ASUS ROG Swift OLED PG49WCD review: een ultrawide die op twee manieren ‘super’ is
ASUS ROG Swift OLED PG49WCD Moniteur de jeu incurvé DQHD 49" 144 Hz, 0,03 ms GtG, G-Sync, FreeSync, HDR 400 - Panneau QD-OLED, 32:9, 5120 x 1440, DP DSC, HDMI 2.1, hub USB, 90 W USB-C, ergonomique
Republic of Gamers, de gamingafdeling van ASUS, heeft met de Swift OLED PG49WCD een bijzonder knappe monitor in het gamma. De monitor van 49 inch hoort bij de grootste ultrawidemonitoren die je kan krijgen, en is reden genoeg om er het toevoegsel “super” voor te plakken. Dat toevoegsel verdient de monitor niet enkel omwille van zijn formaat, maar past eigenlijk ook bij andere aspecten van de monitor.
Immersie tot en met
Of je tevreden zal zijn na een uurtje gamen op deze monitor? Dat denken we eerlijk gezegd niet, maar dat ligt niet aan de monitor: de monitor is namelijk zo groot en omvattend dat je aan een uurtje gamen bijlange na niet genoeg hebt. Met een resolutie van 5120 x 1440 pixels zijn de details zo haarscherp dat je je haast in de game waant, zelfs op dit paneel van 49 inch. De monitor moet op vlak van kleuren bovendien niet onderdoen voor de knapste televisies dankzij de QD-oledtechnologie. Zo’n panelen tonen het puurste zwart zoals normale oledschermen, maar bieden tegelijkertijd meer levensechte kleuren en een hogere maximale helderheid.
Volgens de cijfers van ASUS toont de monitor 99% van het DCI-P3-kleurengamma. Er zijn monitoren die menen 100% van het kleurengamma te tonen, maar van dat percentpuntje merk je tijdens het gamen eigenlijk niets, al is de kans klein dat je deze monitor ook voor productiewerk zal gebruiken. Met een piekhelderheid van 1000 nits is het wel echt een ervaring om op deze manier te gamen of film te kijken.
De immersie wordt nog verbeterd dankzij het gebogen scherm met een curve van 1800R. Met een beeldverhouding van 32:9 zorgt dat links, rechts en centraal voor volledige immersie. De afstelmogelijkheden van het scherm laten je bovendien de ideale hoogte, kantelhoek én draaihoek bepalen, zodat je perfect tegenover het scherm zit. Voor wanneer dat niet het geval is, is de monitor ook voorzien van een antireflectiecoating, zodat je steeds goed zicht hebt op wat er gebeurt.
Installatiehulp gevraagd
Wie de Swift OLED PG49WCD bestelt, zorgt wel best dat er een tweede persoon aanwezig is om de monitor op te stellen. Die is niet superdun, dus op dat vlak hadden we gelukkig geen schrik om brokken te maken. Toch is het formaat zodanig groot dat het moeilijk wordt om deze monitor in je eentje op zijn standaard te zetten. Over die standaard: dat is een vrij breed geval met drie poten, zo ontworpen dat het je toetsenbord niet in de weg zit. Allemaal bijzonder knap gedaan en fijn als alles perfect afgesteld staat, maar net iets minder fijn in gebruik dan we gehoopt hadden. De plastic scharnieren durven namelijk te kreunen onder de 8,5 kilogram van de monitor zelf, maar daar heb je gelukkig slechts kortstondig last van.
Ideale functies voor gamers
Verder biedt de Swift OLED PG49WCD exact wat je van een gamingmonitor mag verwachten. Zo krijg je een heerlijke verversingssnelheid van 144 Hz en werd de responstijd gereduceerd tot een minieme 0,03 ms. Dat biedt je een competitief voordeel in heel wat games. Daarnaast zit er ook Adaptive-Sync in de monitor, wat ervoor zorgt dat de verversingssnelheid van het scherm variabel is. Dat zorgt ervoor dat je minder last hebt van ‘tearing’ en andere visuele artefacten. Ook AMD FreeSync wordt ondersteund.
Gamers, maar ook andere profielen hebben wellicht wat schrik om een oledmonitor in huis te halen. Een gekend probleem is namelijk het inbranden van zaken die langdurig op het scherm verschijnen, zoals de tooltips in games. ASUS zorgt ervoor dat dit op deze monitor geen probleem is: een vernieuwd koellichaam zorgt ervoor dat de monitor relatief fris blijft, waardoor het risico op inbranden geminimaliseerd wordt. Daarnaast stelt de ingebouwde software af en toe voor om de pixels te ‘verversen’, zodat je het risico verder vermijdt. Het enige gamingelement dat we liever hadden zien verdwijnen, is de ledverlichting op de achterkant. Daar heb je als gebruiker eigenlijk maar weinig aan, en het voegt niets toe aan de monitor. Integendeel: de besparing die ASUS zou kunnen maken door dat licht weg te halen, zou deze monitor alleen maar interessanter maken.
Connectiviteit voor meer dan beeld alleen
De Swift OLED PG49WCD is bovendien meer dan alleen een monitor: je zou het apparaat gerust ook een usb-hub kunnen noemen. Niet alleen krijg je een DisplayPort- en HDMI-aansluiting, maar ook meerdere usb-poorten.. Er zitten 2 USB 3.2 Gen 1 Type A-poorten en 2 USB 2.0 Type A-poorten op de monitor. Voor geluid heb je bovendien de keuze tussen SPDIF en een jack voor je hoofdtelefoon. Wij kregen het vooral warm van de usb-c-poort, die in staat is om energie, beeldsignalen, bestanden én audio over te dragen. Opladen gaat daar met een snelheid van 90 W, volgens het Power Delivery-protocol. Aangenaam verrast waren we bovendien door de ingebouwde KVM-switch, die je twee apparaten laat bedienen met slechts één muis en toetsenbord. Wie twee apparaten aan de monitor hangt, kan ze daardoor tegelijkertijd gebruiken.
Daarvoor moet je trouwens geen extra kabels in huis halen. ASUS voorziet netjes in alle kabels die je nodig kan hebben, waaronder die voor de voeding, DisplayPort en HDMI. De kabels zijn steeds lang genoeg, zodat je ze rond deze kanjer van een monitor gewerkt krijgt. Ook een USB 3.2-kabel en een usb-c-kabel zitten inbegrepen in de doos, en hoef je nadien dus niet zelf in huis te halen.
Conclusie
De ROG Swift OLED PG49WCD is een bijzonder knappe monitor die tegemoetkomt aan zo goed als alle verwachtingen. Dat maakt het moeilijk om de monitor niet aan te raden, ook al kost die een flinke 1.499 euro. De monitor ziet er niet alleen erg knap uit, maar is ook gewoon bijzonder fijn in gebruik. Met de extra functies en USB-aansluitingen kan je zonder al te veel moeite of instelwerk aan de slag. De verbeterde koeling en ingebouwde pixelverzorging maken bovendien dat deze QD-oledmonitor ook op de langere termijn een interessante optie is.
from €1.344,10