Reviews

ASUS Zenbook S 16 review: uitstekende AI-laptop met AMD

Asus zenbook s 16
© ASUS
Voordelen
Weegt niet veel
Prachtig 16-inchdisplay
Deze allrounder is geschikt voor alle taken
Nadelen
Batterijduur kan beter
AI-functies ontbreken of werken niet
Aanbevolen prijs: €1699
Waar te koop?
Totaalscore 7
Als het in de zomer van 2024 over laptops ging, dan ging het meestal wel over AI in één of andere vorm. Nieuwkomer Qualcomm bracht AI naar de Copilot+-pc’s, terwijl Intel en AMD ook met nieuwe AI-processoren kwamen. De AMD Ryzen AI 9 365 HX is een van de sterkste AI-chips die AMD in aanbieding heeft, en wij testten hem uit in de ASUS Zenbook S 16. 

Zoals de naam suggereert, gaat het bij de ASUS Zenbook S 16 om een 16-incher. Doorgaans is het reviewen van zo’n toestel letterlijk een zware taak: als redacteur sleur je het toestel overal mee naartoe, zodat je het vaak genoeg kan gebruiken om er nadien iets nuttigs over te zeggen. De ASUS Zenbook S 16 is de allereerste 16-inchlaptop waar we dat probleem niet mee hadden. Het toestel weegt slechts 1,5 kilogram, wat ons deed afvragen of er eigenlijk wel iets in de behuizing zat.

Dat lage gewicht is eerst en vooral mogelijk door een nieuwe, innovatieve behuizing. ASUS spreekt over “high-tech ceramic – ceraluminum. Dat materiaal is bijzonder licht, zonder dat het iets van stevigheid verliest. Opmerkelijk is vooral hoe dat materiaal aanvoelt: het is tegelijkertijd zacht en iets ruwer, waardoor het best aangenaam is om op het toestel te werken. Het dunne geheel wordt afgewerkt met een aantal lijnen die de laptop smaakvol decoreren met het ASUS-logo. 

Een display dat té goed is 

In simpelere tijden zat er nog gewoon een HD-, FHD-, QHD- of UHD-scherm in laptops. Dat is ondertussen niet meer het geval: steeds meer merken komen met toestel die een ‘2,8K’-resolutie of iets gelijkaardigs bieden. ASUS gaat op deze laptop voor 3K, tussen QHD en UHD in dus, met een resolutie van 2880×1800 pixels. Dat zorgt op dit scherm van 16 inch met 16:10-verhouding voor een aangename pixeldichtheid die je wel van deze prijs mag verwachten. Het oledscherm is met 400 nits ook behoorlijk helder. Daarnaast biedt het scherm een maximale verversingssnelheid van 120 Hz.

Wel is duidelijk dat deze laptop vooral voor binnenshuis bedoeld is: het scherm heeft een glanzende coating en dat kan wel eens storen als je buitenshuis of op je terras van de zon probeert te genieten. Het gaat hier bovendien om een touchscreen, dus de kans bestaat dat het zicht verder vertroebelt wordt door een aantal vette vingerafdrukken. Wie vooral op het scherm let, zal de ASUS Zenbook S 16 al snel classificeren als gaminglaptop: een verversingssnelheid van 120 Hz moet namelijk vooral gamers kunnen bekoren. Toch ziet dit toestel er niet helemaal uit als een gaminglaptop, zowel vanbuiten als vanbinnen. In ons testtoestel zit een AMD Ryzen AI 9 365 HX met geïntegreerde Radeon 880M-graphics. Een discrete GPU om zware games te draaien is dus niet aanwezig. Wat wél aanwezig is, dat is maar liefst 24 GB aan RAM om alles vlot te helpen draaien. Dat doet deze laptop ook – en hoe!

Prestaties 

Zoals je mag verwachten van een AMD-chip met het cijfer ‘9’ in de productnaam, is deze processor best krachtig. Zoek je een laptop die alleen voor dagelijks gebruik moet dienen? Dan kan je wat ons betreft wel wat besparen door een laptop met een minder sterke processor in huis te halen. Met deze pc zal je in ieder geval nooit moeten wachten tot de browser of een ander programma is opgestart. Het openen van grote bestanden, foto’s enzoverder gaat ook zonder tussenpauzes. Kortom: de laptop voelt heerlijk snel aan.

Uitgelicht artikel ASUS ProArt PX13 ASUS ProArt PX13 review: draagbaarheid als grootste troef

Wat iets gekker is, maar wat we eigenlijk wel zagen aankomen, is dat deze laptop ook in staat is om games te draaien. Games zoals Vampire Survivors of Brotato kan je op zo goed als elk toestel spelen, maar hetzelfde kan niet gezegd worden voor een titel als Cyberpunk 2077. AMD liet eerder al zien dat het in staat is om games te draaien met geïntegreerde graphics en dat is hier ook het geval. Op één voorwaarde tenminste: het is geen goed idee om de volledige resolutie van het scherm te benutten. Wie de game instelt op 1080p zal hem gewoon kunnen spelen en dat is al een flinke verdienste voor een laptop als deze.

