Reviews

Jabra Elite 8 Active review: een gouden medaille waardig

© Jabra
Voordelen
Blijft uitstekend zitten
Relatief comfortabel
Batterijduur
IP68-rating
Handige Sound+-app
Nadelen
Oortjes en doosje zien er snel vies uit
Spatial Audio klinkt minder goed dan gehoopt
Aanbevolen prijs: €190
Waar te koop?

Jabra Elite 8 Active - Écouteurs sans fil Bluetooth intra-auriculaires - Réduction de bruit active hybride adaptative - 6 microphones intégrés, résistants à l'eau et à la transpiration - Noir

Last Amazon price update was: 17 juli 2024 10:30 10:30
Totaalscore 9
De Jabra Elite 8 Active heeft inmiddels een opvolger, maar de oudere oortjes bieden zeker nog waarde voor wie muziek wil tijdens het sporten.

Een goed paar oortjes moet niet alleen goed klinken, maar valt ook liefst niet uit je oren. Dat lukt voor meeste oortjes wel als je stilzit, maar bewegen of sporten is natuurlijk iets anders. Er zijn verschillende soorten sportoortjes die allerlei verschillende manieren bieden om in je oor te blijven zitten. Sommige oortjes hebben wings, terwijl andere dan weer haken hebben. De ‘oortjes’ van Shokz zitten niet eens in je oor, maar hangen er gewoon tegen. Jabra slaagde er met de Elite 8 Active in om een goed sportoortje op de markt te brengen waar geen haken en ogen aanzitten. 

Eerst en vooral: inmiddels bracht Jabra een opvolger voor de Elite 8 Active uit. Die kan je herkennen door de toevoeging ‘Gen 2’. De oortjes waar het in deze review om gaat zijn die van de eerste generatie en zijn nog steeds te krijgen, nu aan een verminderde prijs. 

Design

Om maar meteen de zorgen weg te nemen: ja, ook zonder wings of haken blijven deze oortjes van Jabra, die er voor de rest niet uitzien als sportoortjes, gewoon in je oor zitten. Dat komt grotendeels door het siliconen hoesje dat rond de oortjes zit. De binnenkant van de oortjes krijgt er grip door, waardoor ze steeds stevig in je oor genesteld blijven. Het enige nadeel aan het design is dat de oortjes er snel smerig kunnen uitzien: vet en stof zijn duidelijk zichtbaar op het siliconen omhulsel.

© Jabra

Jabra levert drie verschillende maten tips bij de oortjes, die ervoor moeten zorgen dat de oortjes voor een zo breed mogelijk publiek passen. De oortjes laten zich echter makkelijk schoonmaken, ook mede dankzij het silicoon. We moeten toegeven dat wij normaal gezien erg moeilijke klanten zijn: de meeste oortjes passen niet goed of zitten gewoonweg niet lekker, maar daar hebben we met deze sportoortjes geen last van.

Rotsvast en waterdicht

En dat is opmerkelijk, zeker aangezien de oortjes van geen loslaten weten. Tijdens het lopen of fietsen zal je misschien merken dat een van de oortjes wat losser begint te komen, maar bij ons vielen ze daardoor nooit uit. De oortjes blijven altijd lang genoeg zitten om in te grijpen, en ingrijpen kan hier op één seconde: gewoon het oortje even vasthouden en juist steken. Meteen daarna zit het gewoon weer stevig vast. Dat maakt de oortjes niet alleen geschikt om te lopen, maar ook voor fitness en fietsen, wanneer je even geen handen vrij hebt. Dankzij een IP68-rating zijn de buds bovendien bestand tegen zweet en water, wat ook handig is als het regent. Jabra noemt de Elite 8 Active de sterkste oordopjes ter wereld, en daar kunnen we eigenlijk weinig tegen inbrengen. 

Dat de oordopjes waterdicht zijn heeft natuurlijk gevolgen voor de bediening: die moet namelijk ook waterdicht zijn. Bij de Elite 8 Active zit de bediening op de buitenkant van de oortjes, onder de siliconen cover. Het gaat om tactiele drukknoppen die bijzonder fijn zijn om in te drukken, al zorg je er dan soms voor dat de oortjes wat verschuiven in je oor. Over het algemeen werkt de bediening echter zeer fijn en intuïtief en kan je de functies van de drukknoppen ook instellen via de Jabra Sound+-app. Standaard kan je schakelen tussen transparantiemodussen, playback controleren en het volume wijzigen. In de app heb je bovendien ook toegang tot EQ-instellingen en een Find My-functie, voor als je de oortjes zou verliezen. 

Geluidskwaliteit

De oortjes zijn dus geschikt om te sporten, maar klinken ze ook goed? Dat ze niet zo goed klinken als de Jabra Elite 10 zou geen verrassing mogen zijn, maar toch klinken de oortjes relatief goed. Zoals op de meeste sportoortjes is er hier wat meer aandacht naar de bastonen gegaan. Dat is begrijpelijk, want ze vormen namelijk de drijvende kracht van heel wat work-outs: luide bassen zijn nu eenmaal motiverend. Womack & Womacks Teardrops zal misschien wat teleurstellender klinken omdat de vocalen een beetje achterop blijven. Muziek zoals Like That van Future en Metro Boomin maakt dat echter meer dan goed en klinkt in de standaardinstelling meer dan vol dankzij de rijke bastonen. Voor audiofielen zullen deze oortjes niet volstaan, maar voor een sportoortje bieden ze eerder uitzonderlijk geluid.

Uitgelicht artikel Beste draadloze oortjes De beste draadloze oortjes in 2024: het beste geluid zonder draad

Wat ook goed klinkt met deze oortjes, dat ben jijzelf. Voor gesprekspartners ben je steeds verstaanbaar als je belt. Handig is bovendien dat je de oortjes via een Multipoint-verbinding aan wel 10 apparaten tegelijkertijd kan koppelen. Dat is vooral handig als je soms schakelt tussen je laptop en pc, bijvoorbeeld om even te gaan bellen. De oortjes zullen automatisch mee schakelen. Dit werkt goed als je twee of drie apparaten gekoppeld hebt, maar meer apparaten durven al eens voor problemen zorgen.

Geluidsfuncties

Nog zoiets dat uitzonderlijk is bij de oortjes van Jabra: de noise cancellation is relatief sterk, en de transparante HearThrough-modus werkt naar behoren. Omdat de Elite 10-oortjes meer microfoons hebben, doen zij het ook op dit vlak beter, maar het is wel mogelijk om een brood te gaan kopen terwijl je ze in hebt. Buitengeluiden verstommen de Elite 8 Active meer dan genoeg, wat de oortjes ook geschikt maar voor op het openbaar vervoer. Iets minder tevreden zijn we van de Dolby Spatial Audio-integratie die Jabra hier biedt. Head Tracking ontbreekt, maar dat is het probleem niet. Wie Spatial Audio inschakelt, zal snel merken dat muziek nogal onnatuurlijk kan klinken en daar hebben de Elite 10-tegenhangers veel minder last van.

Batterijduur

Qua batterijduur weten de Jabra Elite 8 Active-oortjes te verrassen. Het langste dat je volgens Jabra muziek kan luisteren is 56 uur. Dat haal je door de oortjes telkens leeg te spelen en ze daarna opnieuw en opnieuw op te laden met het doosje. Op een enkele lading kunnen de oortjes tot 14 uur geluid spelen met ANC uitgeschakeld, met ANC ingeschakeld worden het er 8. Het doosje en de oortjes volledig opladen kost 3 uur, maar je hebt na 5 minuutjes aan de lader al wel een uur luisterplezier. Jabra geeft ook meteen de stand-bytijd van de oortjes mee: tot 315 dagen. Handig voor wie het sporten tijdens de winter overslaat: bij de eerste trainingsessie in de lente is de kans groot dat de oortjes nog steeds opgeladen zijn. 

Conclusie 

We moeten toegeven: de kans dat de Jabra Elite 8 Active 315 dagen in de kast blijven liggen is redelijk klein. Ze spelen misschien niet het beste muziek van al, maar bieden tijdens trainingsessies of fietstochten wel het meeste zekerheid. De oortjes zullen het na een stortbui niet zomaar laten afweten en dat is voor een goed sportoortje onmisbaar. Niet alle functies op deze oortjes hadden aanwezig moeten zijn: Dolby Spatial Audio hadden we bijvoorbeeld echt wel kunnen missen. Desalniettemin laten de Elite 8 Actives een positieve indruk achter. 

De enige horde waar nog over gesprongen moet worden is die van de prijs: met een adviesprijs van 190 euro zijn deze oortjes absoluut niet goedkoop. Daarvoor krijg je echter puik geluid en enorm duurzame oortjes die bestand zijn tegen stof en water. Je zou voor dezelfde prijs twee oortjes van een andere fabrikant in huis kunnen halen, maar de Jabra Elite 8 Actives zorgen ervoor dat dat niet nodig is: ze werken ook uitstekend op kantoor en blijven na onopzettelijke zwempartijen gewoon hun ding doen. De oortjes zijn bijna niet stuk te krijgen en dat is een mooie verdienste voor een sportoortje. Eis je toch wat meer geluidskwaliteit? Dan loont het zeker om eens naar de Jabra Elite 10 te kijken, al zijn deze veel minder geschikt om te sporten.

audiodraadloze oortjesjabra

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals