Reviews

Shokz OpenRun Pro 2 review: deze keer met bas

Shokz OpenRun Pro 2
© Shokz
Voordelen
Bastonen zijn aanwezig
Je bent verstaanbaar tijdens het bellen
Fysieke drukknoppen werken intuïtief
Nadelen
Nog steeds minder vol geluid dan met normale oortjes
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 9
Wie graag muziek wil tijdens het sporten maar ook graag de omgeving blijft horen, vindt bij Shokz een uitstekende oplossing.

Tijdens het lopen is niets motiverender dan een strakke beat die gelijkloopt met je looppas. Gaan lopen met oortjes is echter niet vanzelfsprekend. Tenzij je een goed setje sportoortjes hebt, is er veel kans dat de oordopjes na een tijd uit je oren vallen. Echt veilig zijn die oordopjes bovendien niet: tijdens het lopen en op de fiets hoor je niet alleen uit je doppen te kijken, maar ook te horen wat er om je heen gebeurt. Bone-conducting headphones zoals die van Shokz spelen daarop in. De Shokz OpenRun Pro 2 doet dat uitstekend, zonder al te veel in te boeten op audiokwaliteit of comfort.  

Design 

Eerlijk is eerlijk: ondergetekende is altijd al sceptisch geweest over bone-conducting headphones. Koptelefoons en oortjes, tot daaraan toe. Maar als het om een botgeleidende koptelefoon ging, hadden we onze twijfels. Die hebben vooral te maken met hoe je de koptelefoon draagt: je hangt de speakers als het ware aan je oren, zodat ze tegen je hoofd aanzitten. Dat maakt het mogelijk dat de luidsprekers je botten doen vibreren, waardoor jij geluid hoort. Wie zich afvraagt hoe dat werkt met een bril, baard of lang haar kunnen we geruststellen. Als je die factoren tegen hebt zal je de Shokz nog steeds kunnen gebruiken zoals het hoort. 

Hoewel deze koptelefoon er niet radicaal anders uitziet dan zijn voorganger, werden er wel forse aanpassingen gemaakt aan het design. Zo gebruikt de OpenRun Pro 2 een nieuwe dual-driver. De koptelefoon is daardoor niet meer 100 procent botgeleidend, maar dat is niet per se slecht. De geluidskwaliteit gaat er merkbaar op vooruit: de losse speaker stelt Shokz namelijk in staat om stevigere basgeluiden te laten horen, zonder dat de koptelefoon zelf voelt alsof die trilt. Het ‘open’ aspect van de koptelefoon blijft bovendien behouden: alles wat er in je omgeving gebeurt, blijft goed hoorbaar. 

Geluidskwaliteit 

We zeiden al dat de Shokz OpenRun Pro 2 betere basgeluiden weet te bieden dankzij een tweede speaker. Indrukwekkend is vooral dat deze koptelefoon niet begint te trillen op hogere volumes, al is ‘luid’ niet écht luid. De geluidservaring komt totaal niet in de buurt van die van normale sportoortjes, zoals de Jabra Elite 8 Active of JBL’s Reflect Aero-oortjes, maar dat verwachten we ook niet. Vast staat dat de transparantiemodus van geen enkel paar oortjes beter is dan wat Shokz hier op dat vlak biedt. Over de geluidskwaliteit zijn we verder tevreden. Bij de botgeleidende koptelefoons is er geen enkel apparaat dat beter klinkt dan de Shokz OpenRun Pro 2.

© Shokz

De Shokz OpenRun Pro 2 klinkt niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor gesprekspartners. Zelf zal je er niet veel van merken, maar in deze koptelefoon zit ook ruisonderdrukking. Alleen dient die niet voor tijdens het luisteren, zoals gewoonlijk, maar voor tijdens het spreken. Dat werkt goed, waardoor je tijdens het bellen steeds hoorbaar bent. Fietsen over de Antwerpse Singel en telefoneren is daardoor geen probleem meer – nog iets waar menig set botgeleidende oortjes van kan leren. 

Bediening en comfort 

Verdraag je het niet om oordopjes in je oren te steken die je gehoorkanaal volledig afsluiten? Dan zijn de oortjes van Shokz een interessante optie. Voor thuis en tijdens het sporten weliswaar: op het openbaar vervoer zal de persoon die naast je zit kunnen horen waar je naar luistert. Zelf durven we de koptelefoon ook binnenshuis te gebruiken, daarvoor zit die zeker comfortabel genoeg. Dat is ook dankzij een wijziging die ze bij Shokz doorvoerden: de klemkracht van de OpenRun Pro 2 is minder dan op voorgaande Shokz-modellen. Dat zit beter, maar nog steeds stevig genoeg. Het enige moment waarop we de OpenRun Pro 2 niet echt comfortabel vonden, was op de fiets met een dikke jas: het stuk dat de twee oortjes verbindt zit dan nogal in de weg. Voor wie vaak op de fiets zit, lijkt de Shokz OpenFit de beste keuze.

De Shokz-hoofdtelefoon is beschikbaar in deze twee kleuren en in een derde versie, in samenwerking met Eliud Kipchoge. © Shokz

Bedienen gaat bovendien vrij makkelijk. Langs links zit een knop om de muziek te pauzeren of oproepen te beantwoorden. Achter je rechteroor zit de volumeknoppen, die ook meteen dienstdoen als aan/uitknop. Eens je de fysieke drukknoppen weet zitten, werkt dat allemaal zeer goed. 

Batterij 

Tot slot moeten we het over de batterijduur hebben. Met de Shokz OpenRun Pro 2 krijg je tot 12 uur lang een soundtrack voor bij het sporten. Loop je gemiddeld twee uur per dag, dan laad je de koptelefoon eenmaal per week op. Opladen gebeurt trouwens met een usb-c-kabel, een klein detail dat de OpenRun Pro 2 veel aangenamer in gebruik maakt.  

Conclusie 

Twijfel je om een botgeleidende koptelefoon in huis te halen? Dan is de Shokz OpenRun Pro 2 de beste optie die je momenteel kan krijgen. Fanaten zullen zeggen dat dit “geen échte botgeleidende koptelefoon is”. Die bewering klopt: dat is net de reden dat deze Shokz OpenRun het zo goed doen. Je profiteert van alle voordelen, zonder dat je ook last hebt van de nadelen. Je hebt een geluidskwaliteit die beter is dan wat andere botgeleidende koptelefoons bieden én geniet bovendien van de extra veiligheid omdat je tijdens het lopen of fietsen je omgeving hoort. Met de OpenRun Pro 2 heeft Shokz in dan ook het succesrecept voor open koptelefoons te pakken. 

audiodraadloze oortjesfitness

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Lezersaanbod: korting op Kuno (op=op)

Bekijk de voorraad