Reviews

Sennheiser Momentum Sport review: voor de sportieveling

Sennheiser Momentum Sport oortjes
© Sennheiser
Voordelen
Robuust ontwerp
Handige gezondheidssensoren
Goede audiokwaliteit
Nadelen
Niet de beste ANC
Aanraakbediening soms te gevoelig
Aanbevolen prijs: €299,90
Waar te koop?

Sennheiser MOMENTUM Sport - Volledig draadloze oordopjes - Olijf groen

Last Amazon price update was: 9 september 2024 21:42 21:42
Totaalscore 8
Sennheiser doet weer een gooi naar de beste in-ears voor tijdens het sporten met de Momentum Sport-oortjes. Niet alleen de audiokwaliteit overtuigt: ook de sportfuncties die het in samenwerking met Polar ontwikkelde, komen goed van pas. Zijn dit de beste sportoortjes die je kan kopen?

Wanneer we het over sportoortjes hebben, gaat het vaak om in-ears die stof-, val- en waterbestendig zijn. Dit zien we dan ook weerspiegeld in het design van de oordopjes. Neem de Elite Active 8’s van Jabra: qua prestaties doen ze niet veel onder de Elite 10’s, maar ze zijn een stuk steviger gebouwd. Sennheiser pakt dit bij z’n nieuwste Momentum Sport-oortjes net wat uitgebreider aan. De in-ears beschikken over zowel een hartslag- als temperatuursensor, die het Duitse audiomerk in samenwerking met Polar ontwikkelde. Je kan de oortjes zelfs koppelen aan de Polar Flow-app of een Polar-horloge; hierover later meer. De ‘Momentum-stijl’ is overigens duidelijk aanwezig op deze in-ears: de oordopjes lijken zelfs een beetje op de Momentum True Wireless 4. Maar geldt dit ook voor de gebruiksbeleving? Hiervoor hebben we de Momentum Sport de afgelopen weken uitgebreid getest.

Specificaties

  • Type hoofdtelefoon: in-ear
  • Formaat luidsprekers: 10 mm
  • Bluetooth-versie: Bluetooth 5.2
  • Bluetooth-codecs: AAC, SBC, AptX, AptX Adaptive
  • Batterijduur: 6 uur, 24 uur met de oplaadcase
  • Extra functies: ANC, app, hartslagsensor, temperatuursensor

Stevig in je oren

Het design van de Momentum Sport-oortjes is typisch Sennheiser, met ronde vormen, zonder op te willen vallen. Leuk detail: de olijfgroene variant heeft een oranje Sennheiser-logo, dat wat meer opvalt dan de grijze logo’s op de matzwarte en metallic zwarte varianten. De laatstgenoemde heeft overigens een glanzende afwerking. Onze voorkeur gaat uit naar de matte versies: ze zijn beter bestand tegen vingerafdrukken en glijden ook minder snel uit je hand. Maar dat is natuurlijk vooral een kwestie van smaak. Welke kleur je ook kiest: de case is in dezelfde kleur. Mooi, maar te groot. De dikte valt mee, maar de case is best lang en breed, waardoor die niet in elke broekzak past. Ook voelt het geheel niet erg stevig. Het deksel is verbonden met een rubberen flap, die er na verloop van tijd af kan breken. Of dat daadwerkelijk gebeurt, hangt waarschijnlijk af van hoe je met de case omgaat.

Oplaadcase Sennheiser Momentum Sport
© Sennheiser

Het ontwerp oogt lekker sportief en draagt bij aan een stevige fit. De Momentum Sport-oortjes blijven meteen goed zitten. Dreigen ze toch uit je oren te vallen, dan biedt Sennheiser extra ‘oorhaken’. Die zorgen voor een nog stevigere grip, mits je het juiste formaat vindt. Bij ons bleken de oorhaken net iets te groot, waardoor ze loslieten en we er meer last dan profijt van hadden. Gelukkig valt dit in het niets tegenover onze uitstekende ervaringen met het draagcomfort van de oortjes. Zelfs na urenlang dragen, veroorzaken ze geen pijnlijke of geïrriteerde oren. Natuurlijk verschilt dit per persoon: iedereen heeft andere oren. Het is dus net zo goed mogelijk dat jij ze minder fijn vindt zitten.

Sportfuncties

Zoals gezegd tilt Sennheiser de sportbeleving naar een hoger niveau. En dat gaat verder dan enkel stof- en waterbestendigheid of net een ander design. De Momentum Sport-oortjes beschikken namelijk over hartslag- en temperatuursensoren van Polar. Deze sensoren bevinden zich specifieker in het linkeroortje. Via de Smart Control-app krijg je steeds in real time data te zien van de Polar-sensoren. Wil je de hartslag- en temperatuurgegevens bijhouden, dan is de Polar Flow-app echter noodzakelijk. Wat ons betreft is het een gemiste kans dat dit niet zichtbaar is in de Smart Control-app. Hiervoor moet je nu een aparte app downloaden. Heb je al een Polar-smartwatch, dan is dat een ander verhaal: de Flow-app gebruik je dan immers ook om je horloge te koppelen aan je smartphone. Wat ons ook opviel, is dat je de gezondheidssensoren niet kan uitschakelen. Dat betekent dat ze continu data verzamelen en energie verbruiken als je ze draagt, terwijl je die energie wellicht liever gebruikt voor extra afspeeltijd.

Sennheiser Momentum Sport olijfgroen
© Sennheiser

De data vanuit de Flow-app kan je ook synchroniseren met bijvoorbeeld Strava en Garmin Connect. Dit geldt tenminste voor de hartslaggegevens. De temperatuurdata kan voorlopig alleen binnen het Polar-ecosysteem worden benut, al komt daar mogelijk verandering in. Sennheiser zegt namelijk dat er een ‘open protocol’ wordt gebruikt voor het opslaan van de temperatuurgegevens. Ontwikkelaars kunnen hun apps en smartwatches hier dus op aanpassen, al is het niet bekend of en wanneer dit gaat gebeuren. Voorlopig profiteer je dus vooral van deze functies als je al over een Polar-smartwatch beschikt of bereid bent er een aan te schaffen.

Smart Control-app

Buiten die gezondheidssensoren, is de beleving binnen de Smart Control-app identiek aan die van andere Momentum-oortjes. Je kan er de multipoint-instellingen aanpassen, schakelen tussen ANC en omgevingsgeluid, de equalizer (EQ) aanpassen en een profiel aanmaken voor de ‘Sound Zones’. Voor die laatstgenoemde functie moet je helaas wel een account aanmaken voor het Sennheiser-ecosysteem. Waarvoor dat precies nodig is, is ons nog steeds niet duidelijk.

Opties die je niet wilt zien, kan je via de instellingen verbergen. Zo hebben we de tegel voor de aanraakbediening op de Momentum Sports verborgen: die is net iets te gevoelig. Zelfs een lichte aanraking om de in-ears wat in de oren te duwen, werd als actie geregistreerd. Dit is niet per se uniek voor de Sennheisers, maar het maakt de aanraakbediening wel wat onhandig. Via de Sennheiser-app kan je de aanraakgevoeligheid naar wens aanpassen. Wat de oortjes precies doen als je ze aantikt, kan je daarin eveneens aanpassen. Die opties zitten weliswaar verborgen in het instellingenmenu en zijn niet beschikbaar op het tabblad Controls op de startpagina. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het EQ-profiel aan te passen door het rechteroortje twee keer aan te tikken. Wil je bepaalde acties uitschakelen om te voorkomen dat je ze per ongeluk activeert, zoals bij ons gebeurde? Ook daarvoor kan je terecht in de instellingen. Kortom: er zijn behoorlijk wat functies die je naar wens kan instellen, en je kan de aanraakbediening ook geheel uitschakelen als je die liever niet gebruikt.

Bekende audiobeleving

Wie al eens Sennheiser Momentum-oortjes droeg, waant zich met de Momentum Sport in-ears in een warm, bekend nest. Voor het kleine formaat van de sportoortjes, leveren ze een verrassend goede basweergave, zij het zeker niet zo krachtig als die van sportoortjes van bijvoorbeeld JBL. Vergeleken met high-endoortjes van Bose, Sennheiser en Sony klinken deze Momentums wel iets minder geraffineerd. Dit merk je vooral in de weergave van stemmen, maar ook zeker bij hogere tonen. De afstemming is simpelweg wat meer gericht op sporters: daarbij hoort ook net iets meer bas en ligt de focus sowieso al minder vaak op de subtiele elementen van de audiokwaliteit. Kortom: de oortjes klinken uitstekend waarvoor ze zijn ontworpen, maar ook daarbuiten kunnen we de audio zeker waarderen en wordt het geluid nooit vermoeiend. Opvallend is daarnaast dat de in-ears voor hun formaat best heel ruimtelijk klinken, met een sterke stereoweergave. Volgens Sennheiser hebben de oortjes dit te danken aan hun semi-open design.

Op het vlak van bluetooth-codecs gaan de Momentum Sport ook mee met de concurrentie. De oortjes beschikken niet alleen over AAC en SBC, maar ook over Qualcomms aptX en aptX Adaptive voor Android-telefoons. Met de laatstgenoemde codec zou je in theorie ‘lossless’ audio kunnen streamen. Of de stream ook daadwerkelijk lossless is, hangt onder meer af van de afstand tussen je smartphone en de oortjes. Wat enigszins jammer is, is dat de Momentum Sport-oortjes niet geschikt zijn voor LE Audio en Auracast, terwijl die functies wel beschikbaar zijn op de True Wireless 4, die op hetzelfde moment zijn uitgebracht. Hopelijk kan Sennheiser die functies toevoegen op een tweede generatie Sport-oortjes. Want hoewel dat nu nog niet echt een gemis is, spelen ze wel een belangrijke rol in de toekomst van bluetooth en efficiëntere muziekstreaming.

Anti-windgeruis

Op het vlak van ruisonderdrukking komen de Momentum Sport-oortjes helaas net te kort ten opzichte van de concurrentie. Hoewel ze behoorlijk wat omgevingsgeluid dempen, presteren ze minder goed dan high-end in-ears van Bose, Sony en de eigen Momentum-in-ears van Sennheiser. De ANC is bijvoorbeeld niet krachtig genoeg om stemmen volledig te filteren. Dit geldt soms ook voor meer regelmatige geluiden, zoals het motorgeruis van een bus. Aan de andere kant drongen geluiden van de airconditioning op kantoor niet meer door, terwijl die soms behoorlijk luidruchtig kunnen zijn. In welke situatie je je ook begeeft: het zal op zijn minst wat stiller zijn en soms is het ook ineens muisstil.

Sennheiser Momentum Sport
© Sennheiser

Echte stilte ervaar je helaas niet met windgeruis, zelfs niet als je de “windgeruis”-modus selecteert in de Smart Control-app. De modus haalt wel de scherpte van het windgeruis af, waardoor je je muziek beter kan horen zonder het volume te hoeven verhogen. Wil je juist meer van je omgeving horen, dan is er nog de omgevingsgeluidmodus. Deze modus is echter niet erg indrukwekkend: geluiden klinken soms wat onnatuurlijk, dus voor gesprekken is het niet aan te raden. Wil je gewoon weten wat er om je heen gebeurt, dan zal werking meer dan volstaan.

Eindoordeel

Sennheiser raakt met de Momentum Sport een gevoelige snaar: dit is wat we van draadloze sportoortjes verwachten. De bouwkwaliteit is zoals we die van Sennheiser kennen, de oortjes zitten comfortabel en met de audio van de in-ears vergeet je al snel dat je aan het sporten bent. De gezondheidssensoren van de Momentum Sport-oortjes maken het geheel compleet, al is het jammer dat sommige functies alleen werken binnen het Polar-ecosysteem.

Minpunten zijn de matige ANC en het gebrek aan nieuwe bluetooth-functies. De aanraakbediening mag ook iets minder gevoelig reageren. De prijs is fors, maar dat is niet onterecht. Gezondheidssensoren zijn nu eenmaal prijzig, zeker in zo’n compact ontwerp. De in-ears zijn bovendien een stuk steviger dan de Momentum True Wireless 4-oortjes, wat de prijs ook beïnvloedt. Kortom: ben je op zoek naar nieuwe sportoortjes, dan zijn deze Momentums zeker het overwegen waard.

audioontspanningreviewsennheisersennheiser momentum

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen