Reviews

Samsung Jet 95-steelstofzuiger review: de Dyson van Samsung

Samsung Jet 95 steelstofzuiger
© Samsung
Voordelen
Solide (matte) afwerking
Handig vrijstaand laadstation
Veel accessoires beschikbaar
Krachtige stofzuigermotor
Nadelen
Korte batterijduur
Geen automatische vermogensselectie
Aanbevolen prijs: €599
Waar te koop?

Samsung Aspirateur Balai Aspirateur Balai Jet 95 Complete VS20C95E4TB

Last Amazon price update was: 18 oktober 2024 15:42 15:42
Totaalscore 8
De Samsung Jet 95 is een alternatief voor de populaire, maar prijzige Dyson-steelstofzuigers. Kan je zorgeloos voor de Samsung kiezen?

Wij zijn op de redactie behoorlijk verknocht geraakt aan de Dyson-steelstofzuigers. Ze zijn niet alleen erg krachtig, maar zien er ook nog eens lekker funky uit. Dat hippe uiterlijk heeft echter soms ook nadelen. Neem de V15 Detect, die er typisch Dyson uitziet, maar ook wat plastiekerig aanvoelt. De plastic behuizing zit bovendien binnen de kortste keren vol krassen en vingerafdrukken. Een poetsdoekje is onmisbaar als je niet tegen vingerafdrukken kan. Gelukkig heeft de Samsung Jet 95 hier geen last van: dit toestel is bijna volledig mat afgewerkt.

Afhankelijk van het gekozen model, is de Jet 95-reeks van Samsung ook een stuk goedkoper. Ten tijde van publicatie is de Jet 95 bij diverse retailers te koop vanaf 390 euro, terwijl je normaal gesproken tussen de 500 en 600 euro betaalt voor deze steelstofzuiger. Dat bedrag geldt dan voor de meest uitgebreide versie, meestal inclusief twee batterijen en een accessoire om je vloer te dweilen. De genoemde prijs van 390 euro is een aanbiedingsprijs voor de Jet 95 Multi Extra. Die wordt geleverd zonder het dweilaccessoire en zonder de zuigmond met twee borstels. Je krijgt er echter wel twee batterijen bij. De ‘Multi Extra’ is niet de enige variant van de Jet 95: er zijn ook versies zoals de Jet 95 Pet, Complete en Complete Extra. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn en is iets om rekening mee te houden wanneer je de stofzuiger wilt kopen. Zoek goed uit welke accessoires er precies in de doos zitten. De stofzuiger zelf is in alle gevallen hetzelfde, dus het verschil zit echt in de zuigmonden en accu’s. Als je een variant met twee batterijen kan bemachtigen, zouden we dat zeker aanraden, maar daarover later meer.

Waarschijnlijk kom je tijdens je zoektocht ook andere Samsung Jet-modellen tegen, zoals de Jet 85 en Jet 75. Deze zijn goedkoper dan de Jet 95 en bieden vergelijkbare functies, maar zijn zeker niet hetzelfde. De belangrijkste verschillen tussen de modellen vind je in de tabel hieronder.

 Jet 95Jet 85Jet 75
Zuigkracht210 watt210 watt200 watt
Batterijduur60 minuten (1 accu)60 minuten (1 accu)60 minuten (1 accu)
Telescopische stangJaNee (vaste hoogte)Nee (vaste hoogte)
Vrijstaand oplaadstationJa (Z-Station)NeeNee
HEPA-filterHEPA 13HEPA 13HEPA 13
Stofreservoir0,8 L0,8 L0,8 L
VuilherkenningNeeNeeNee
Gewicht2,51 kg2,63 kg2,6 kg

Solide steelstofzuiger

Vergeleken met de Dyson V15 Detect was het een verademing om de ‘kraakloze’ Jet 95 in gebruik te nemen. Na enkele maanden gebruik begint de Dyson-steelstofzuiger namelijk behoorlijk te kraken, terwijl de Jet veel steviger aanvoelt. Dat geldt voor het bevestigingspunt van de telescopische stang, maar zeker ook voor de stofzuiger zelf. Het reservoir van de Jet-stofzuiger voelt alsof het gemaakt is om jarenlang mee te gaan, terwijl de Dyson dat vertrouwen niet geeft. Ook wanneer we ons appartement stofzuigden, was er geen kraakje te horen, terwijl dat bij de Dyson duidelijk merkbaar was. Ook het stofzuigen gaat net iets makkelijker. Dyson-stofzuigers vereisen dat je continu een knop ingedrukt houdt om te blijven stofzuigen. Wellicht bespaart de stofzuiger zo wat stroom, maar de aanpak van Samsung is toch gebruiksvriendelijker: tik op de aan-uitknop en de Jet gaat meteen aan en blijft stofzuigen tot je hem weer uitzet. In ons appartement van 75 m2 is dat nog niet eens zo’n punt, maar als je een groter oppervlak moet reinigen, is dat wel degelijk een voordeeltje.

Bediening Jet 95
© Samsung

Datzelfde geldt voor het vrijstaande oplaadstation van de Jet 95 (het Z-Station). Het is binnen enkele seconden in elkaar gezet en maakt het daarna veel makkelijker om de stofzuiger op te laden. Je plaatst de stofzuiger gewoon in het station, waarna de batterij automatisch wordt opgeladen. Ook de zuigkoppen van de Jet kunnen aan het station worden opgehangen. Het oplaadstation ziet er netjes uit, al zetten we de stofzuiger liever in de kast. Het station neemt namelijk vrij veel ruimte in beslag. Dat was anders bij de Bespoke Jet AI-steelstofzuiger die we eerder testten: het oplaad- en leegstation daarvan misstaat niet in een woonkamer. Over de bouwkwaliteit van het Z-Station valt niets aan te merken; die is uitstekend. De zware puck aan de onderkant zorgt ervoor dat het station stevig staat en niet zomaar omvalt, zelfs als je er per ongeluk tegenaan loopt.

Zuigt het een beetje?

Over de Bespoke Jet AI gesproken: daarin zit dezelfde motor als in de Samsung Jet 95, met een vermogen van 210 W. Dat vermogen kan je ten volle benutten als je de hoogste stand (max) gebruikt, maar eigenlijk heb je al meer dan genoeg zuigkracht in de middelste stand. Kleine en grotere (stof)deeltjes worden dan moeiteloos opgezogen, zelfs als ze niet direct in het pad van de Jet 95 liggen. Als je vloer erg vuil is of je veel kleine stofdeeltjes hebt, is de hoogste stand wel nodig, omdat kleine deeltjes soms aan de roller van de dual-brush-zuigmond blijven hangen. Wie hoopte dat de steelstofzuiger automatisch het vermogen aanpast aan de vuiligheid van de vloer of het type vloer dat je stofzuigt, moeten we helaas teleurstellen. Je moet zelf de knoppen bedienen als je van oppervlak wisselt. Wil je dat wel en geef je de voorkeur aan een Samsung-steelstofzuiger? Kijk dan eens naar de Bespoke Jet Plus-stofzuigerserie.

Voor deze test hebben we vrijwel uitsluitend de zuigmond met twee borstels gebruikt (waarvan één actief). Wat ons betreft levert deze de beste zuigresultaten op. Het enige nadeel is dat de borstel met de beste schoonmaakprestaties geen ledverlichting heeft om vuil op te sporen. Die functie zit alleen op de ledzuigmond, die slechts één borstel heeft. Zeker in het donker is de verlichting handig, dus het is jammer dat deze niet op het dual-brush-accessoire zit. Misschien is dat iets voor een opvolger van de Jet 95. Hoe verhoudt de Jet 95 zich tot de V15 Detect? Het mag geen verrassing zijn dat de Dyson toch meer zuigkracht biedt. De Samsung-steelstofzuiger laat hier en daar nog wat stofdeeltjes liggen, vooral als het erg vuil is. Ga je er twee keer overheen, dan is alles weg, maar dat is bij de Dyson niet nodig. Bovendien is de laser in de zuigmond van de Dyson iets effectiever in het opsporen van vuil dan de ledverlichting van Samsung.

Batterijduur en opladen

De Samsung Jet 95 blinkt niet uit als het aankomt op de batterijduur. Samsung claimt dat de batterij maximaal 60 minuten meegaat op één lading. In de praktijk komen we echter niet verder dan 40 minuten op de laagste stand. Wil je meer vermogen en kies je voor de ‘Mid’-stand, dan zie je de batterijduur afnemen tot ongeveer 25 minuten, terwijl Samsungs steelstofzuiger het in de ‘Max’-stand slechts 5 tot 10 minuten volhoudt. Dit is overigens met het dual-brush-accessoire. Gebruik je het ‘passieve’ opzetstuk voor kleiner vuil, dan gaat de accu iets langer mee, omdat de batterij dan niet ook nog eens de borstel van stroom hoeft te voorzien. De door Samsung geclaimde batterijduur is waarschijnlijk gebaseerd op het gebruik zonder zulke energie-intensieve borstels en onder ideale omstandigheden.

Jet 95 oplaadstation
© Samsung

Als wij de Jet 95 zouden aanschaffen, zou een tweede batterij onmisbaar zijn. Hoewel het oplaadstation het opladen vergemakkelijkt, bleek de batterijduur soms simpelweg niet voldoende om ons appartement in één keer te stofzuigen, zeker als je oog hebt voor details. Gelukkig zijn er alles-in-éénpakketten verkrijgbaar met twee batterijen. Deze herken je aan het ‘Extra’-label, zoals de Jet 95 Complete Extra. Let er, zoals eerder benadrukt, goed op dat alle gewenste accessoires en opzetstukken worden meegeleverd, want dat verschilt per pakket.

Wil je naast stofzuigen ook dweilen met de Jet 95? Dan is de Complete-variant niet geschikt voor jou. Goed om te weten: we hebben de dweilmond niet kunnen testen. Hoe goed de stofzuiger kan dweilen, zul je dus zelf moeten ontdekken. We kunnen je wel alvast vertellen dat hij alleen dweilt en het achtergebleven vuil niet opruimt.

Eindoordeel

Samsungs Jet 95 is een verrassend lichte, maar toch krachtige en stevige steelstofzuiger. Vergelijk je de Jet 95 met een Dyson-steelstofzuiger zoals de V15 Detect, dan valt vooral dat laatste op. Waar onze Dyson behoorlijk kraakt, voelt Samsungs (betaalbare) tegenhanger juist erg premium aan, mede dankzij de matte afwerking en het stevige ‘slot’ op het stofreservoir, dat veel robuuster aanvoelt. De enige echte minpunten van de Samsung Jet 95 zijn de relatief korte batterijduur en het feit dat de steelstofzuiger niet automatisch de juiste vermogensstand kiest. Wie de meeste zuigkracht zoekt, is nog steeds aangewezen op de Dyson V-serie. Hoe krachtig de Samsung ook is, dat blijft een onovertroffen kenmerk van Dyson-steelstofzuigers. Daar staat tegenover dat je voor de Jet 95 doorgaans net iets minder betaalt.

ontspanningsamsungsamsung jet 95steelstofzuiger

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600