreerd. Bij de MX Brown moet je 45 gram kracht zetten, terwijl de MX Clear om 65 gram vraagt.

De laatste soort mechanische switches van Cherry zijn klikkende exemplaren. Deze switches geven zowel tactiele als hoorbare feedback. Op het moment dat je een bobbel voelt bij het indrukken van een toets zal je eveneens een klik horen. Dit principe zorgt voor betere feedback bij het typen. De MX Blue en MX Green hebben respectievelijk 50 en 80 gram aan kracht nodig om toetsaanslagen te detecteren. 

Testers

Nu je de verschillen tussen de switches kent, vraag je je waarschijnlijk af welk type jij moet aanschaffen. Hier is jammer genoeg geen kort antwoord op te geven. Iedereen heeft andere wensen, waardoor een switch die de ene persoon aangenaam vindt, door iemand anders als onhandig wordt ervaren. Om deze reden bestaan er switchtesters. Voor minder dan twintig euro kan je een tester kopen met de belangrijkste switches van Cherry, waarmee je zelf kan uittesten welke switch het best bij jou past.

Ook voor andere merken, zoals Topre, bestaan er testers. Hierbij moet je wel in je achterhoofd houden dat het merendeel van alle mechanische toetsenborden gebruik maken van Cherry-switches. Indien je merkt dat een exemplaar van Topre je voorkeur geniet, zal je niet zoveel keuze hebben en kan je een pak duurder uitkomen.

Wie zijn fascinatie voor kleurenshows kan opbergen, kan tegen een schappelijke prijs een degelijk mechanisch toetsenbord aanschaffen.

Grootte

Behalve het type switch moet je ook de vorm en lay-out van je toetsenbord kiezen. De meeste mensen gebruiken een toetsenbord met een volledige grootte. Op deze klavieren kan je je computer aansturen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over functielagen. Ook kan je een volwaardig numeriek klavier op de toetsenborden terugvinden. Het grootste nadeel van deze grootte is dat het log en inefficiënt is. Je moet je handen relatief ver bewegen om alle toetsen te bereiken en dankzij het numeriek klavier wordt je muis ver naar de kant geduwd.

Omwille van deze nadelen zijn er kleinere toetsenborden op de markt. Wanneer we een maat kleiner gaan, komen we bij de 80-procenttoetsenborden uit. Deze klavieren maken nog steeds geen gebruik van functielagen voor basisfuncties, maar hebben geen numeriek klavier. Slechts wie veel getallen moet typen, zal het numerieke klavier daadwerkelijk missen.

Zakformaat

Verder kan je een 60-procentklavier overwegen. Deze toetsenborden zijn de voorbije jaren populair geworden en hebben geen pijltjes, F-rij of numeriek klavier. Dit wil niet zeggen dat de functies niet langer op te roepen zijn via het toetsenbord. Alle toetsen die verloren zijn gegaan, kan je terugvinden in de functielaag, die je kan aanspreken met de Fn-toets.

Ten slotte kan je bij de kleinste toetsenborden terecht, die zo’n 40 procent van een klassiek klavier vertegenwoordigen. Op deze toetsenborden kan je enkel letters en de belangrijkste functietoetsen, zoals de backspace, terugvinden. De klavieren hebben ongeveer een zakformaat en hebben minstens twee functielagen nodig om alle basiscommando’s te bevatten.

Kiezen

Nu je weet welk type switch je wilt gebruiken en hoe groot je klavier moet zijn, is het de uitdaging om het juiste toetsenbord te vinden. Hoogstwaarschijnlijk houd je hierbij rekening met het uiterlijk van het klavier. Hierbij geven we je één tip mee: blijf weg van de zogenaamde gamingtoetsenborden. Fabrikanten proberen je te lokken met felle lichtjes, maar deze lichtjes moet je aansturen met slechte software en de klavieren gebruiken vaak switches van mindere kwaliteit. Wie zijn fascinatie voor kleurenshows kan opbergen, kan tegen een schappelijke prijs een degelijk mechanisch toetsenbord aanschaffen.

accessoiresklaviermechanisch toetsenbord

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen