Sonos Roam 2 review: ideale Sonos-speaker voor op reis

Sonos Roam 2
© Sonos
Voordelen
Eindelijk een bluetoothknop
Sonos-app blijft handig
Geluid klinkt levendig en gaat behoorlijk hard
Nadelen
Niet erg vernieuwend
Batterijduur is wel erg karig
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?

SONOS Roam 2 Enceinte nomade sans fil compacte - Étanche - 10 heures d'autonomie - Noir

Last Amazon price update was: 22 juli 2024 15:55 15:55
Totaalscore 8
De Sonos Roam 2 is voor 99% identiek aan de eerste generatie Roam. Wat de upgrades betreft, blijft het bij een gewijzigd kleurtje voor het Sonos-logo en de komst van een bluetoothknop. Is dat voldoende om de pijnpunten van de eerste generatie Roam van tafel te vegen?

Sonos is al sinds 2019 actief op de markt van bluetoothspeakers. Het begon met de Move in 2019, gevolgd door de eerste Roam-speaker in 2021. In 2022 bracht de Amerikaanse audiofabrikant de Sonos Roam SL uit. Drie jaar na de release van de eerste generatie Roam, is het nu tijd voor de Roam 2. Het ontwerp van de tweede generatie is vrijwel gelijk aan die van de originele speaker, met één opvallend verschil: het logo. Dit kleurt nu mee met de behuizing. Op ons zwarte exemplaar is het logo dus ook zwart. De witte heeft een wit logo, enzovoort. Een fraaie wijziging, maar geen baanbrekende innovatie. Belangrijker is de vraag of Sonos de batterijduur en geluidsweergave van de draagbare luidspreker heeft verbeterd. Dit waren immers de echte minpunten van de vorige generatie.

Specificaties

  • Drivers: één tweeter en midwoofer
  • Batterijduur: tot 10 uur
  • Water- en stofbestendig: IP67
  • Verbinding: AirPlay, bluetooth en wifi
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.0
  • Spraakbediening: ja, Sonos Voice Control en Amazon Alexa

Era 100 in het klein

Het ontwerp van de Roam 2 doet ons denken aan de Era 100-speakers die Sonos vorig jaar introduceerde. Net als die luidsprekers heeft de Roam 2 een mesh-ontwerp met een bijpassend Sonos-logo. Links en rechts, of onder en boven, afhankelijk van de plaatsing, vind je rubberen pads die de speaker een robuustere uitstraling geven. Vlak boven (of links van) het Sonos-logo bevinden zich de fysieke bedieningsknoppen. In tegenstelling tot op de Era-reeks en de Move 2, zijn deze knoppen nog fysiek in te drukken. Gezien je de Roam sneller meeneemt naar het strand, kunnen we deze beslissing wel waarderen. Je wilt immers snel het volume kunnen aanpassen of de muziek kunnen doorspoelen, zonder naar de knoppen te hoeven zoeken. Met natte (zweet)handen is swipebediening bovendien onhandig en mogelijk onbetrouwbaar.

Het is duidelijk te zien dat de Roam 2 een Sonos-speaker is. Echter, dit is niet per se een voordeel: in vergelijking met speakers van merken als JBL en Sony oogt de Sonos-luidspreker wat simplistisch. In een elektronicawinkel zou je er zomaar aan voorbijlopen, wat zonde is. De groene of koraalrode varianten vallen wellicht meer op, maar het ontwerp van de zwarte versie mag wat spannender.

Over de bouwkwaliteit hoeven we ons geen zorgen te maken. Die is, zoals we van Sonos gewend zijn, uitstekend: de behuizing, inclusief bediening, voelt zeer solide aan. Bovendien is de speaker IP67 stof- en waterbestendig, waardoor je hem zonder problemen mee kan nemen naar het zwembad of strand.

Eindelijk een bluetoothknop

Sonos’ tweede generatie Roam beschikt, net als zijn voorganger, over een hybride verbindingstechnologie. De speaker kan met andere woorden zowel via wifi als bluetooth worden bediend. Ondersteuning voor Apples AirPlay 2 is eveneens inbegrepen.

Het grootste verschil met de eerste generatie is dat je de Roam 2 meteen als bluetoothspeaker kan gebruiken. Dat was voorheen wel anders. De eerste generatie verplichtte je om de speaker eerst via een wifinetwerk aan de Sonos-app te koppelen. Pas nadat de speaker voor het eerst was gekoppeld, kon je hem via bluetooth verbinden. Nu kan dat vanaf het moment dat je de speaker uit de doos haalt. Houd de bluetoothknop aan de achterkant ingedrukt en klaar is kees. Hierdoor hoef je dus niet eerst de Sonos-app te installeren als je nog geen speakers van het merk bezit. Om de speaker later via wifi te bedienen, moet je de app wel installeren, als je dat nog niet hebt gedaan.

Roam 2 groen
© Sonos

De Roam 2 geeft de voorkeur aan een wifinetwerk. Wanneer je binnen het bereik van het wifinetwerk bent, maakt de speaker daar automatisch verbinding mee bij het opstarten. Het maakt dan ook niet uit of je smartphone al via bluetooth was gekoppeld. Dit is ergens ook wel zo makkelijk: als je thuis bent, raden we het toch aan om de Roam met wifi te gebruiken. Je kan dan muziek streamen vanuit de Sonos-app of hem koppelen aan andere Sonos-speakers in huis. Daarmee kan je dan bijvoorbeeld een stereopaar creëren. Heb je meerdere Roam 2-speakers aangekocht, dan kan je ze via de app tot een stereopaar maken. In de bluetoothmodus is dat echter niet mogelijk.

Uniek aan het Sonos-ecosysteem is het naadloze schakelen van muziek tussen wifispeakers. Staat er een Era-speaker in je werkkamer en heb je een Roam voor beneden, dan ‘veeg’ je de muziek naadloos naar de andere speaker, zonder een beat te missen. In enkele gevallen stopte de stream er onverwachts mee. We moesten de Sonos-app dan herstarten om de stream weer op gang te brengen. De oorzaak hiervan is niet meteen duidelijk. Mogelijk ligt het aan de Apple Music-streamer, maar het kan ook aan ons wifinetwerk liggen.

Verrassend vol geluid

Kleine speakers kunnen nu eenmaal niet zo’n vol geluid produceren als hun grotere tegenhangers en dat was ook waar de originele Roam mee kampte. Bovendien bleek het volume van de speaker wat tegen te vallen. Tegen de verwachting in heeft Sonos die problemen wél fors weten terug te dringen op de tweede generatie. De Roam 2 gaat verrassend luid, zonder in te boeten op de details. Verwacht geen al te gedetailleerde bas, zoals je die kent van over-ear hoofdtelefoons of een soundbar in je woonkamer, maar het klinkt wel lekker “boomy”. Ideaal dus voor als je de speaker mee naar buiten neemt. Verder is de stem- en instrumentreproductie prima te noemen, met een heldere, gedetailleerde en vrij open weergave. Van een stereoweergave is overigens geen sprake: de Roam 2 beschikt slechts over één tweeter en woofer. Voor het formaat is dat overigens niet zo heel verrassend.

Wel een nadeel is dat de speaker vrij directioneel is. Dat wil zeggen dat het geluid enkel naar voren wordt uitgestraald. Zet je de speaker midden in een kamer neer, dan geniet dus niet iedereen van de krachtige audio. Tot slot kunnen we het zeker aanraden om de TruePlay-functie van de Roam 2 te gebruiken. Die past het geluid van de bluetoothspeaker aan op de ruimte waarin je deze neerzet. Het gaat hier om de “automatische TruePlay”-variant, die het geluid steeds afstemt op je omgeving en het type content dat je afspeelt. Ideaal is ook dat deze TruePlay-versie werkt op zowel Android als iOS: je hebt je telefoon er immers niet bij nodig. Je hoeft enkel de schakelaar in de Sonos-app om te zetten.

De geluidskwaliteit van de Roam komt overigens niet in de buurt van de veel grotere Move 2. Dankzij het formaat klinkt die Move 2 een heel stuk voller. Dat heeft er ook wel mee te maken dat de Move over twee tweeters beschikt, waardoor de soundstage veel ruimtelijker is. Bas is ook een stuk levendiger dankzij de grotere woofer: met name de lage bassen, die ontbreken op de Roam 2, laten van zich horen op de Move. Dat maakt de Move net wat geschikter voor muziek in genres zoals hiphop en EDM. Tegelijkertijd zijn het ook niet echt concurrenten van elkaar. Sonos positioneert de Roam als speaker voor onderweg, terwijl de Move toch vaker in of rond je huis “leeft”.

Sonos Roam 2
© Sonos

Secondje: batterij is leeg

Mogelijk het grootste minpunt van de eerste Roam was zijn batterijduur, die maximaal 10 uur bedroeg. Sonos heeft de theoretische batterijduur niet verlengd, maar zegt wel dat het energieverbruik is geoptimaliseerd. Hierdoor zou de accu het iets langer moeten uithouden. Specifieke cijfers hiervoor heeft Sonos niet, en in de praktijk blijkt het ook wat tegen te vallen. De genoemde 10 uur hebben we in onze testen namelijk niet gehaald. Gemiddeld hield de Roam het slechts rond de 6 à 7 uur vol, op volumeniveaus tussen de 40 en 50 (in de Sonos-app). Gaat het volume nog een standje hoger als je hem voor een feestje gebruikt, dan daalt dat nog wat. Ook als je de speaker continu via wifi gebruikt, gaat de accu er rapper door: dan kom je uit rond de 5 uur. De genoemde 6 à 7 uur is met gemixt gebruik van wifi en bluetooth.

Indrukwekkend is het niet bepaald, zeker niet als je meeweegt dat de Charge 5 van JBL tot wel 20 uur meegaat. Na een dagje in de tuin of aan het strand mag de Roam 2 dus alweer aan de lader. Gelukkig kan dat ook draadloos via eender welke Qi-oplader. Sonos verkoopt ook nog zijn eigen Roam-oplaadpuck voor 50 euro, inclusief oplaadblokje van 10 watt. Gezien je hem ook via Qi kan opladen, kan je ook je eigen draadloze oplader gebruiken. De oplaadpuck van Sonos werkt overigens met Qi: je kan er dus zelfs je smartphone mee opladen.

Eindoordeel

De Roam 2 werd dit voorjaar tussen de soep en patatten door gepresenteerd, en dat is ergens niet zo heel verrassend. Sonos had immers vrijwel niets te vertellen over de nieuwe Roam. We vragen ons eerlijk gezegd ook wel af waarom dit de tweede generatie Roam-speaker is genoemd. Er is namelijk niets wat die naam verantwoord: de batterijduur is gelijk aan zijn voorganger, de audiokwaliteit is slechts licht opgepoetst en het design is hetzelfde. Enkel de bluetoothknop is écht nieuw en die wijziging kunnen we ook zeker waarderen.

Vergeleken met concurrenten begint Sonos wat achter te lopen: behalve zijn wififuncties, heeft de compacte speaker niets dat je ook niet kan terugvinden bij andere merken. En zelfs dat klopt niet helemaal, want JBL bracht al eens een wifiversie uit van de Charge 5. Die lijkt echter uit de verkoop te zijn gehaald. Hopelijk kan Sonos met de derde generatie Roam eindelijk wat grotere verbeteringen aanbrengen.

audioontspanningReviewssonossonos roam 2

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals