MSI Stealth 14 AI Studio A1V review: perfecte laptop voor aan een bureau
MSI Stealth 14 AI Studio A1VFG-014NL 14 Core Ultra 7 RTX 4060 Gaming Laptop
Dat is meteen een van de eigenschappen die de MSI Stealth 14 AI Studio A1V interessant maakt. Je kan het toestel niet alleen gebruiken om les te volgen of om op te werken, maar het is ook zeker geschikt om in je vrije tijd een spelletje te spelen. Meestal hebben gamingtoestellen een eigen look, maar dat valt hier best mee. Afgezien van de lichtgevende toetsen en rechthoekige opschriften wekt de Stealth eigenlijk een vrij neutrale indruk. Dat is dan ook echt de bedoeling van dit toestel, dat zijn naam niet voor niets kreeg.
Mooi is dat de laptop dat ‘stealthy’ aspect niet enkel meeneemt in de vormgeving, maar ook in de bouw van het chassis. De koeler steekt langs de achterkant wat uit van het scherm en geeft ook licht, maar afgezien daarvan lijkt de Stealth op een gewone kantoorlaptop. De staalblauwe behuizing van de laptop (‘Star Blue’ volgens MSI) ziet er ongelooflijk knap uit en heeft als voordeel dat die niet te veel vingerafdrukken aantrekt. Dat krijgt MSI voor elkaar dankzij een legering van magnesium en aluminium, waardoor het hele pakket slechts 1,7 kg weegt en 19 mm dik is.
Specificaties
Dat de laptop zo weinig weegt, wordt indrukwekkender als we er de specificaties bijhalen. Het toestel wordt geleverd met verschillende processors en de sterkste die je kan krijgen is de Intel Core Ultra 9 185H. Wij gingen aan de slag met een minder sterke en dus ook goedkopere versie van de laptop, met een Core Ultra 7 155H. Dat is dezelfde chip die ook in de Acer Swift Go 14 zit en ook hier biedt die een ervaring die meer dan toereikend is voor alledaags gebruik. De Core Ultra 7 155H is een bijzonder vlotte chip, die ook iets zwaardere taken zonder al te veel problemen kan afhandelen.
Het enige minpuntje is dat de processor op ons model toegang heeft tot slechts 16 GB RAM, al is dat vooral op papier een minpunt. Het werkgeheugen is met 5600 MT/s snel genoeg dat je daar geen last van ondervindt. Goed om te weten: je kan de laptop uitrusten met maximaal 96 GB aan RAM, mocht je dat nodig hebben.
Specificaties testmodel:
- Toestel: MSI Stealth 14 AI Studio A1V
- CPU: Intel Core Ultra 7 155H (met NPU voor AI-taken)
- GPU: Nvidia GeForce RTX 4060
- RAM: 16 GB DDR5-5600
- Display: 14 inch, 2880 x 1800 px, 120 Hz beeldverversing,
- Opslag: 1 TB
- Batterij: 72 Whr
Ons testtoestel is daarnaast ook uitgerust met een Nvidia GeForce RTX 4060 voor laptops. De duurste versie van het toestel komt met een 4070, die net iets beter is. Of je daar nood aan hebt, zal vooral van je werk of opleiding afhangen of van hoe graag je precies gamet. Titels als Cyberpunk 2077 en GTA V zijn wel zeker te genieten op deze laptop met 4060. In Cyberpunk blijft de framerate voor alle presets boven de 60 fps en voor een laptop die slechts 1,7 kg weegt is dat een bijzonder mooi resultaat. Hecht je waarde aan een hogere framerate of gebruik je de laptop voor productiewerk? Dan zouden we wel richting het duurdere model durven kijken.
Extra pixels maken extra mooi
Bij die resultaten hoort wel een kanttekening omdat de vergelijking met andere laptops een beetje scheefgetrokken is. De resolutie van het scherm bedraagt hier namelijk 2880 op 1800 pixels – 2,8K, zoals MSI het zelf zegt. De GPU moet dus ook iets meer werk verrichten dan bij laptops met een gewone 2K-resolutie. In de laptop zit trouwens ook een iGPU, zodat je niet alle programma’s op die energievretende discrete GPU moet runnen. Internetten kan dan gewoon met de iGPU, zodat de batterij van het toestel wat langer meegaat.
Die extra pixels zijn het echter meer dan waard. Ook hier lijkt het toestel wat op de Acer Swift Go 14 die hier eerder de revue passeerde. Dat toestel biedt dezelfde resolutie en ook daar waren we flink van onder de indruk. Het toestel biedt een maximale verversingssnelheid van 120 Hz als je in de 2,8K-modus werkt. Je zou het toestel kunnen kopen met een iets minder knap QHD+-scherm dat een maximale refresh rate van 240 Hz biedt, maar dat raden we eerder af. De extra resolutie voegt merkbaar detail toe, terwijl dat voor die extra frames veel minder het geval is. Bovendien: het ‘betere’ 2,8K-scherm gebruikt oledtechnologie, terwijl het QHD+-scherm een IPS-level lcd-scherm is.
Versatiel toestel
Verder past de laptop in zo goed als elke set-up, of dat nu thuis, op kantoor of in de bib is. De laptop biedt één Thunderbolt 4-aansluiting met ondersteuning voor het PD-protocol, en een usb-c-poort (USB 3.2 Gen 2) waarmee je onder andere een beeldscherm kan aansluiten. Verder zit er een USB 3.2 Gen 1 (Type A)-poort in het toestel én een HDMI 2.1-poort, waarmee je een extern 4K-beeldscherm kan aansluiten met een resolutie tot 120 Hz. Daarnaast zit er ook een combojack op het toestel waarmee je een headset kan aansluiten. Wel moeten we even aanstippen dat die poorten, waaronder de oplaadpoort, nogal gek geplaatst zijn. Opladen doe je bijvoorbeeld aan de zijkant, pal in het midden van de laptop. Dat had toch net iets beter gekund.
Zeker omdat je de laptop ook best vaak zal opladen. Met de 72Whr-batterij laat MSI een aantal steken vallen, waardoor deze laptop toch vooral geschikt is om aan een bureau te gebruiken. De laptop gaat zo’n tweeënhalf uurtjes mee wanneer je surft met een gemiddelde helderheid en dat is toch net iets te weinig voor studenten die in de aula zitten. Opladen gaat snel, maar de bijgeleverde 240W-lader is eigenlijk net iets te zwaar en groot om vlot mee te nemen.
AI-functies
Tot slot zouden we graag nog even stilstaan bij de AI-functies in deze MSI Stealth 14 AI Studio, want als er één ding is waarover laptopfabrikanten hoog van de toren blazen, dan is het wel artificiële intelligentie. Nieuw aan deze laptop is een Copilot-toets op de plek waar vroeger de ‘Menu’-knop zat. Dat is een cadeautje van Microsoft, en zo’n toets zal binnenkort op zo goed als alle andere laptops zitten. MSI stopt wel op een andere manier zelf nog wat AI in het toestel. Zo is het in staat om te kijken wat het gebruiksscenario precies is en kan de laptop zich daar automatisch op afstemmen. Jammer is vooral dat de laptop daar niet echt energiezuinig van wordt en dat de laptop overduidelijk maakt wanneer het scenario wisselt.
Daarnaast heb je ook MSI AI Artist, een beeldengenerator die ons zeer sterk aan Stable Diffusion doet denken. MSI vindt het warm water dus opnieuw uit. De AI Artist is een leuke gimmick, maar wij zijn snel uitgekeken op zo’n toepassingen. Functies als Noise Cancellation Pro en 3D Noise Reduction+ bieden dan weer wel een meerwaarde: het geluid klinkt steeds goed én jij ziet er goed uit. Normaal gezien kosten functies als dit redelijk wat batterijleven, maar met de NPU in deze chip kan het allemaal net iets zuiniger – en dat is maar goed ook.
Conclusie
Het is moeilijk om de MSI Stealth 14 AI Studio geen goede punten te geven. Het toestel komt tegemoet aan zo goed als alle verwachtingen als het gaat over prestaties en gebruiksgemak. Je kan er vlot mee vergaderen, ook dankzij de 1080p-webcam met geïntegreerd schuifje, maar ook zeker mee gamen. De prestaties van dit toestel passen zeker bij de prijs van 1699 euro, zeker omdat er ook een discrete GPU in dit toestel zit. Wil je niet gamen en heb je die GPU niet nodig? Dan kijk je misschien beter naar een gelijkaardig toestel zonder discrete GPU, zoals de Acer Swift Go 14. De enige horde waar je met dit toestel echt over moet, dat is de beperkte batterijduur. Die maakt het toestel toch vooral geschikt voor wie er mee aan een bureau kan zitten en minder om onderweg of in de aula lange uren te maken.