Dyson V15 Detect Review: de ultieme steelstofzuiger
Dyson is een doorgewinterde stofzuigerspecialist. Dat moeten we je niet meer vertellen. Maar hoe kan het iconische merk van James Dyson zich onderscheiden in een versplinterde markt waarbij steelstofzuigers aan ongezien lage prijzen verkocht worden? De nieuwe V15 Detect zet het merk opnieuw op de kaart en toont dat Dyson nog steeds pionier is in het ontwikkelen van stofzuigertechnologie. Voorganger V11 was al een enorm populair model, maar hoe zit het met deze Detect-reeks waarbij lasertechnologie al het vuil in je woonkamer in één oogopslag opmerkt? Wij gingen ermee aan de slag. Dit is onze ervaring na een maand met de slimme steelstofzuiger van Dyson.
In samenwerking met de Detect-technologie heeft Dyson ook een piëzo-sensor aan boord gebracht van de V15. Bovendien werd er ook een nieuwe stofzuigerkop ontwikkeld waarmee groffer vuil of bijvoorbeeld de lange haren van je huisdier niet meer in de knoop geraken. Het zijn maar enkele van de grote pluspunten van dit model. We gaan daar dieper op in verder in deze review.
Design en accessoires
But first things first. De nieuwe V15 Detect past perfect in het bestaande assortiment van Dyson. De herkenbare kleuren, de iconische Cyclone-motor en de tientallen accessoires met de handige knoppen en koppelpunten zijn nog steeds aanwezig. Wat goed is, moet je niet veranderen, toch? Qua uiterlijk hebben we daarom niet veel toe te voegen. De handgreep en de motor hebben nog steeds hetzelfde uiterlijk.
De stofzuigerspecialist is ook aan de slag gegaan met de nieuwe kop en heef deze zo gemaakt dat groffer vuil niet meer blijft zitten. De detectkop heeft een borstel gekregen waardoor er dus geen knopen ontstaan en je dus niet om de vijf minuten je borstel moet proper krijgen. Een enorm pluspunt waar we echt wel fan van zijn. Verder krijg je in de doos nog een muurbevestigingsbeugel, een grotere/zwaardere kop, een extra hoek om overal onderdoor te kunnen en vier extra kopjes voor kleinere hoekjes of kanten. In de doos zit ook een smalle kop met een anti tangle screw. Vooral voor mensen met dieren of taptijten met lang ‘haar’ in huis is dit de beste kop. Daardoor zit de opvangmodule wel sneller vol. Als ik bijvoorbeeld de vergelijking kan maken met mijn robotstofzuiger van Rowenta: na iedere schoonmaakbeurt moet ik alle haren van mijn wollen tapijt helemaal losmaken omdat ze rond de borstel zijn geschoven. Dyson voorziet je dus in één klap van voldoende tools om je huis proper te houden. De manier waarop je accessores vastkoppelt of losmaakt, is nog steeds dezelfde. Alles past op elkaar en zo hoort het ook. Dyson heeft op dat vlak echt wel door dat je niet voortdurend wilt liggen prutsen met koppelstukken die maar niet loskomen.
Piëzosensor
Het slimme display in de V15 Detect is ook nieuw. We haalden het eerder al aan; deze stofzuiger is nu ook voorzien van een piëzo-sensor. Die is in staat om 15.000 keer per seconden het vuil te beoordelen en te analyseren. Op basis daarvan krijg je op het display te zien hoe groot het stof is en om hoeveel stukjes het gaat. Niet superbelangrijk om te weten, maar wel een heel erg leuke tweak voor tijdens het stofzuigen. Bovendien kan je ook via dezelfde knop en het display de verschillende stofzuigmodi instellen. Van Eco tot Boost met Medium in het midden. We gebruikten de voorbije twee weken altijd Eco en het viel wel op hoeveel langer de batterij meeging, je verliest maar weinig aan zuigkracht, dus we raden dan ook aan om altijd in de ecologische modus te werken.
Laserdetect
Geen V15 Detect zonder de slimme laserdetectie. We komen nu bij de unieke verkoopsfeature van deze steelstofzuiger: een laser die in de stofzuigerkop zit. Bij de lancering van de Detect kon ik mijn ogen niet geloven. In de demo toonde het bedrijf hoe de laser al het vuil op de vloer kon vastleggen zodat je weet waar je nog niet geweest bent. Je denkt misschien dat je woning over het algemeen heel proper is, maar de V15 Detect zal je iedere dag opnieuw het tegendeel bewijzen. Vooral in een donkere kamer wordt het duidelijk wat de laser allemaal kan, onder zetels, bedden of andere meubels krijg je (in combinatie met de hoekaccessoire) een perfect beeld van al het vuil. We moeten ook toegeven dat het lichtjes ‘satisfying’ is om de laser aan het werk te zien. Het enige nadeel aan deze kop is dat hij kleiner is dan gemiddeld waardoor je ook minder vuil in één keer meepakt.
Enkele specificaties:
Zuigkracht: 240 AW
Gebruiksduur: Tot 120 minuten gebruiksduur
Gewicht: 3 kg
Inhoud stofreservoir: 0,77 L
Iets voor jou?
Als je nog geen steelstofzuiger in huis hebt of je huidige model is aan vervanging toe, dan raden we je wel aan om de V15 Detect van Dyson te overwegen. Er hangt uiteraard een stevig prijskaartje aan vast: 699 euro. Je krijgt er wel heel wat voor terug; van de handige laserdetectiekop, over de nieuwe kop die geen haren vasthoudt tot de piëzosensor en het slimme display. De kracht van deze steelstofzuiger is buitengewoon goed en kan je met weinig andere modellen vergelijken. Bovendien gaat de batterij lang genoeg mee op grote stofzuigsessies tot een goed einde te brengen zonder dat je moet laden. Maar als je niet echt geïnteresseerd bent in die toeters en bellen, dan raden we je aan om voor de goedkopere V11 te kiezen.