Jabra Elite 8 Active Gen 2 review: even goed, maar net iets duurder dan de voorganger
Jabra Elite 8 Active Gen 2 Zwart
De markt van draadloze oortjes is flink verzadigd en dat hebben ze bij Jabra gemerkt. Het bedrijf brengt geen nieuwe oortjes meer op de markt, maar lanceerde wel nog snel een nieuwe generatie van de Jabra Elite 8 Active en Elite 10. Daarmee neemt Jabra een meer dan waardig afscheid.
Op zich verschilt dit paar oortjes bijna niet van de originele Jabra Elite 8 Actives. Integendeel: het zijn gewoon dezelfde oordopjes die je in je oren steekt, met dezelfde functies en eigenschappen als die van de eerste generatie. Daardoor zal deze review ook grotendeels lezen als die van het originele setje: onze mening over de oortjes is namelijk nog niet veranderd.
Design
Eerst en vooral: het gaat hier om sportoortjes, maar ze zien er niet uit zoals de meeste sportoortjes eruitzien. Jabra gebruikt namelijk geen haken, wingtips of andere truken om ervoor te zorgen dat de oortjes stevig vastzitten. Daarvoor ontwikkelde Jabra de zogenaamde ShakeGrip-technologie. We zouden wat schertsend kunnen doen over de ongelukkig gekozen benaming, maar feit is dat de technologie wonderwel werkt. Tijdens het lopen, fietsen of zelfs headbangen blijven de oortjes gewoon netjes zitten. Glipt er toch eentje uit je oren? Dan voel je dat lang op voorhand aankomen. Je hebt dus meer dan voldoende tijd om het oortje even steviger vast te steken en dat kan ook gewoon terwijl je aan het lopen bent.
Van de originele Elite 8 Active ontvingen we een zwart testexemplaar, dat er nogal snel vies uitzag. Jabra leverde deze keer groene oortjes. Dat past goed bij onze nieuwe schoenen, maar biedt daarnaast nog een veel belangrijker voordeel: de oortjes en het doosje zien er veel netter uit en worden minder snel zichtbaar vies.
Beresterk
De Elite 8 Active-oortjes moeten bestand zijn tegen weer, wind en water. Een sportoortje dat valt, mag natuurlijk niet meteen stukgaan. Dat probleem zal je met de Elite 8 Active niet hebben: volgens de tests van het merk zijn dit de sterkste oortjes op de wereld. Zowel het doosje als de oortjes kregen daarvoor wat meer stevigheid. Voor de oordopjes betekent dat een IP68-certificering waardoor een val in een plas niet erg is. Het doosje krijgt een IP54-rating, waardoor het tegen stof en een flinke regenbui kan.
Dat maakt ook dat de bediening van de oortjes iets steviger is. Dat kunnen we in dit geval zeker smaken: het volledig oortje zit eigenlijk in een siliconen hoes, wat het draagcomfort absoluut ten goede komt. Aan de weerszijden zitten kleine drukknoppen, waarmee je de muziek kan bedienen of je telefoon kan opnemen. Je moet natuurlijk meer kracht zetten dan bij touchbediening, maar dit zorgt er eigenlijk nooit voor dat de oortjes slecht komen te zitten. Bovendien: de ‘klik’ bij het indrukken is niet scherp en doet dus geen pijn aan je oren. Dit kunnen we zeker smaken.
Functies
Via de Jabra Sound+-app heb je toegang tot heel wat functies. Vanuit de doos kan je op de oortjes al ANC en een transparantiemodus, HearThough, inschakelen. Beiden werken enorm goed, al is de ANC merkbaar minder sterk dan op de Jabra Elite 10. Niettemin kunnen oortjes zoals de Samsung Galaxy Buds Pro hier niet tegenop boksen en is de geluidsreductie hier toch superieur.
In de app zit ook ‘Find my Jabra’, voor wanneer je de oortjes kwijt bent, en een equalizer. Nuttige functies, al durven we niet hetzelfde te zeggen van Dolby Spatial audio. Het is knap dat Jabra die functie aanbiedt op een paar sportoortjes, maar dit is niet de ideale manier om naar ruimtelijke audio te luisteren. De geluidweergave op de Elite 10-oortjes is veel verfijnder en past daarom ook beter bij Spatial Audio. We zien hierin dan ook geen argument om de oortjes aan te prijzen: het is een indrukwekkende feature, maar lang niet voor alle audiocontent of voor overal. Hier werd de instelling, in tegenstelling tot op de Elite 10’s, dan ook snel uitgeschakeld.
Speciaal doosje
Nu, één ding valt er wel te zeggen voor de Jabra-oortjes. Ze maken het mogelijk om je draadloze oortjes overal te gebruiken, ook waar dat eigenlijk niet kan. Neem je af en toe het vliegtuig, of hebben de sporttoestellen in de fitness een AUX-aansluiting? Met de Jabra Elite 8 Active hoef je geen bedrade oortjes meer mee te nemen om daar gebruik van te maken. In plaats daarvan kan je de meegeleverde usb-c-naar-usb-c-kabel gebruiken met AUX-verloopstuk. Daarmee kan je het doosje aan eender welk toestel koppelen, ook als dat zelf geen draadloze audio ondersteunt.
Op de case zit nu een knop en die kan je indrukken om de oortjes ermee te verbinden. Ge-ni-aal: het doosje ondersteunt ook Spatial Audio, en op het vliegtuig of in de fitness is zo’n functie wel echt aangenaam. We probeerden de oortjes ook aan te sluiten op onze gaminghandhelds, maar waren daar toch wat minder onder de indruk. Dat komt doordat de oortjes de LC3-codec gebruiken als ze van het doosje spelen, en daar kruipt wel wat vertraging in.
De slimme case zorgt er wel voor dat je altijd en overal draadloos kan luisteren, en laat dat nu net het probleem zijn van draadloze oortjes: je kan ze niet altijd en overal aansluiten, waardoor je steeds een bedraad setje moet meenemen. No more, als het aan Jabra ligt.
Luisteren
Aan de geluidskwaliteit van de oortjes is gelukkig niets veranderd: die is nog steeds hoogwaardig, zoals we dat van Jabra gewend zijn. Ook hier geldt dat de Elite 10-oortjes net iets verfijnder zijn, maar dat is helemaal oké. Wie voor de meest kwalitatieeerste Elite 8 Activesve luisterervaring gaat, zal die sowieso niet vinden op een setje sportoortjes. Alles waar een iets of wat flinke bas achter zit, en dus kan doorgaan voor work-outmuziek, klinkt wel gewoon levendig en aanwezig. Daarbij overdrijven de oortjes in de standaardinstelling een klein beetje en dat is perfect voor tijdens het sporten. Door niet te sterk te overdrijven, blijven de Elite 8 Actives ook zeker geschikt voor het minder kritische publiek en alledaags luisteren. Meeboppen op de bassen van Damian Marleys Me Name Jr. Gong of luisteren naar het wat verfijndere werk van de Steve Gadd Band op Auckland By Numbers is allebei aangenaam, al passen deze oortjes meer bij de eerste keuze.
Ook de luisterduur blijft onveranderd tegenover de eerste Elite 8 Actives. Op één lading kan je tussen de 14 en 8 uur muziek luisteren met de oortjes, afhankelijk van of de ANC aan of uit staat. Met het oplaaddoosje erbij kan je tot 56 uur luisteren. Daardoor volstaat het om de oortjes een keer per week, of zelfs om de twee weken, aan de lader te hangen. Een klein lichtje vertelt je, met verschillende kleurtjes, hoe dringend dat moet gebeuren.
Conclusie
De originele Jabra Elite 8 Active-oortjes gaven we negen punten op tien, en dat was meer dan verdiend. De opvolgers zijn evenwel wat duurder en bieden voor dat geld slechts één extra functie. De adviesprijs van deze oortjes ligt op 230 euro, terwijl de originele Elite 8 Actives nu voor 200 euro de jouwe kunnen zijn. Of die LE-audiocase je 30 euro waard is, weet je zelf waarschijnlijk best te antwoorden. Ga je niet fitnessen of neem je niet vaak genoeg het vliegtuig? Dan zien wij er geen graten in om de originele Elite 8 Active in huis te halen. Om die reden geven we de Gen 2-oortjes nu een puntje minder: niet omdat de oortjes slechter zijn, maar omdat je 30 euro bijbetaalt voor een functie die de meeste gebruikers niet echt nodig hebben. Zal je de functie wel gebruiken? Dan mag je bij dit eindresultaat gerust anderhalf puntje bijtellen.