Razer Viper V3 HyperSpeed review: grip zonder tape
Razer Viper V3 HyperSpeed - Draadloze Gaming Muis - 30.000 DPI - Zwart
Voor veel computergebruikers is de muis een noodzakelijk kwaad: zo’n apparaat dat je wel nodig hebt om je computer te gebruiken en dat dan eerder noodgedwongen in huis gehaald wordt. Toch kan het een goed idee zijn om wat meer uit te geven aan het dagelijks comfort van een goede computermuis, zeker als je ook af en toe durft gamen. Wij gingen na of de Razer Viper V3 HyperSpeed zijn prijs waard is.
E-sports en kantoorwerk
Als het om randapparatuur gaat zijn er weinig merken zo omstreden als Razer. De één houdt van hun producten, terwijl een ander ze zelfs met een stok niet zou aanraken. Dat geldt zeker voor de muizen van het groene merk: die worden tegelijkertijd geliefd en verguisd. Muizen uit de Viper-serie zijn echter geen probleemkinderen.
Het gaat steeds om kleine muizen die zowel voor links- als rechtshandigen geschikt zijn. Let wel op: indien je met links muist wordt het moeilijk om de twee knoppen op de zijkant effectief te gebruiken. Razer ontwierp de invoerapparaten specifiek voor first person shooters, maar ze kunnen natuurlijk ook dienen om kantoorwerk mee te verrichten.
Software
Dat gaat, eenmaal je de muis hebt ingesteld en de Razer Synapse-software geïnstalleerd hebt, bijzonder vlot. In de applicatie stel je in hoe gevoelig de sensor moet zijn en dus hoe hevig de muisaanwijzer op invoer reageert. Wie dat wil, kan de standaardfuncties die op de knoppen zitten wijzigen, al zien wij daar met deze 6 knoppen niet meteen een reden toe. Heb je geen nood aan een knop waarmee je het DPI-niveau snel aanpast? Dan kan je er makkelijk een andere functie aan toewijzen. De software biedt je ook de mogelijkheid om een van de muisknoppen in te stellen als modifiertoets, die een tweede functielaag ontgrendelt als je hem ingedrukt houdt. Kortom: alle softwarefuncties die geavanceerde muizen als de Razer Basilisk hebben, zijn ook hier aanwezig.
De software biedt bovendien geavanceerdere opties om de muis in te stellen. Hef je de muis regelmatig op? Dan kan je in de software instellen wanneer de muis stopt met beweging te registreren. In tegenstelling tot met vorige modellen kan je dat hier veel fijnmaziger instellen. De functie is vooral toegespitst op competitieve gamers, die de muis helemaal kunnen aanpassen aan hun speelstijl.
65,8 kilometer per uur
Je koopt een muis natuurlijk niet voor de software, maar om mee te wijzen en te klikken. Wees gerust: dat lukt met deze muis meer dan perfect, ook in hectische situaties. Het invoerapparaat is uitgerust met een Focus Pro 30K optische sensor. Dat betekent dat je invoer steeds zo accuraat is als jij dat bent, hoe hoog je de DPI-waarde ook instelt. De muis ondersteunt verder een maximale snelheid van 750 IPS of inches per seconde – in het metrisch komt dat neer op ongeveer 65,8 kilometer per uur. In de praktijk zal je zo’n snelheden niet snel halen, maar ze zorgen er wel voor dat je nooit of te nimmer een muisbeweging mist.
Kortom: de muis is ongelooflijk consistent als het om bewegingen gaat. Hetzelfde geldt voor het klikken: problemen met kliks die niet of dubbel geregistreerd worden zal je niet gauw ervaren met de muis. Razer weet bovendien punten te scoren met het scrolwieltje: dat biedt een aangename weerstand en scrolt steeds even ver.
Ergonomie
Daarbij valt op hoe prettig de Viper V3 HyperSpeed in de hand ligt. Op een bureau ziet het invoerapparaat er nietsvermoedend uit, maar Razer voerde allerlei ingrepen uit om de muis naar handen te boetseren. Zo zijn de knoppen op deze muis niet vlak, maar zit er een gootje in. Die maken dat de muis goed in de hand ligt, zelfs voor wie een clawgrip met weinig contactpunten gebruikt. Het ontbreken van griptape op deze muis is dan ook geen issue: de muis zal niet zomaar uit je handen glippen. Dat wil niet zeggen dat we fan zijn van het materiaal dat Razer op de Viper V3 HyperSpeed gebruikt. Het matte plastic bleef in ons geval slechts enkele uren mat. De muis blijkt een magneet te zijn voor alle oliën in je huid. Af en toe schoonvegen is dus de boodschap.
Ook de verbinding tussen muis en pc, die wordt verzorgd door een USB-dongle, laat niet te wensen over. De meest competitieve gamers halen wellicht de HyperPolling Wireless Dongle in huis om latentie te verminderen. Een niet-getrainde hand zal het verschil echter niet snel voelen. De standaarddongle, die bij de muis inbegrepen zit, kan je wegstoppen onder de AA-batterij zodat je hem niet kwijtspeelt.
Batterij
Bij het schrijven van die laatste zin gaat ons haar echter rechtop staan: AA-batterijen zijn een afknapper van jewelste. Hetzelfde geldt trouwens voor andere soorten niet-herlaadbare batterijen. Anno 2024 horen die volgens ons niet meer thuis in consumentenelektronica zoals muizen. Razer biedt gelukkig wel opties om je klimatologische voetafdruk wat kleiner te houden. Standaard staat de muis ingesteld om met alkalinebatterijen te werken. De muis ondersteunt ook lithiumbatterijen en herlaadbare NiMh-cellen. In de software kan je aangeven welk type batterij je precies gebruikt, zodat correct geschat kan worden hoelang de batterijen nog meegaan. De batterij die je gebruikt bepaalt wel voor een deel het gewicht van de muis. Met de meegeleverde batterij weegt de muis 82 gram, zonder batterij 59.
Volgens Razer kan je met de inbegrepen batterij tot 280 uren werken. Daarna dien je naar de winkel te lopen voor een blister AA-batterijen. Geen zin om regelmatig batterijen te wisselen? Dan kijk je best naar de Pro-muizen van Razer. Het merk biedt de Viper V2 Pro aan, en een Pro-versie van de Viper V3 staat wellicht ook op de planning. De muizen bieden hetzelfde als hun HyperSpeed-evenknieën, maar komen met een extra USB-C-oplaadkabeltje en een ingewerkte batterij.
Conclusie
Al bij al is de Razer V3 HyperSpeed een fenomenale e-sportsmuis: je kan je schouder én elleboog uit de kom mikken in Call of Duty of Fortnite en de muis zal die invoer verwerken alsof er niets aan de hand is. De pasvorm zorgt ervoor dat het aangenaam gamen of werken is: de muis voelt namelijk alsof die naar je hand en vingers gevormd is. De software biedt verder geavanceerde opties waar iedereen iets mee kan, maar dringt zich niet op. Wil je de muis gebruiken zonder de software te installeren? Dat kan gewoon: je hoeft je niks aan te trekken van geavanceerde functies als je dat niet wil.
Het enige jammere is dat dit mooie verhaal “tot 280 uur” duurt. We zouden de Razer Viper V3 HyperSpeed dan ook enkel durven aanraden als je die AA-batterijen sowieso ergens in je schuif hebt liggen. Als dat niet het geval is, is de neiging om producten met batterijen in huis te halen waarschijnlijk toch eerder klein. Een duurzamere en gebruiksvriendelijkere optie is om te wachten tot ook de Viper V3 een Pro-model met oplaadbare batterij krijgt. Ondanks die rode vlag klikt het wel tussen ons en de Viper V3 HyperSpeed – een tweede date zien we dus vast en zeker zitten.