Motorola Edge 50 Pro review: AI voor merkbaar betere foto’s
Motorola edge 50 pro - 516GB - Black Beauty
Motorola’s nieuwe telefoon komt, zoals zovelen, in drie verschillende smaken. Van het merk zit er niet alleen een ‘Edge 50 Fusion’ voor 399 euro aan te komen, maar ook een Ultra-model dat 999 euro zal kosten. De middenklasser, een flagshipsmartphone van 699 euro, is nu al beschikbaar. Wij gingen enkele weken aan de slag met het toestel, dat Motorola zelfzeker de ‘Edge 50 Pro’ doopte.
Opvallend design
Om maar te beginnen met wat ons absoluut opviel: de meningen over het design van de Edge 50 Pro zijn verdeeld, om maar het minst te zeggen. Motorola doet eens iets anders dan anders door de Edge 50 Pro niet gewoon een kleurtje te geven, maar een voorkomen dat je nergens anders ziet. Wij testten – zonder dat op voorhand te weten – de telefoon met parelmoeren achterkant en dat was wel even schrikken. Echt fan van het ontwerp zijn we niet, maar het is wel knap hoe het cameraeiland vlot weggewerkt wordt dankzij het parelmoer. Op foto’s van de telefoon in het ‘Luxe Lavender’ of als ‘Black Beauty’, beiden in vegan leer, valt het eiland veel harder op.
Een andere, opmerkelijke designkeuze zit in het scherm. Dat is hier afgerond aan de zijrand, waardoor het toestel ontzettend goed in de hand ligt. Voor een telefoon van 161.23 x 72.4 x 8.19mm is dat in onze ogen best een knappe prestatie. Of dat gebogen scherm verder voordelen heeft? Daar zijn we niet bepaald van overtuigd. Integendeel: het maakt het veel moeilijker om een degelijke screenprotector te kleven, zodat het scherm niet binnen de kortste keren vol met krassen staat. Om maar te zwijgen over een hoesje dat je telefoon goed beschermt: Langs de zijkanten, waar het scherm zit, zal de beveiliging dik tegenslaan. “Living on the edge”, zou je denken. De Motorola Edge 50 Pro voelt daardoor aan als een vrij fragiel toestel, dat je maar beter niet uit je handen laat vallen. Het hoesje dat mee in de doos zit kan daar niet veel aan veranderen: dat is té plastiekerig.
Schermkwaliteit
De Motorola Edge 50 Pro weet de eerste indruk gelukkig om te keren zodra je het toestel inschakelt. Meteen valt op dat het scherm van deze smartphone zeker iets te bieden heeft. Het display is 6,7 inch groot en biedt een ‘Super HD’-resolutie van 2712 op 1220 pixels. Daarnaast kan je instellen hoe vloeiend het scherm eruitziet: dat gaat bij deze telefoon tot 144 Hz, wat flink wat is. De smartphone kan zelf bepalen wanneer die schakelt tussen 60 , 120 en 144 Hz, of je kan dat zelf instellen.
Dat ziet er allemaal écht knap uit. Zeker als je erbij rekent dat de smartphone 100% van het DCI-P3-kleurengamma kan laten zien. Ondersteuning voor HDR10+ maakt dat alles er extra kleurrijk en dynamisch uitziet. Het enige minpuntje is de piekhelderheid van 2000 nits: daardoor is het scherm toch iets minder opzichtig dan dat bij sommige concurrenten. De nadruk ligt op ‘iets’, want last zal je niet ondervinden van die lagere helderheid. Het zorgt er vooral voor dat alles er iets minder uitspringt, maar dat neemt niet weg dat het beeld er gewoon piekfijn uitziet.
Fotograaf dankzij AI
Met zo’n scherm is het natuurlijk niet meer dan logisch dat Motorola inzet op foto’s. Motorola begeeft zich met de camera’s op de Edge 50 Pro mee aan de top. De hoofdcamera én selfiecamera trekken allebei foto’s aan 50 MP. De ultrawide- en macrovisionlens biedt 13 MP, terwijl de zoomlens aan 10 MP schiet. Die megapixels zeggen natuurlijk niet alles. Motorola wil zich echter niet alleen met hardware onderscheiden, maar ook met software. Zoals zoveel smartphonemerken integreert het namelijk AI in de toestellen.
Die AI-functies dienen hier niet om iemand een grappige neus of make-over naar Hollywoodster te geven. Hier maken ze simpelweg je foto’s beter. Met de ‘Photo Enhancement Engine’ optimaliseert het merk de verhouding tussen lichte en donkere delen van de foto. In mensentaal: het is gedaan met zaken als tegenlicht en overbelichting. Bij de optimalisatie gaat er niet te veel van de beeldkwaliteit verloren, maar kan je steeds netjes blijven zoomen. Dat doet Motorola door het – opnieuw – net wat anders te doen dan de rest. In plaats van het AI-systeem los te laten op een gemaakte foto, doet het dat op de RAW-bestanden. Het resultaat mag er zeker wezen, al is het soms eventjes wachten op resultaat. De verwerking kan namelijk wel even duren.
Ook video profiteert van AI: dankzij nieuwe technieken weet de smartphone beter wat er precies in focus moet blijven. Daarnaast werd ook de beeldstabilisatie verbeterd. Daardoor zien je video’s er nooit schokkend uit, ook neem je ze al wandelend op. Voor de liefhebbers: ook het long exposure-effect kreeg op deze smartphone een upgrade. Ten slotte kan je ook knap zoomen met de camera’s op de Edge 50 Ultra: de hoofdcamera biedt 2x digitale zoom. De telefotocamera biedt 3x optische zoom, maar trekt niet in alle omstandigheden even knappe foto’s.
Prestaties
Wat je qua prestaties van deze Pro-telefoon mag verwachten? Volgens Geekbench 6 scoort de Motorola Edge 50 Pro 1137 punten op de singlecoretest, en 3094 op de muilticoretest. Daarmee wordt duidelijk dat de Snapdragon 7 Gen 3, die deze telefoon aandrijft, niet van de sterksten is. De prestaties van deze telefoon vallen ongeveer te vergelijken met die van een Galaxy S21 Ultra. Een powerhouse is deze Pro-telefoon niet, maar de prestaties passen bij een telefoon van deze prijs. Voor dagelijks gebruik zijn de prestaties meer dan voldoende, en eigenlijk is gamen ook helemaal geen probleem. De hoogste framerates zal je misschien niet met alle games aftikken: daarvoor haal je eerder een krachtpatser als de ASUS Zenfone 11 Ultra in huis. Al bij al hadden we nooit het gevoel dat de prestaties de gebruikservaring in de weg zaten, en dat is natuurlijk het belangrijkst.
Batterij
Hoelang de batterij van deze smartphone meegaat, hangt natuurlijk af van hoe je hem gebruikt. Heb je een kantoordag en gebruik je de telefoon helemaal niet zo vaak? Dan kan je, gek genoeg, bijna twee volledige dagen met de batterij doen. Dat is “gek genoeg”, omdat de batterij in deze telefoon helemaal niet zo groot is: 4500 mAh. Ben je op uitstap en trek je veel foto’s? Dan neem je misschien best een powerbank mee: het verwerken van je beelden vergt namelijk flink wat rekenkracht, en dat zal je merken aan de batterij.
Dat gezegd hebbende: wie op uitstap of zelfs tijdens een korte treinrit zijn telefoon even kan inpluggen, kan er weer voor een tijdje tegen. De telefoon ondersteunt namelijk snelladen aan 125 W, met de lader die in de doos inbegrepen zit. Reken daardoor op een kleine 20 minuten oplaadtijd – Motorola zelf heeft het over 18 minuten en dat klopt ongeveer. Zijn onderweg je oortjes leeg? Als het doosje draadloos laden ondersteunt, kan je omgekeerd draadloos laden activeren op de telefoon. De Edge 50 Pro kan dan dienen als laadmat voor je oortjes. Het toestel kan zelf ook draadloos opladen, aan een vermogen van maximaal 50 W.
Conclusie
De Motorola Edge 50 Pro is een fijne telefoon om te gebruiken, die bovendien ook nog eens knappe foto’s weet te maken. Voor de prijs van 699 euro zelfs héél knappe foto’s. Aan die prijs moet de Motorola het natuurlijk afleggen tegen recente toppers als de OnePlus 12R, die gewoon veel sterker is. Toch komt de Edge 50 Pro zonder al te veel kleerscheuren uit die vergelijking: de cameraprestaties zijn veel beter, en voor wie dat belangrijk is, is dit een ideaal toestel. Ook wie zo dicht mogelijk bij de originele Android-ervaring wil blijven, houdt het best bij Motorola. Er zitten wel een aantal merkspecifieke zaken in het OS, maar niets dat de werking grondig verandert. Dat maakt de Edge 50 Pro zeker de moeite waard.
from €486,46