Sennheiser Momentum True Wireless 4 review: concert voor je oren

Sennheiser Momentum True Wireless 4
© Sennheiser
Voordelen
Ruimtelijk en vol geluid
Fijne Sennheiser-app
Goede batterijduur
Nadelen
Design is hetzelfde gebleven
ANC mag nog iets beter
Aanbevolen prijs: €299,90
Waar te koop?

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4 Écouteurs intelligents avec Bluetooth 5.4, son cristallin, design confortable, autonomie de 30 heures, ANC adaptatif, LE Audio et Auracast – Cuivre noir

Last Amazon price update was: 20 december 2024 15:54 15:54
Totaalscore 8
Sennheiser zet met de Momentum True Wireless 4 vol in LE Audio en Auracast van Bluetooth 5.4. LE Audio en Auracast. Hoe gaaf die technieken ook zijn, vragen we ons vooral af: hoe klinken ze en waarom is het ontwerp ongewijzigd gebleven?

Sennheiser kwam in 2022 voor het laatst met nieuwe in-ear Momentums: de True Wireless 3. Inmiddels is het tijd voor de vierde generatie: de Momentum True Wireless 4. Vanbuiten zijn de oortjes nauwelijks gewijzigd. Dat geldt zowel voor de oplaadcase, die ook ditmaal een stoffen afwerking krijgt, als voor de oortjes zelf. Nieuw is dat de oortjes ditmaal ook in een koperachtige kleur verkrijgbaar zijn. Op de witte variant is de achterkant voortaan zilverkleurig afgewerkt.

Voor meer en vooral ook grotere wijzigingen moeten we kijken naar de hardware van de Momentums. Hier pronkt Sennheiser met de introductie van Bluetooth 5.4, Auracast, LE Audio en de LC3-bluetoothcodec, evenals de introductie van Qualcomms AptX Adaptive (Lossless). Deze codec belooft lossless audio via bluetooth, mits je telefoon de codec ondersteunt. Voor de vernieuwde hardware rekent Sennheiser ook wat extra: de oortjes zijn 50 euro duurder dan hun voorgangers, met een prijs van 300 euro.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 brons
True Wireless 4 in het brons – © Sennheiser

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: in-ear
  • Formaat luidsprekers: 7 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.4
  • Bluetooth-codecs: AAC, AptX, AptX Adaptive (Lossless), LC3 en SBC
  • Batterijduur: 7 uur (oortjes met ANC), 30 uur (met oplaadcase)
  • Extra functies: ANC, app, Auracast en multipoint

Wat is Auracast?

Bluetooth SIG, de organisatie verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de bluetoothstandaard, introduceerde in 2022 Auracast. Het laat je toe om audio met meerdere personen te delen. Vanaf één smartphone kan je bijvoorbeeld meerdere speakers en oortjes aansturen. Het Auracast-protocol kan ook gebruikt worden om audioboodschappen naar een breed publiek te verspreiden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn in stations, waar mensen steeds vaker oortjes dragen. Je hoort de audioboodschappen dan gewoon via je oortjes. Een ander voorbeeld is dat je ’s avonds met je partner televisie kan kijken terwijl je kind al op bed ligt, zonder de slaap te verstoren. Auracast zorgt ervoor dat het geluid van je televisie naar meerdere hoofdtelefoons wordt gestuurd.

Sennheiser is nu een van de eerste merken die een Auracast-product uitbrengen. Verwacht wordt dat het assortiment de komende maanden en jaren fors gaat groeien. Momenteel heb je vermoedelijk nog vrij weinig aan Auracast: je smartphone, televisie of computer moet de standaard ook ondersteunen. Samsungs Galaxy S24-serie is één van de eerste smartphonereeksen waarmee je Auracast-hoofdtelefoons kan aansturen. Hierdoor hebben we de technologie nog niet kunnen testen. Dat geldt ook voor LE Audio en de LC3-codec: dat zijn allemaal technieken die zich in de toekomst moeten bewijzen.

AptX Lossless

Ook zonder die technologieën is er niets aan te merken op het bluetooth-arsenaal van de True Wireless 4. Zoals je van high-end oortjes mag verwachten, bieden ze ondersteuning voor AptX. Sennheiser koos zelfs voor de Adaptive-variant, ook wel AptX Lossless genoemd. AptX Lossless is dé bluetoothcodec voor audioliefhebbers. Je moet dan wel een recent Android-vlaggenschip met een Qualcomm-chip bezitten. De standaard garandeert volgens Sennheiser een bit-voor-bit foutloze overdracht van audio. Om van die hogere maximale bitrate te profiteren, moet je wel een abonnement afsluiten op een streamingsdienst met hogere bitrates, zoals Apple Music en Tidal. Spotify vereist bij lange na niet de bitrate die AptX Lossless biedt. Zelfs als je muziekbron een groter deel van de bandbreedte verzadigt, blijft het de vraag of je het merkt. We konden het verschil tussen audio van onze iPhone (AAC) en Android-telefoon met AptX Lossless in elk geval nauwelijks waarnemen.

Goed om te weten: je moet handmatig de modus instellen via de Sennheiser-app. Als je de oortjes net uit de doos haalt, staan ze ingesteld op “Standard”. Je moet voor “High-resolution” of “Lossless” kiezen om tussen codecs te schakelen. In dat menu vind je ook nog de optie “Low latency”, die ideaal is voor gamers. Als je films en series gaat kijken, schakel je ook best over naar de modus met de minste vertraging. Er is dus vanalles te kiezen op het vlak van bluetooth. Meer dan bij veel concurrenten.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 binnenkant
© Sennheiser

Sennheiser heeft bovendien gezorgd voor een stabiele bluetoothverbinding. Zelfs in het drukste station van Nederland bleef het signaal continu stabiel. Met andere in-ear hoofdtelefoons zoals de Bose QuietComfort Earbuds II en Nothings Ear (2) wil het signaal daar wel eens haperen. Wat helpt is dat Sennheiser steeds controleert welk oortje zich het dichtst bij je smartphone bevindt. Dat oortje wordt dan gebruikt om de verbinding op te zetten. Op andere oortjes is dat meestal een vast oortje: je kan ze dan hooguit los van elkaar gebruiken, maar de verbinding wordt tussentijds niet gecontroleerd.

Momentum-ervaring

Hoezeer de verbinding de gebruiksbeleving van de oortjes ook bepaalt, uiteindelijk draait alles om de geluidskwaliteit, en dus de afstelling van de drivers. Ook daar scoort de Momentum punten: “douze points”, zoals ze op het Eurovisie Songfestival zouden zeggen. Het geluid van de Momentum True Wireless 4’s is oprecht indrukwekkend te noemen. Je wordt meegezogen door de sterke bassen, zonder dat ze de stemmen en instrumenten belemmeren. Het geluid is ook opvallend ruimtelijk. Waar je bij veel oortjes het gevoel krijgt dat alles van dezelfde plek komt, heeft Sennheiser ervoor gezorgd dat het geluid ademt.

In “TEXAS HOLD ‘EM” van Beyoncé lukt het de oortjes om een heerlijke mix van bassen, instrumenten en stemmen te creëren, met gitaarsnaren in de hoofdrol. “I Remember Everything” van Zach Bryan klinkt mogelijk nog een stuk indrukwekkender dan we tot nu toe hebben ervaren; de bassen komen echt binnen, wederom zonder af te doen aan stem- en instrumentgeluiden. Het nummer “Now That We Don’t Talk” van Taylor Swift maakt ook duidelijk dat je op de goede plek bent voor haarscherpe stemgeluiden. Het klinkt net alsof ze voor je staat, mede doordat je zo’n ruimtelijk gevoel krijgt.

Als je bekend bent met Momentum-hoofdtelefoons komt die ‘beleving’ mogelijk bekend voor. Ook op de True Wireless 3 wist Sennheiser te overtuigen met gedetailleerd, ruimtelijk en warm geluid. Is het allemaal ‘iets te veel’ van het goede, dan kan je het geluid via de Sennheiser-app op Android en iOS ook verder op smaak brengen. Daarvoor bevat de app een uitgebreide EQ-functie en Sound Personalization. Daarmee kan je het geluid afstemmen op je gehoor. Voor deze review hebben we de oortjes in de out-of-the-box-staat gebruikt, zonder EQ-aanpassingen.

Eindelijk: multipoint

Sennheiser heeft er op de Momentum True Wireless 4 voor gekozen geen optie voor ‘ruimtelijk geluid’ te introduceren, en we zijn daar niet bepaald rouwig om. Ruimtelijk geluid, ofwel spatial audio, heeft ons nooit echt overtuigd: er zijn nu eenmaal niet zo heel veel bronnen – zeker op het vlak van muziek – die daar echt op inspelen. Bij het streamen van films of series kan het geluid soms wezenlijk anders klinken, maar meestal blijft de functie gewoon uitgeschakeld.

Het geld dat zo’n functie kost om te ontwikkelen, steken ze beter in verbeteringen van de ANC-functie. Er valt niet echt iets op aan te merken, anders dan dat de ruisonderdrukking van Sony en Bose van een hoger niveau is. Met name de stemgeluiden worden sterker onderdrukt door de concurrentie. Wat de omgevingsgeluid-modi betreft, zijn we juist positief verrast. Stemmen klinken helder en natuurlijk, en ook geluiden van auto’s, fietsers en zelfs vogels laten zich moeiteloos onderscheiden. De modus laat zich eenvoudig activeren met aanraakbediening. Je kan de diverse aanraakopties, per oortje, instellen via de Smart Control-app. Liever geen aanraakbediening? Dan kan je de optie via dezelfde app uitschakelen.

Sennheiser Momentum True Wireless 4
© Sennheiser

Sennheiser lost met de Momentum True Wireless 4 een van de minpunten van de True Wireless 3 op. Die oortjes moesten het nog stellen zonder multipoint-ondersteuning. Dat is verleden tijd met de vierde generatie Momentum TWS’s, die je met twee apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Multipoint zorgt ervoor dat de oortjes automatisch wisselen tussen de apparaten op basis van audiogebeurtenissen. Word je bijvoorbeeld gebeld op je smartphone terwijl je muziek luistert op je desktop, dan schakelen de oortjes automatisch over naar je smartphone voor het telefoongesprek. Herstart je de muziek na het telefoongesprek, dan schakelen de oortjes terug naar de desktop. In de praktijk werkt dat zoals het hoort, zoals we dat kennen van de Momentum 4 Wireless-hoofdtelefoon.

Over het geheel genomen zijn we ontzettend positief over de app en functies van de Momentum True Wireless 4. Wat de app betreft, is het een groot voordeel dat alle functies overzichtelijk zijn geordend. Dat zie je wel eens anders, zoals in Sony’s Headphones-app. Er ontbreken bovendien geen functies, en extra’s zoals Sound Zones vallen goed in de smaak. Met die functie kan je locatiegebonden instellingen voor de oortjes creëren. Kom je vervolgens op die locatie, dan worden de functies automatisch geactiveerd. Het nadeel van deze functie is wel dat je een Sennheiser-account nodig hebt.

Voldoende stroom

Sennheiser claimt dat de oortjes tot zeven uur meegaan op één batterijlading, met ANC ingeschakeld. Met het hoesje erbij zou de totale batterijduur moeten uitkomen op 30 uur. In de testfase bleek dat ook te kloppen. Gemiddeld konden we de oortjes tot 6 uur en 50 minuten dragen. Meestal hield een van de oortjes – degene die niet met de smartphone in verbinding stond – het nog net wat langer uit. Daarmee ligt de batterijduur in lijn met andere oortjes in dit segment, zoals de WF5 van Sony en de QuietComforts van Bose. Opladen gaat gelukkig ook vrij vlot: na 8 minuten in de case kan je één uur muziek luisteren.

Eindoordeel

Twee jaar geleden kwam Sennheiser op de proppen met de Momentum True Wireless 3. Oortjes die voor die tijd behoorlijk verfijnd te noemen waren. Sindsdien heeft de Duitse fabrikant de bassen verder kunnen optimaliseren, introduceerde het multipoint-ondersteuning en nu ook LE Audio, Auracast en AptX Adaptive.

De oortjes zijn weliswaar 50 euro duurder geworden, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. Het enige waar we nog op hopen is dat Sennheiser over twee jaar met een vernieuwd design komt aanzetten – dat is eigenlijk het grootste ‘minpunt’ van de True Wireless 4’s.

audioontspanningReviewssennheiser

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken