Reviews

OnePlus Pad Go review: juiste tablet op het foute moment

OnePlus Pad Go lock screen
Beeld: OnePlus
Voordelen
Uitstekend display
Prima batterijduur
Nadelen
Amper prijsverschil met OnePlus Pad
Geen keyboard case
Lancering in Europa komt te laat
Aanbevolen prijs: €329
Waar te koop?

OnePlus Pad Go 11,4 inch 128GB Wifi + 5G Groen

Totaalscore 7
Na de succesvolle OnePlus Pad is er sinds kort ook de OnePlus Pad Go, maar kan deze budgetvriendelijke Android-tablet ons wel overtuigen?

Het is bijna een jaar geleden dat we onze review van de OnePlus Pad publiceerden, een tablet die we toen een absolute aanrader noemden vanwege het prachtige scherm, de batterijduur en de wel heel scherpe prijs. Met dat enthousiasme in het achterhoofd gingen we aan de slag met de OnePlus Pad Go, die aan een lager prijspunt dezelfde indruk probeert te maken, maar daar toch niet helemaal in slaagt.

Beeld: OnePlus

Om wat achtergrond te bieden is het goed om te weten dat de OnePlus Pad Go al in oktober werd gelanceerd in India en het lange tijd onzeker was of de tablet wel naar België en de rest van Europa zou komen. Uiteindelijk duurde het tot eind april voor dat het geval was en werd het toestel tegelijk met de Nord Blue variant van de OnePlus Watch 2 gelanceerd.

Hier ging het een eerste keer mis, want de 7 maanden oude tablet kreeg de volle prijs van 329 euro, terwijl concurrent Samsung ondertussen (ook in oktober) al de Galaxy Tab A9 uitbracht met dezelfde processor als de Pad Go en dat voor slechts 179 euro. Toegegeven, de OnePlus Pad Go maakt dat prijsverschil wel grotendeels goed door het betere (90 vs. 60 Hz) en groter scherm (11,35 vs. 8,7 inch), plus een batterij met bijna 40 procent extra capaciteit en ondersteuning voor (matig) snelladen. Toch wil je in dit segment zoveel mogelijk prestaties zien om het moment waarop je tablet nog amper de nieuwste apps kan draaien zo lang mogelijk uit te stellen.

De late Europese introductie is niet het enige element dat druk zet op de aantrekkingskracht van de OnePlus Pad Go. De tablet concurreert immers ook sterk met de eigen OnePlus Pad, die ondertussen zijn introductieprijs van 499 euro ver achter zich heeft gelaten en op het moment van schrijven al te vinden is voor 379 euro via de eigen website, met daarbij een gratis keyboard case én OnePlus Stylo ter waarde van 248 euro. Dat is een wel heel aantrekkelijke aanbieding. Wil je een Pad Go met folio case (aan te raden), dan ben je momenteel 339 euro kwijt. Waarom zou je dan niet de 40 euro extra uitgeven?

Beeld: OnePlus

Er zijn dus betere opties op de markt, maar dat blijft misschien niet zo. Momenteel doen er bijvoorbeeld geruchten de ronde dat de OnePlus Pad 2 in de maak is en nog dit jaar zal verschijnen. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de originele OnePlus Pad binnenkort niet meer beschikbaar is. Daarom geven we je hieronder nog onze mening over de Pad Go, hoewel we het toestel in juni 2024 niet onmiddellijk kunnen aanraden.

2,4K-display met 90Hz-verversingssnelheid

Dat OnePlus indrukwekkende displays kan aanbieden, hoeven we je niet te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de OnePlus Open, die nog steeds een van de beste vouwbare schermen op de markt heeft. De Pad Go heeft een 11,3 inch groot lcd-scherm met een resolutie van 2408×1720 en een verversingssnelheid van 90 Hz. Dat is minder dan de 144 Hz van de OnePlus Pad, maar in onze ogen is het verschil niet heel merkbaar, deels omdat lang niet alle apps 144 Hz ondersteunen en omdat het verschil tussen 90 en 144 Hz (of 120 Hz) kleiner is dan dat tussen 60Hz en 90Hz. De lagere maximale helderheid van 400 nits is wel merkbaar en in sommige situaties hadden we graag toegang gehad tot een hogere helderheid.

Verder geeft het display kleuren wel prima weer en is het aangenaam YouTube-video’s en films kijken. Het grotere scherm dan dat van concurrerende merken is daarbij een voordeel, al zal de meeste content wel vergezeld worden van zwarte balken in volledig scherm, als gevolg van de 7:5-beeldverhouding. Tijdens het browsen of gamen heb je hierdoor dan wel weer meer ruimte beschikbaar.

OnePlus Pad productbeeld voor en achter
Beeld: OnePlus

Prima voor het dagdagelijkse

Gamen op de tablet is mogelijk, maar verwacht geen al te zware games te kunnen draaien. Onze favoriet Hearthstone draait bijvoorbeeld vlot, maar is duidelijk trager in de menu’s dan op de OnePlus Pad, waardoor we toch eerder de voorkeur gaven aan 2D games zoals Fallout Shelter en Brawl Stars. Daar zit natuurlijk de MediaTek Helio G99-processor voor een groot deel tussen, maar ook de UFS 2.2 opslag in plaats van UFS 3.1 en LPDDR4 RAM in plaats van LPDDR5 hebben een (weliswaar beperkte) impact op de prestaties in verschillende situaties.

Ook voor fotobewerking in Lightroom is de Pad Go minder geschikt. De app is sowieso aan de zware kant en het gebrek aan compatibiliteit tussen de tablet en de OnePlus Stylo maakt dat je heel beperkt bent in hoe efficiënt je foto’s kan bewerken. Tel daar ook nog bij dat de OnePlus Pad Go geen connector heeft voor een keyboard case en je begrijpt ongetwijfeld waarom we de tablet vooral voor entertainment gebruikten en niet voor onze job, iets wat met de OnePlus Pad wel gewoon gaat dankzij de multitasking-mogelijkheden.

Splitscreen werkt overigens wel prima en op dezelfde vlotte manier als bij de OnePlus Pad en Open, mede dankzij de Smart Sidebar die je snelle toegang geeft tot apps naar keuze. Surfen met Chrome en tegelijk notities nemen of je Spotify bedienen gaat dus prima, maar een e-mail typen en Slack in de gaten houden wordt al wat lastiger met het on-screentoetsenbord.

Uitstekende batterijduur

De batterijduur is prima en OnePlus stelt dat 40 uur muziek afspelen geen probleem is en je makkelijk een hele dag verder kan met de batterij. In de praktijk zal je de tablet zelden zoveel gebruiken, maar we zien wel de mogelijkheid om de allerkleinsten bezig te houden tijdens een lange roadtrip. Mits de nodige bescherming, want buiten de standaard folio case zijn er geen officiële opties in de vorm van een bumper case, iets waar Samsung wel op inspeelt. Opladen aan 33 W gaat trager dan we van OnePlus gewoon zijn, maar terwijl we de OnePlus Pad wel al eens snel willen opladen om bijvoorbeeld enkele uren vanuit een koffieshop te werk, gebruikten we de Pad Go vooral thuis en is een stopcontact nooit veraf. Ook de stand-bytijd is met 540 uur prima en het verbaasde ons meermaals dat de tablet nog een prima batterijpercentage had na er enkele dagen geen gebruik van te maken. Nintendo kan er wat van leren voor zijn Switch.

Beeld: OnePlus

Eindoordeel OnePlus Pad Go

Zoals we eerder al aanhaalden, kunnen we de OnePlus Pad Go door zijn prijszetting momenteel niet aanraden. De OnePlus Pad is namelijk altijd de betere keuze dankzij een bijna verwaarloosbaar prijsverschil. Aan de andere kant kan je dan weer tablets vinden die gelijkaardige prestaties leveren voor een veel lagere prijs. Let wel dat je bij deze concurrenten voor dat geld echt basic tablets krijgt zonder snelladen, zonder een hoge verversingssnelheid en vaak met een veel kleiner scherm. Mogelijk kan de Pad Go in de toekomst dus toch nog zijn publiek vinden eens de prijs wat verder zakt. Op zichzelf presteert de tablet immers prima.

mobieloneplus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen