Ecovacs Winbot W2 Omni review: kunnen we zelf beter
Ecovacs W-SO01-0007 1 L schoonmaakmiddel voor Ecovacs Winbot stofzuiger
Allereerst moeten we uitklaren hoe een robotruitenreiniger zoals de Ecovacs Winbot W2 Omni werkt, om misverstanden meteen weg te werken. De werking is eigenlijk erg simpel. Eerst en vooral vul je de robot met het bijgeleverde poetsmiddel en sluit je het reservoir goed af. Dan leg je de robot op z’n rug, maak je een van de meegeleverde microvezeldoeken vochtig. Die kleef je onderaan aan de velcrostrips onderaan de robot. Dan neem je de robot vast aan het handvat, plaats je hem tegen het raam en hou je even een knop ingedrukt. De robot begint dan flink wat lawaai te maken en zuigt zich vast aan het raam, waarna het apparaat begint rond te rijden en alles onder spritst met poetsmiddel.
Dat lukt eigenlijk zeer goed, al horen er wel een aantal waarschuwingen van de fabrikant bij. Zo mag je de Winbot enkel gebruiken op effen glas, dat rechtop in een hoek van 90 graden staat. Wil je de robot dus ook gebruiken om een platte koepel of schuin glazen dak te poetsen, weet dan dat dit niet lukt. Heb je alleen ‘normale’ ramen, dan kan je gerust zijn over de zuigkracht van de robot. Bij ons bleef hij altijd aan het raam hangen, ook als het waaide.
Accu
Niets is zo vervelend als een elektrische robotruitenreiniger die halverwege de poetsbeurt zonder accu valt en dan plotsklaps naar beneden dondert. Hier kunnen we alvast zeggen: dat zal niet gebeuren. De robot zelf zit in een soort van frigobox. De doos houdt de vloeistof niet koud, maar zorgt er wel voor dat de Winbot W2 Omni te allen tijde is opgeladen. Of toch: zo lang de doos zelf is opgeladen. Hier haalt Ecovacs toch een eigenaardigheid uit: je kan de Omnibot W2 niet aanzetten terwijl de bijbehorende frigobox in het stopcontact steekt. Je zorgt er best voor dat de robot helemaal is opgeladen voor je aan de poetsbeurt begint.
Ruitenwassers die hopen om hun werk uit te besteden aan deze robot van 500 euro, moeten we teleurstellen. Een hele voorgevel poetsen met deze robot? De kans is klein dat dat lukt, zeker als het om grote ramen gaat. Afhankelijk van de instelling doet de robot vrij lang over één raam. Op een volle lading kan je iets minder dan twee uur lang ramen lappen: na een tijd moet je dus opnieuw aan het stopcontact en zoals eerder gezegd kan je dan niet meer aan de slag met de robot. Met deze robot kuis je eerst de ramen aan één kant van het huis en daarna aan de andere kant. Heb je erg veel ramen, dan kan het zijn dat je zelfs tussendoor aan de lader moet.
Poetskwaliteit
Eigenlijk kunnen we de poetskwaliteiten van de Omnibot W2 vrij kort samenvatten: wat je zelf doet, doe je beter. Eigenlijk geldt die uitspraak voor zo goed als alle poetsrobots. Ook stofzuigen en dweilen doe je dikwijls beter dan de digitale helpers. In veel gevallen is het resultaat acceptabel genoeg om wekelijks het huis onder handen te nemen om de plinten en alle kiertjes ook eens te stofzuigen. Dat ligt voor ramen anders: geen kiertjes waar het wat vuiler mag zijn omdat je dat toch niet echt merkt. Een raam is ofwel vuil ofwel proper en kan niet ergens tussenin zitten. Toch lukt het de Ecovacs Omnibot W2 om dat voor elkaar te krijgen: ons raam is tegelijkertijd net en toch niet.
Hoe goed de robot een raam poetst, kan je instellen via de Ecovacs-app. In essentie kan je daar kiezen voor een milde reiniging voor binnenramen of een forsere reiniging voor buitenramen. Je kan natuurlijk de instelling voor buiten ook binnenshuis gebruiken, maar dan zal het onnodig lang duren voor je klaar bent met alle ramen. Er is ook de mogelijkheid om de controle over te nemen met een digitale joystick. Die mogelijkheid is erg plezierig met een robotstofzuiger die een camera heeft, maar veel minder leuk met deze Winbot. Die kan namelijk nergens naartoe.
Ideale omstandigheden
Hoe dan ook: in de app kan je kiezen hoe goed de robot poetst. Of liever: hoe goed het apparaat zijn best doet, want het resultaat is altijd ongeveer hetzelfde. En dat is, voor alle duidelijkheid, niet spic en span. Op het eerste gezicht doet de robotruitenreiniger het inderdaad wel goed, maar dat is alleen als de omstandigheden ideaal zijn. Waait het buiten een beetje? Dan waait de vloeistof voor de ruitenreiniger gewoon weg. De vloeistof is bovendien vrij duur en is alleen bij Amazon snel te vinden. Daar blijft het niet bij: de meeste mensen zullen een Omnibot W2 in huis willen halen om geen strepen op het raam te trekken, maar daar is deze Omnibot een even goede krak in. Overdag zien je ramen er netjes uit, maar als het licht er verkeerd op staat, dan zijn we toch écht niet tevreden. Je kan duidelijk zien in welk patroon de robot gereden heeft.
Conclusie
Ben je het zodanig beu om de ruiten te wassen dat je overweegt om er een robot van 500 á 600 euro voor in huis te halen? Neem dan je telefoon en bel de glazenwasser of haal een elektrische ruitenwasser van Kärcher of een ander merk in huis. De Ecovacs Omnibot W2 is in onze ogen namelijk de oplossing niet. In ideale omstandigheden werkt de robot goed en is die aangenaam in gebruik, maar de resultaten zijn simpelweg niet goed genoeg. Dat is leuk om even op te vallen bij de buren, tot een van die buren opmerkt dat de ramen helemaal niet zo grondig gepoetst zijn. Het idee achter de Ecovacs Winbot W2 Omni is knap, maar de uitvoering laat toch nog te veel te wensen over.