Kingston XS2000 review: praktijkgerichte SSD zonder nonsens
Kingston XS2000 Portable 500 GB ssd SXS2000/500G, USB-C 3.2 (20 Gbit/s)
Wie op zoek is naar een externe SSD om overal mee naartoe te nemen, heeft vaak enkele specifieke eisen waaraan zo’n apparaat moet voldoen. Of je zo’n SSD in huis haalt, hangt niet alleen meer af van de opslagcapaciteit en de snelheid. Ook de vormfactor en hoe makkelijk je het apparaat kan opbergen, tellen steeds meer mee. De Kingston XS2000 vinkt alle vakjes af: de SSD is snel en biedt een grote capaciteit in een kleine vormfactor.
Terabytes in zakformaat
Wat onmiddellijk opvalt is dat de XS2000 verdacht klein is. Langs voren staat op de verpakking een voorbeeldje van de SSD met daaronder de vermelding “Actual size”. “Kan niet”, dachten we hier eerst: de verpakking is namelijk heel wat breder dan dat voorbeeldje. Bij het openen van de verpakking blijkt dat de meeste plek wordt ingenomen door een plastic blister, met daarin de SSD. En ja: die is met afmetingen van 69,54 op 32,58 op 13,5 mm écht zo groot als op de verpakking. Daarin zit verder een handig rubberen beschermingshoesje dat je rond de SSD kan trekken én een USB 3.2 Gen 2×2-kabel, waarmee je deze SSD aan je pc kan hangen. De verpakking is groter dan nodig, waardoor de SSD zelf groter lijkt dan hij daadwerkelijk is.
Voor het overige zitten er geen boekjes of kabels meer in de doos. Dat is ook nergens voor nodig: van zodra je de SSD inplugt, kan je bestanden beginnen overdragen. Daarbij maakt het niet uit wat voor toestel je voor je hebt staan. De SSD werkt namelijk vanzelf samen met Windows 8.1, Windows en Windows 10, macOS 10.14 en hoger, ChromeOS én Linux-installaties met kernel 2.6 of hoger.
USB-C, maar dan de snelle versie
De snelheid waaraan je die gegevens kan overdragen, is wel afhankelijk van waar je de schijf precies inplugt. Volgens de cijfers van Kingston haalt deze schijf lees- en schrijfsnelheden tot 2000 Mbps. Wij konden die cijfers verifiëren, al bestaat de kans dat je de resultaten zelf niet kunt repliceren. Dat heeft alles te maken met de usb-poort waarin je het apparaat steekt: de ene usb-c-poort is namelijk de andere niet. De standaard heeft enkel betrekking op de vorm van de aansluiting, maar niet op wat erachter schuilgaat. Zelf moeten we kiezen voor een usb-poort die achteraan op het moederbord zit, in plaats van vooraan op de pc-kast. De reden daarvoor is snelheid: de poort achteraan ondersteunt USB 3.2 Gen 2×2, wat de snelheid van de Kingston XS2000 mogelijk maakt.
Dat is niet de schuld van Kingston, maar een technische beperking van je eigen pc of laptop. Zoek dus eerst op of je pc wel zo’n snelle USB 3.2 Gen 2×2-poort heeft. De SSD zal ook werken als de aansluiting een andere of tragere standaard gebruikt, maar een beetje trager dan eigenlijk de bedoeling is. Heb je wel een snelle Thunderbolt 4-poort? Laat je dan niet vangen: Thunderbolt 4 mag dan wel meer bandbreedte bieden dan USB 3.2 Gen 2×2, maar je zal daar niets van merken. De Thunderbolt 4- en USB 3.2 Gen 2×2-protocollen communiceren namelijk niet aan volle snelheid met elkaar.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een supersnelle SSD weggesmeten geld is als je pc niet even snel is. De kans is groot dat je toekomstige computer wel zo’n snelle usb-c-poort bevat, en dan profiteer je dus wel van de hoge snelheden.
Extra’s
Soms is een SSD niet meer dan gewoon een opslagmedium. Veel fabrikanten stoppen speciale firmware en software in hun toestellen die je bestanden helpt beveiligen. Dat doen ze bij Kingston niet: de XS2000 is niet meer dan een blokje waar gegevens in passen, en dat heeft eigenlijk ook voordelen. Zo hoef je niet te knoeien met software die je niet begrijpt of waar je eigenlijk geen boodschap aan hebt. Het maakt het wel moeilijker om bijvoorbeeld de levensduur van de schijf in te schatten: een merk als Samsung geeft je daar makkelijk zicht op met software. Kingston schat de levensduur van de schijf alvast hoog in en geeft je vijf jaar lang garantie op je aankoop. Wie problemen ondervindt met de XS2000 kan bovendien gratis ondersteuning krijgen bij het bedrijf.
Als we echt een extra moeten aanduiden, dan nomineren we het rubberen beschermingshoesje dat mee in de doos zit. Dat hoef je niet rond de SSD te trekken, maar is volledig optioneel. Het apparaat zal iets minder vlot in je rugzak schuiven, maar is dankzij het rubberen hoesje wel IP55-gecertifieerd. Dat wil zeggen dat je niet hoeft te vrezen voor een regenbui of een stoffige rugzak: de werking van je SSD blijft gewaarborgd.
Conclusie
Zowel op vlak van prestaties als wat betreft de vormfactor weet de Kingston XS2000 te behagen. Wie een snelle SSD wil kopen voor vandaag én de toekomst, doet er in alle omstandigheden goed aan om deze schijf in huis te halen. Ook als je vandaag nog geen pc hebt die USB 3.2 Gen 2×2 ondersteunt: dat zal op een later moment waarschijnlijk wel het geval zijn. Met schrijfsnelheden van 2000 Mbps ben je bovendien voorbereid op het verzetten van foto’s met hoge resolutie, 8K-video of een bestandsarchief dat ettelijke jaren teruggaat.
De Kingston XS200 mist misschien wat softwaretoeters en firmwarebellen, maar biedt tegelijkertijd wel waar voor je geld. De SSD is te krijgen in verschillende variaties, met meer of minder opslag. Wij gingen aan de slag met de 2TB-versie die 217 euro kost, maar er zijn ook kleinere versies te krijgen. Voor 500 GB betaal je 99 euro, terwijl 1 TB je 131 kost. Een grotere schijf van 4TB kan je ook krijgen: daar tel je 376 euro voor neer. Wees jezelf ervan bewust dat de prijzen van opslagmedia kunnen schommelen. In het huidige landschap is de XS2000, zeker gezien zijn capaciteit, vormfactor én snelheid een aantrekkelijke deal.