Reviews

Sonos Move 2 review: klassevolle buitenspeaker

Sonos Move 2
© Sonos
Voordelen
Fijn, stevig ontwerp
Uitzonderlijk heldere klank voor buitenspeaker
Connectiviteit en bediening zonder gedoe
Past ook als surroundspeaker voor binnen
Nadelen
Bassen kunnen overheersen
Wireless Charging Base mocht vervangen door usb-c-lader
Google Assistant niet ondersteund
Aanbevolen prijs: €499
Waar te koop?

Sonos Move 2, Onze krachtigste draagbare speaker is van binnen en buiten vernieuwd en levert opzwepend stereogeluid waar je maar wilt. (Zwart)

Last Amazon price update was: 8 december 2023 05:09 05:09
Totaalscore 9
Wie Sonos zegt, denkt kwaliteitsvolle, kamervullende audio via wifi. In 2019 struinde het merk voor het eerst de tuin in met de Sonos Move. Vier jaar later is er de Sonos Move 2 en wij trokken ermee naar buiten.

Wie al eens een Sonos-product uit zijn doos haalde, weet exact wat die tegenkomt: stevig gerecycleerd karton? Check. Stoffen sleeve over de speaker? Check. Met zijn verpakking creëert het merk steeds een kwaliteitsvolle eerste indruk en dat is ook nu niet anders. De Sonos Move 2 uit zijn doos halen ging wel niet supervlot, aangezien de draagbare speaker een flinke 3 kg zwaar is en er bovenop geen handvat zit. Aan de achterkant van de Move 2 zit bovenaan een uitsparing waarin je vier vingers passen, zodat je de speaker wel vlot naar buiten kan dragen. Eens uit de doos, was het ontbrekende handvat geen gemis.

Design

Vanop een afstandje ziet de Move 2 er quasi identiek uit aan zijn voorganger, op de bovenkant na. Die lijkt wat ‘goedkoper’, maar voelt zo helemaal niet aan. Als je erover wrijft of ertegen tikt, zou je bijna kunnen denken dat het om metaal gaat. Die extra stevigheid is welkom, want met een relatief groot gewicht is de Move 2 in staat om een kleine val te overleven. Dat hebben we niet uitgeprobeerd, maar nadat hij een keer omver gestoten werd op ons terras, liet dat geenenkel spoor na. Dat is fijn, want de meeste Sonos-speakers hebben een scherp randje dat meteen gedeukt wordt als ze omvallen. De afgeronde vormen en rugged kunststof helpen dat voorkomen. Dat hij omkantelde lag trouwens volledig aan ons, want hoewel de basis iets smaller is dan de bovenkant, is het schokbestendig materiaal ook niet geneigd om te glijden of te kantelen. Daar komt het gewicht dan weer net van pas. Ben je een tuinliefhebber, dan zal het nieuwe, frisse groene kleurtje je wellicht aanspreken, maar de Sonos Move 2 is er ook in het traditioneel zwart en wit.

© Sonos

Zit je buiten niet overdekt en begint het plots te stortregenen? Dan is het prettig om te weten dat je eerst alle andere spullen in veiligheid kan brengen, want met een IP65-rating mag de Sonos Move 2 in de regen blijven staan of nat worden. Hij is dus ook bestand tegen kinderen en hun waterspelletjes. Wat wel opvalt is dat de klassieke Sonos-icoontjes voor het pauzeren/afspelen en het volume wat herschikt werden, met als belangrijkste nieuwigheid een slider voor het volume. Die werkt bijzonder aangenaam en is zelfs met natte vingers vlot te bedienen. Wie op zijn privacy let, kunnen we nog meegeven dat er een schuifknopje is om stembediening uit te schakelen. Google Assistant wordt jammer genoeg niet ondersteund, terwijl dat bij de eerste Move wel nog het geval was. Alexa en Sonos Voice Control zijn je opties.

Gebruik en prestaties

Net als de Era- en Roam-serie ben je bij de Sonos Move 2 niet aangewezen op een goede wifiverbinding. Gelukkig maar, want in de tuin kan je daar vaak niet op rekenen. We stonden ervan versteld hoe snel de Move 2 via bluetooth pairde met onze iPhone. Het volstaat om de bluetoothknop achterop de speaker ingedrukt te houden tot het blauwe ledje gaan flikkeren. Dan hoef je hem enkel nog aan te tikken in het bluetoothmenu van je smartphone. Zelden ging dat gekende proces zo snel. Natuurlijk kan je de Move 2 ook toevoegen aan je bestaande Sonos-ecosysteem. Da doe je zoals vanouds vanuit de app. Mocht je trouwens toevallig op zoek zijn naar surroundspeakers voor je Sonos-set-up, dan zou je daarvoor ook de Move 2 kunnen overwegen, want die klinkt een stuk krachtiger dan de One SL’s of andere, kleinere opties.

De Sonos Move 2 beschikt (in tegenstelling tot de originele Move en andere surroundspeakers) niet over één, maar twee tweeters, wat het bereik van de tonen ten goede komt en alles een stukje voller doet klinken. We stonden ook versteld van de diepe, dynamische bassen die de compacte woofer kan voortbrengen. Wel zouden we de bassen via de equalizer in de app niet té zeer verhogen. Meer zelfs: we zouden de balans op nul laten staan of de bassen zelfs wat naar beneden halen. Liefhebbers van helderheid kunnen immers opmerken dat de bassen net wat te overheersend kunnen zijn. Geloof ons, het liefst van al wil je genieten van de hoge frequenties en vocals, die door de twee tweeters gescheiden worden in een linker- en rechterkanaal. Daardoor haalt de Sonos Move 2 een uitzonderlijk hoge zuiverheid, iets wat we in het segment van draagbare outdoorspeakers niet gewend zijn. Trueplay Tuning bewijst ook zijn nut wanneer je in een veranda of overkapping zit. De slimme software slaagde er bij ons in de akoestiek merkbaar te optimaliseren.

Batterij en connectiviteit

In de doos krijg je een Wireless Charging Base meegeleverd. Dat is eigenlijk niet meer dan een kunststoffen ring waar je de Move 2 in kan docken. Twee contactpunten zorgen voor het opladen, al laat die snelheid te wensen over. De Move 2 beschikt ook gewoon over een usb-c-poort, dus wat ons betreft had Sonos het laadstation achterwege kunnen laten. Het had de prijs ietsje kunnen drukken, al kan een docking wel prettig zijn voor wie de speaker een vaste plek wil geven. Sonos claimt dat de batterijduur twee keer zo lang is als bij de originele Move. Dat kan kloppen, want we kregen hem in één dag niet leeg gespeeld. Tot slot werkt ook de Move 2 goed samen met je iPhone via Apple AirPlay 2. Het zorgt voor een net iets betere ervaring dan bij Android-gebruikers.

Conclusie

De Sonos Move 2 is exact wat je zou verwachten: een compacte, maar toch ruimtelijke audio-ervaring, maar dan voor in je tuin. Het is een fantastische outdoorspeaker die zich laat opmerken door zijn – voor het segment – ongewoon heldere audio en volle sound. Je hebt er in één klap ook een surroundspeaker bij voor je indoorset-up.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business