ASUS ProArt PX13 review: draagbaarheid als grootste troef
ASUS ProArt PX13 HN7306WV-LX006X - Creator Laptop - 13.3 inch
De ene AI-laptop is de andere niet, en dat is zeker het geval voor de ProArt PX13 van ASUS. Om te beginnen: Microsoft schuift zelf de nieuwe ARM-chips van Qualcomm naar voren, maar die maken gebruik van een andere instructieset. Daardoor werken heel wat programma’s slechts dankzij een vertaallaag, die de instructies voor x86-processoren omzet in een taal die ARM verstaat. Dat gebeurt hier niet: de processor is op de vertrouwde x86-instructieset gestoeld, en biedt tegelijkertijd een NPU met 50 TOPS aan rekenkracht. Dat is – toch zeker op papier – sneller dan de Copilot+-pc’s die nu met de aandacht gaan lopen.
Dat het hier om een x86-chip gaat, speelt in het voordeel van ASUS. Aan zo’n systeem kan je namelijk een discrete GPU hangen, en dat kan met ARM-chips vandaag nog niet. In het systeem dat wij testten zit een Nvidia RTX 4060. In principe kan je daarmee gamen, maar de laptop is daar eigenlijk niet op voorzien: standaard staan namelijk de studio-drivers geïnstalleerd. Die spitsen zich toe op het renderen van scènes en projecten, of het exporteren van video.
Bouwkwaliteit
Op vlak van bouwkwaliteit zouden we ASUS toch wel een eerste pluim willen geven. Eerst en vooral: je krijgt de laptop open met één hand, en moet dus niet zoeken naar een voeg om hem te openen. De scharnieren zijn bovendien stevig genoeg: je kan het scherm 360 graden draaien, zodat je hem als tablet kan gebruiken of kan neerzetten zoals een tent. Bij meeste van die convertibles zitten de scharnieren nogal los, maar dat is hier niet het geval. Van schudden zal je hier dus geen last hebben.
Het chassis werd volledig opgetrokken uit aluminium en kreeg nadien een “nanozwarte” coating mee. Dat zorgt ervoor dat de laptop knap zwart ziet, maar toch geen vingerafdrukken aantrekt. De coating die ASUS gebruikt is namelijk hydrofoob. Aangenaam is dat het pakket niet veel weegt, en dat je deze 13-incher van 1,38 kg vlot overal mee naartoe kan nemen.
Beeldscherm
Met een scherm van 13 inches is dit geen grote laptop, maar ASUS weet het scherm van de ProArt PX13 goed te benutten. Er zit een knap oledscherm op en de kleuren komen echt tot leven. Niet moeilijk: op 2880×1800 pixels toont ASUS 100% van het DCI-P3-kleurengamma. Voor wie het zich afvraagt: ASUS noemt de resolutie zelf ‘3K’, dus het scherm bevindt zich ergens tussen QHD en UHD. Het scherm is bovendien aanraakgevoelig én compatibel met de ASUS Pen 2.0.
De schermhelderheid bedraagt maximaal 400 nits en het toestel ondersteunt HDR. Dat is knap voor een laptop en eigenlijk ideaal om te gamen, maar daar dient dit toestel duidelijk niet voor. De maximale verversingssnelheid bedraagt slechts 60 Hz. Competitieve gamers zullen daar niet blij mee zijn, maar om content mee te maken is het meer dan geschikt. De kleuren werden bovendien gecertifieerd door Pantone. Daardoor ben je zeker dat jouw content er op alle displays uitziet zoals het hoort.
Prestaties
Zoals altijd is het een goed idee om op te letten welk toestel je precies in huis haalt. In andere markten biedt ASUS dit toestel in meerdere configuraties aan, maar niet in de Benelux. Hier krijg je steevast een AMD Ryzen AI 9 HX 370 en een Nvidia GeForce RTX 4060. Het systeem heeft 32 GB LPDDR5X-geheugen ter beschikking, waardoor het in theorie een ongelooflijk snelle laptop moet zijn.
Belangrijkste pecificaties testmodel:
- CPU: AMD Ryzen HX 370
- GPU: Nvidia GeForce RTX 4060
- Display: 2800x1800px resolutie, 60 Hz verversing, 400 nits helderheid
- Batterij: 73Wh, goed voor ongeveer 8 uur
Dat gaat hier goed, vooral als het om multicore-workloads gaat. In Cinebench haalde de laptop 18.506 punten, in singlecore-modus haalt de CPU 1908 punten. De GPU doet wat je van een 4070 mag verwachten, en zorgt ervoor dat je niet meer tijd dan nodig verspeelt met het exporteren van projecten. ASUS heeft deze pc van de nodige rekenkracht voorzien, zodat die niet in de weg loopt tijdens je werk. We moeten daar wel bij vermelden dat de laptop flink luid kan worden. ASUS spreekt zelf over ‘ambient cooling’ aan 0 dB, maar dat klopt alleen als je rustig een aflevering Netflix kijkt. Vanaf dat je wat zwaarder werkt verricht, begint de laptop flink te blazen.
Aansluitingen en batterij
De ProArt PX13 biedt je ook voldoende mogelijkheden om randapparatuur aan te sluiten. Een webcam en een microfoon zitten ingebouwd, en daarmee kom je helder voor de dag tijdens vergaderingen. Langs links zit er op de laptop een HDMI 2.1-poort en een USB 4-poort in de C-vorm. Zo’n usb-c-poort vind je ook langs de rechterkant, waar ook een MicroSD-kaartlezer, een aux-poort en een USB 3.2 Gen 2 Type-A-poort aanwezig zijn.
Langs links zit ook nog de aansluiting voor de oplader – en dat is hier geen usb-c-geval, maar een iets dikkere aansluitingen. Die oplaadpoort zal je heel vaak nodig hebben, want de batterijduur van dit toestel is niet fantastisch. Er zit een 73Wh-batterij in het toestel, wat op zich flink is voor een 13-incher. Toch is deze laptop flink gulzig: reken daarom op een batterijduur van ongeveer 8 uur voor surfen. X86-chips zijn nu eenmaal minder batterijzuinig dan de ARM-chips die al een tijdje in Macbooks, en sinds kort ook in Windows-laptops zitten. Het is dus geen slecht idee om de 200W-lader mee te nemen als je lang onderweg of op locatie bent.
Trackpad
We moeten het ook nog kort over het trackpad hebben, want daar zit een speciale functie op. Of liever: daar zit een heel arsenaal een speciale functies op. Het gaat om een cirkelvormige gravure in het trackpad, die je kan activeren en deactiveren naar wens. Zodra die cirkel geactiveerd is en je er met je vinger op ronddraait, kan je daar allerlei functies aan vasthangen. Je kan de cirkel bijvoorbeeld gebruiken om tekst groter en kleiner te maken, maar bijvoorbeeld ook om te scrollen op de tijdlijn in Adobe Premiere Pro, of om te zoomen in bijvoorbeeld CapCut. Een knappe functie, al zal niet iedereen die willen gebruiken. Ook als je die functie niet gebruikt, is het trackpad trouwens uitstekend: als de cirkel uitgeschakeld is, zit die nauwelijks in de weg.
Conclusie
Wie op zoek is naar een laptop om creatief werk mee te verrichten, is bij ASUS aan het juiste adres. De laptop heeft niet alleen een knap beeldscherm waarmee je zeker bent dat je werk er goed uitziet, maar ook een forse processor om dat alles in goede banen te leiden. Je zou op dit toestel kunnen gamen, maar daar is het wat minder voor geschikt.
Er zijn snellere laptops te vinden, maar de kracht van de ProArt PX13 zit hem net in dat kleine formaat. Het toestel is bijzonder makkelijk om mee te nemen, waardoor je on the go een goed toestel hebt om bijvoorbeeld foto’s te bewerken. De prijs van 2400 euro zit wat minder mee, maar deze PX13 heeft alle kwaliteiten om dat te verantwoorden. Draagbaar, een knap en volledig kantelbaar oledscherm, voldoende usb-aansluitingen, een forse CPU met een NPU én een discrete GPU. Voor wie een laptop nodig heeft om onderweg op te werken, is dat een droompakket. De enige echte misser is de kortere batterijduur en het feit dat de laptop soms echt luid kan worden. Dat nemen we er voor een toestel van dit kaliber echter graag bij.