Much ado about AI 

De nieuwste AMD-chip bevat ook een NPU, die vlot AI-taken kan afhandelen. Wat dat betreft blijven we met deze laptop echter op onze honger zitten. Met ‘StoryCube’ wordt een AI-applicatie afgeleverd die, Google Foto’s- en Apple Foto’s-gewijs, herinneringen samenstelt. Als je dat liever niet aan Google of Apple overlaat, kan je met deze applicatie je foto’s lokaal laten verwerken. Althans, dat zou kunnen als de applicatie zou werken: hier lukte het ons niet om de afbeeldingen te laten verwerken.

Copilot+-functies zijn niet aanwezig op deze laptop, want die zijn voorlopig enkel voor pc’s met een Qualcomm-chip. Dat gezegd hebbende: op alle zogenoemde AI-laptops die we al testen, kwamen we slechts een handvol toepassingen tegen die zelfs maar de minste mate van nut hadden. Veelal gaat het daarbij om zaken die op de achtergrond werken, zoals de ruisonderdrukking op microfoons en webcams voor tijdens videogesprekken. Een groot gemis vinden we dit dus niet, al is het wel jammer dat je aan die ’50 TOPS NPU’ momenteel nog niet veel hebt.

Opladen en andere aansluitingen 

Een heikel punt op heel wat laptops is de batterijduur, vooral als de toestellen groter worden. In dit toestel zit een 78Wh-batterij. We zijn zelf nog altijd benieuwd naar hoe ASUS erin slaagde om zo’n grote batterij in deze dunne, lichte laptop te krijgen. Dat is goed voor tussen de 10 en de 12 uur werken, afhankelijk van de schermhelderheid en de rekenkracht die de pc verbruikt. Hier doet AMD het iets minder goed dan de concurrentie: Qualcomm en Apple werken namelijk met chips volgens de ARM-designprincipes en dat maakt dat die chips veel energiezuiniger zijn. Is batterijduur een belangrijke factor voor jou, dan kijk je misschien best naar die toestellen.

De laptop laad je op met één van de twee USB 4.0 Gen 3 Type C-poorten. Daarmee kan je de laptop bovendien ook aan een externe monitor koppelen. Heb je geen usb-c-displaykabel? Dan kan je ook gewoon de HDMI 2.1-aansluiting daarvoor gebruiken. Verder zitten er een USB 3.2 Gen 2 Type A-poort, een 3,5mm-combojack én een SD 4.0-kaartlezer in de laptop. De laptop ondersteunt daarnaast ook WiFi 7 en Bluetooth 5.4, en heeft een ingebouwde 1080p-webcam met IR-module, zodat je kan inloggen met Windows Hello. Een webcamschuifje zit er wel niet op, mocht je dat belangrijk vinden.

Uniek trackpad 

Behalve een AI-chip zit er ook een andere nieuwigheid op deze laptop. Je kan die terugvinden op het trackpad, waar bij het uitpakken van de laptop een picturale handleiding staat. Je kan video’s terug- en vooruitspoelen door met je vinger langs de bovenste rand van het trackpad te bewegen. Hetzelfde geldt voor het geluidsvolume en de schermhelderheid: die pas je op dezelfde manier aan, respectievelijk links en rechts op het trackpad. Het trackpad is groot genoeg dat dit niet stoort, maar als je vaak op de rand zit, kan je de functie ook uitschakelen. Over het algemeen werkt de functie bijzonder prettig en is het een mooie toevoeging op een trackpad van deze grootte. We gebruikten de functie vaker dan Copilot, dat met een nieuwe toets ook nadrukkelijk aanwezig is op het toetsenbord.

Conclusie 

Zoek je een grote laptop die niet teveel mag wegen? Dan zouden we meteen 1.699 euro afrekenen. Met de Ryzen AI 9-processor is deze laptop snel en enorm vlot in gebruik. Dat maakt ook dat je de laptop voor zo goed als alles kan gebruiken: dit is een echte allrounder. Je kan er zelfs mee gamen, al kijk je voor de beste ervaring natuurlijk nog steeds naar een gamingtoestel of spelconsole. Dit is een 16-inchlaptop waar we toch wel blij van worden. Als je echt op een grote laptop wil werken en die ook overal mee naartoe wil nemen, is de ASUS Zenbook S 16 een van de beste keuzes die je op dit moment kan maken.

AI-laptopamdasusASUS Zenbooklaptop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken