Nothing Phone (2a) review: beste middenklasse smartphone?

Nothing Phone (2a)
© Nothing
Voordelen
Nothing in een notendop
Stevige batterijduur
Mooie Nothing-software
Nadelen
Niet de beste camera’s
Achterkant krast wat makkelijker
Aanbevolen prijs: €329
Totaalscore 8
Na de Phone (1) en (2) maken we nu kennis met de Nothing Phone (2a): de goedkoopste Nothing-telefoon ooit. Weet de Britse start-up te overtuigen met zijn eerste toestel in de ‘budgetklasse’ rond de 300 euro?

Na de betaalbare Phone (1) uit 2022, kwam Nothing in 2023 met zijn eerste vlaggenschiptoestel, de Phone (2). Met dat toestel wilde de Britse start-up laten zien dat vlaggenschiptelefoons geen 1.000 euro of meer hoeven te kosten om krachtig én premium aan te voelen. Hiermee liet Nothing echter wel zijn betaalbare karakter varen: de Phone (2) is aanzienlijk duurder dan de Phone (1). Na enkele maanden van stilte bleek dit voorjaar gelukkig dat Nothing ook de liefhebbers van betaalbare telefoons niet is vergeten. Plotseling was daar de Phone (2a): een budgetsmartphone van 329 euro met een krachtige MediaTek-chipset, 8 of 12 GB RAM, een fors 6,7-inch-oledscherm en het kenmerkende Glyph-ontwerp. Is dat voldoende om concurrenten van Samsung en Xiaomi te verslaan? Dit zijn onze bevindingen na enkele weken met de Phone (2a).

Specificaties

  • Scherm: 6,7 inch, oled, 120 Hz, 1.300 nits (piek)
  • Processor: MediaTek Dimensity 7200 Pro
  • RAM: 8 GB of 12 GB
  • Opslag: 128 GB of 256 GB
  • Camera’s: 50 MP (hoofd), 50 MP (groothoek), 32 MP (selfie)
  • Batterij: 5.000 mAh, 45 watt snelladen
  • Software: Android 14, Nothing OS 2.x

Nothing in een notendop

Wanneer je eerder al een Nothing-telefoon hebt gezien, hoef je niet lang te staren om te herkennen dat de Phone (2a) van dezelfde designtafel komt. Net als eerdere toestellen van de Britse smartphonefabrikant, herken je de (2a) aan zijn Glyph-ontwerp, met een doorzichtige achterkant en lampjes die oplichten bij meldingen. Vergeleken met eerdere Nothing-telefoons is er wel wat gesleuteld aan de indeling. Het camera-eiland zit niet langer linksboven op de achterkant, maar krijgt een prominente plek in het midden. Ook zijn de camera’s nu horizontaal geplaatst, in plaats van verticaal zoals bij de Phone (1) en (2).

De drie verschillende Glyph-elementen zijn ditmaal samengebracht rondom het camera-eiland. Links vind je er twee die meebuigen met het eiland, terwijl rechts nog een horizontale streep te vinden is. Zoals gezegd lichten de lampjes op bij bepaalde acties, zoals het ontvangen van notificaties. Pas je het volume aan, dan wordt er meteen een Glyph-patroon getoond. Ideaal voor wanneer je het volume wilt verlagen terwijl het scherm niet zichtbaar is.

Nothing Phone (2a) glyph
© Nothing

Onderaan de smartphone zijn ditmaal geen Glyph-elementen aanwezig, in tegenstelling tot eerdere Nothing-telefoons. De achterkant is daar echter nog steeds doorzichtig, met een uniek patroon dat de ‘bekabeling’ van de smartphone nabootst. Hoewel je dus niet écht de componenten van je toestel kunt bekijken, ziet het er desondanks fraai en uniek uit. Vooral dat laatste speelt een grote rol: smartphones zien er sinds jaar en dag bijna allemaal hetzelfde uit, met saaie kleurtjes die niet bepaald tot de verbeelding spreken. Hoe nep het doorkijkje op Nothings Phone (2a) ook mag zijn, het valt wel op en maakt de telefoon net wat speelser. Of je dat als voordeel bestempelt, hangt er maar net van af wat je zelf mooi vindt. Mag het allemaal iets minder opvallend, dan kies je best voor de donkergrijze versie: daarop blijven de speelse elementen behouden, maar vallen ze minder op. Mag het wat gekker? Kies dan juist voor de 2a in de ‘Special Edition’-kleur. Let wel, die is enkel verkrijgbaar met 12 GB RAM en 256 GB opslag.

Naast de besparing op Glyph-lampjes zijn ook de gebruikte materialen iets minder hoogwaardig. Zowel het frame als de doorzichtige achterkant zijn namelijk van plastic, in tegenstelling tot glas en metaal bij zijn voorgangers. In onze testperiode viel dit echter niet negatief op. Het plastic frame heeft een wat stroevere afwerking, waardoor het ontzettend fijn is om het toestel vast te houden. Ook de plastic achterkant voelt gewoon solide aan: als niemand het je zou vertellen, had het ook zomaar glas kunnen zijn. Het enige nadeel is dat we na enkele dagen zonder hoes al enkele krasjes zagen, en met een doorzichtige plastic behuizing valt dat net iets harder op.

Voldoende rekenkracht

Budgettelefoons staan niet bepaald bekend om hun vlotte chipsets, maar Nothing counterde nog voor de lancering dat dit geen probleem zou zijn op de Phone (2a). De Dimensity 7200 Pro 5G van MediaTek is voldoende krachtig om al je dagelijkse taken uit te voeren. Dat het toestel met 8 GB RAM geleverd wordt, draagt hier ongetwijfeld aan bij. Wie voor de variant met 256 GB opslag kiest, krijgt er zelfs nog 4 GB bij. Welke configuratie je ook kiest: het toestel voelt gewoon vlot aan. Apps openen vloeiend, webpagina’s laden snel en taken als mailen, videobellen en appen laten het beste van de middenklasser zien. Wanneer je zware grafische applicaties wilt draaien, iets intensiever dan Candy Crush, merk je wel dat de chip daar niet voor geschikt is. Gamen kan dus wel, maar alleen als je lichte games draait. Racen gaat ook nog wel, maar een game zoals Call of Duty is net iets te veel gevraagd.

Nothing OS 2

Dat ligt overigens niet aan de software. Nothing OS 2.x, dat gebaseerd is op Android 14, is een behoorlijk lichte Android-schil, zonder allerlei overbodige foefjes. In de basis lijkt het dan ook gewoon op Googles Android-schil voor Pixels – zij het met een Nothing-randje. Neem bijvoorbeeld de unieke Nothing-widgets waarin symbolen met puntjes weergegeven worden. Via het instellingenmenu kun je uiteraard nog de Glyph-interface instellen, maar dan ben je er ook wel. Hoewel het allemaal wat simpel klinkt, zijn we eigenlijk heel tevreden: alles wat we nodig hebben is er, en dingen die je niet zo snel nodig hebt… niet. Heb je heel specifieke softwarewensen, dan is het natuurlijk wel even opletten of Nothing die functie heeft geïntegreerd.

Nothing Phone (2a) software
© Nothing

Nothing overrompelt verder niet echt met zijn OS-ondersteuning, met drie jaar aan OS-upgrades en vier jaar lang losse beveiligingsupdates. Samsung biedt, ter vergelijking, vier OS-upgrades en vijf jaar lang beveiligingspatches aan voor bepaalde Galaxy A-toestellen, zoals de gelijkaardig geprijsde Galaxy A35.

Oneindige batterijduur

De Dimensity 7200 Pro is niet alleen bijzonder krachtig: de chipset blijkt ook behoorlijk efficiënt. We moesten ons best doen om de 5.000mAh-batterij van de Phone (2a) voor het einde van de dag leeg te krijgen. Natuurlijk, als je continu gamet met de 2a, gaat dat nog vrij gemakkelijk, maar bij gemengd gebruik bleef er ‘s avonds steevast zo’n 20 tot 30 procent batterij over. Hoelang de accu meegaat, hangt natuurlijk af van hoe je je smartphone precies gebruikt. Ga je het toestel veel gebruiken om te gamen of fotograferen, dan is de batterij mogelijk wel leeg tegen de avond, maar bij meer gematigd gebruik is het wellicht zelfs mogelijk om er twee volledige dagen mee te doen.

Opladen gaat ook vlotjes met ondersteuning voor 45W-snelladen. Daarvoor moet je wel een geschikte snellader aanschaffen: die levert Nothing niet mee in de doos. Wil je de Phone (2a) draadloos opladen, dan moeten we je teleurstellen: dat is helaas niet mogelijk.

Prima camerasysteem

Budgettoestellen weten meestal niet te overtuigen met hun camerasystemen, maar de specificatielijst van de Nothing Phone (2a) doet anders vermoeden. Net als de high-end Phone (2), komt de 2a met twee 50MP-camera’s aan de achterkant en een 32MP-selfiecamera. Zelfs de diafragma’s en de afmetingen van de sensoren komen overeen. In de praktijk levert de Phone (2a) echter niet dezelfde resultaten als Nothings vlaggenschiptelefoon. Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de MediaTek Dimensity-chip is vermoedelijk de belangrijkste. De ingebouwde ISP (Image Signal Processor) is simpelweg een stuk minder krachtig dan die in de vlaggenschiptelefoon. Dat resulteert in foto’s met minder detail. In situaties met veel zonlicht valt het ook op dat er bij de primaire camera steeds een waas over het beeld verschijnt, waardoor alles wat flets oogt. Dit terwijl de camera’s van de Phone (2a) in andere situaties prima in staat zijn om levendige kleuren vast te leggen.

Foto’s van de hoofdcamera

Foto’s van de hoofdcamera bieden steevast het meeste detail. Op de foto’s van bij ons kantoor zien we dat de hoofdcamera nog best wat details van de beplanting en het dak vastlegt. Met de 50MP-groothoekcamera is dat gebied eerder wazig dan scherp te noemen. Waar de hoofdcamera zoals gezegd last heeft van een waas over het beeld, geldt dat niet voor de foto’s die gemaakt zijn met de groothoeksensor. De kleuren daarvan ogen in de basis al een stuk levendiger. ’s Avonds levert de hoofdcamera best aardige beelden af, zij het met wat ruis en overbelichte details, zoals (straat)verlichting. Daar staat tegenover dat je over het algemeen best wat detail krijgt, ook in de donkerdere delen van het beeld. In onze optiek ogen de foto’s en video’s hierdoor wel minder natuurlijk: we konden de details vaak zelf maar nauwelijks waarnemen.

Foto’s van de groothoekcamera

Eindoordeel

De Nothing Phone (2a) belooft net iets meer te zijn dan je standaard ‘budgettelefoon’. Nu kan je lang discussiëren over het woord budget, maar met een prijskaartje van 329 euro is de 2a nu eenmaal behoorlijk betaalbaar. Daarvoor krijg je een behoorlijk uniek ontwerp, een kleurrijk (maar niet te verzadigd) en helder oledscherm, fijne Nothing-software, lange batterijduur en verrassend vlotte prestaties. Het ontwerp kan ons ook wel smaken, maar is ook erg smaakgevoelig: het is je ding, of je vindt het niets.

Foto’s is het vlak waarop de Phone (2a) niet echt overtuigt. Foto’s zijn soms flets, met wel erg gedempte kleuren. Ook zijn de foto’s niet altijd even gedetailleerd én het duurt behoorlijk lang om de foto’s te nemen in HDR-modus. Tegelijkertijd: we hebben ons nooit echt gestoord aan die puntjes. Zeker als je de camera’s hoofdzakelijk gebruikt voor sociale media, zijn er weinig redenen om niet voor de smartphone te kiezen.

mobielNothingnothing phone (2a)Reviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600