Reviews

JBL Authentics 300 review: klassieke look, modern geluid

JBL Authentics 300
© JBL
Voordelen
Indrukwekkende geluidsweergave
Twee spraakassistenten in één speaker
Vooral geschikt voor grotere ruimtes
Nadelen
Beperkte ondersteuning streamingdiensten
4,9 kilogram zwaar
Beperkte batterijduur
Aanbevolen prijs: €356
Waar te koop?
Totaalscore 7
De JBL Authentics 300 is een draagbare speaker die het oude JBL-design terughaalt, maar wel alle innovaties in geluid meekrijgt.

Speakerfabrikant JBL heeft er al een flink parcours opzitten. Het merk brengt ondertussen al sinds 1946 luidsprekers op de markt en keert met de JBL Authentics-lijn terug naar die roots. Op esthetisch vlak althans, want op auditief vlak bleef het merk al die tijd doorontwikkelen.  

Muziek streamen 

Muziek spelen met de JBL Authentics maak je zo makkelijk of zo moeilijk als je zelf wil. Heb je geen zin om de speaker via een app te configureren? Dan kan je gewoon je telefoon koppelen via bluetooth of een aux-kabel en muziek beginnen spelen. De speaker biedt echter ook de mogelijkheid om muziek te streamen via wifi of ethernet. Daarvoor installeer je de JBL One app, waarna je de speaker aan het internet kan koppelen. Wie een Apple-apparaat in huis heeft, kan de speaker daarna gebruiken met AirPlay. Ook in Spotify zullen de JBL Authentics verschijnen om muziek af te spelen via Spotify Connect.  

In de app kan je bovendien verschillende muziekdiensten configureren. Hier begint het voor JBL bergaf te gaan. De enige diensten die momenteel ondersteund worden zijn: Amazon Music, Calm Radio, Napster, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio en TIDAL. Die laatste is wel aan te raden als je de Authentics 500 in huis haalde. Op die manier kan je namelijk profiteren van Dolby Atmos-geluid. 

Bediening 

Op zich zorgen de bluetoothcapaciteiten ervoor dat dit geen afknapper is, maar JBL schiet zichzelf in de voet met de ‘hart’-knop op de speaker. De toets zit bovenaan op de speaker en heeft als énige functie om een vooraf ingestelde radio of afspeellijst af te spelen, op een volume dat je ook vooraf kan instellen. De functie moet ervoor zorgen dat je met één enkele druk op de knop “in the zone” zit. Dat werkt enkel met muziekdiensten die de app ondersteunt. Voor Apple Music- en Spotify-abonnees zit er achter dat hartje dus niets, behalve teleurstelling. Wie de ingebouwde multiroomcapaciteiten van de speaker wil gebruiken moet bovendien ook in de app, en dus bij een van de ondersteunde muziekdiensten zijn.  

Behalve die hartjesknop met een functie die de meesten niet kunnen gebruiken, zitten er gelukkig nog andere knoppen op de JBL Authentics. Naast de aan-uitknop en een bluetoothknop zitten er drie draaiknoppen: één multifunctionele knop voor volume- en playbackbediening, en twee knoppen om de bas en treble af te stellen. Wanneer je eraan draait toont een ledring hoe hard of hoe zacht alles staat. Echt informatief zijn die echter niet. Wil je goed zicht hebben op de EQ-curve? Dan neem je best even de app erbij. Nog beter is echter om het zicht helemaal achterwege te laten en te luisteren naar de aanpassingen. 

Geluidskwaliteit 

Luisteren naar de JBL Authentics 300 is in ieder geval een ervaring. Het is namelijk een vrij forse speaker die zonder problemen grote ruimtes met geluid vult. De speaker uitgerust met twee 1-inch-tweeters, een full-range woofer van 5,25 inch groot én een passieve radiator van 6,5 inch. Woon je op een appartement? Zet de speaker dan best niet op de vloer: je onderbuur zal het namelijk geweten hebben. De speaker biedt een volle geluidservaring, al wordt de beleving magerder naarmate het volume zakt. Zo verliest de baslijn in Ramsey Lewis’ Mi Compasion zijn leidinggevende functie als het volume onder de 20% zakt.

Dat is gelukkig niet het geval wanneer je de luidspreker wat harder zet. In een nummer als Life is not the same van James Blake klinken de lage grommende bastonen alsof ze uit een speaker komen die twee keer zo groot is, zonder de vocalen te storen, vervormen of naar de achtergrond te drukken. Ook wanneer de soundscape goed gevuld is, zoals in de elektronische muziek van Flying Lotus (Do The Astral Plane, FF4) staat de JBL Authentics 300 zijn mannetje, en dat horen we graag. Het maakt wel dat de JBL Authentics vooral geschikt is om in grotere kamers muziek te spelen: 50% volume is namelijk al best luid. 

De bastonen kunnen bovendien wel wat overweldigend worden. Dat heeft dan vooral te maken met het oppervlak waar je de speaker opzet. Volgens JBL zou de speaker, elke keer als je hem inschakelt, zichzelf afstemmen op de omgeving. In de praktijk lijkt de impact van die zelfregeling eerder beperkt. Het moet ervoor zorgen dat de speaker, ongeacht zijn standplaats, altijd hetzelfde klinkt, maar lijkt daar niet in alle omstandigheden in te slagen. 

Ingebouwde batterij 

Uniek aan de JBL Authentics 300 is dat de speaker een ingebouwde batterij heeft, en dus niet per se aan het stopcontact moet hangen. Je kan hem gewoon meenemen naar een andere kamer en hem daar maximaal acht uur muziek laten spelen. Dit is afhankelijk van de audio en het volume waarop je die beluistert: op maximaal volume en via wifi zal de speaker namelijk sneller leeg lopen. Dit kan vrij snel: in sommige gevallen heb je al na drie uur stilte. Sonos doet het op dit vlak, met een draagbare speaker als de Move 2, toch net iets beter. Bovendien doet de term ‘draagbaar’ veel werk bij JBL: technisch gezien is hij dat wel, maar met een gewicht van 4,9 kg zal je deze speaker niet zomaar overal mee naartoe nemen. 

Amazon Alexa én Google Assistant 

Knap aan de JBL Authentics 300 is dat de speaker ook naar jou luistert, moest je dat willen. Gebruikers kunnen zowel Amazon Alexa als Google Assistant instellen op de speaker. Het is zelfs mogelijk om de Authentics-reeks schizofreen te maken door beide spraakassistenten tegelijk te activeren. Op die manier maakt JBL van de Authentics 300 een speaker die uitstekend fungeert in slimme huizen, welk smarthomesysteem je ook gebruikt. De spraakassistenten werken zoals je dat gewoon bent, terwijl de ingebouwde microfoons ervoor zorgen dat Alexa of Assistent je ook steeds goed verstaan.  

Conclusie 

Of je de JBL Authentics 300 in huis moet halen? Die keuze zal grotendeels afhangen van of het retrodesign wel in je interieur past. Is dat het geval? Dan kunnen we voor de Authentics 300 alvast het goede geluid beamen. De luidspreker produceert best wel wat volume en is daardoor het meest geschikt voor iets grotere kamers. De speaker was aanvankelijk te koop voor iets meer dan 400 euro. Ondanks de slimme functies en het uitstekende geluid vinden ook wij dat iets te veel. Aan de huidige prijs van 356 euro kunnen we de luidspreker wel warm aanbevelen, zelfs als je enkel een Spotify- of Apple Music-abonnement hebt en dus enkele functies “mist”.

audiodraadloze speakersjbl

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken