Reviews

Dreamebot L20 Ultra review: droom van een robotstofzuiger

Dreamebot L20 Ultra
© Dreamebot
Voordelen
Eenvoudige installatie
Krachtige stofzuiger en grondige dweilfunctie
Goede obstakeldetectie en huisdiervriendelijk
Nadelen
Basisstation neemt wel wat plaats in
Robot is niet van de stilsten
Programmeerfunctie staat te diep in de app
Prijs niet voor iedereen toegankelijk
Aanbevolen prijs: €1.199
Waar te koop?

Dreame L20 Ultra Robot Aspirateur Laveur avec technologie MopExtend, démontage, levage et auto-lavage des serpillières, 7 000 Pa, AI Action LDS Navigation, station automatique, tapis et sols durs

Last Amazon price update was: 15 juni 2024 03:38 03:38
Totaalscore 9
Een robotstofzuiger, dat is toch overbodig speelgoed? Ook wij zijn in het verleden al sceptisch geweest, maar dat de Dreamebot L20 Ultra ook kan dweilen, is toch wel verdomd handig. Wij legden het poetsmateriaal een maand lang aan de kant en lieten de robot zijn ding doen.

De Dreamebot L20 Ultra is het absolute topmodel van het Chinese merk en dat weerspiegelt zich in de forse adviesprijs van ruim 1.200 euro. Is het die investering waard als je een absolute hekel hebt aan stofzuigen en dweilen? Het uitpakken en installeren van de Dreamebot lijkt op het eerste gezicht een ingewikkelde klus, maar niets is minder waar. Het Chinese merk levert een overzichtelijke quick guide mee, waarmee je al gauw met de voeten omhoog in de zetel kan gaan liggen, terwijl de robot je woning poetst. Het volstaat om het kwastje (dat stof veegt) vast te klikken in de robot, samen met twee meegeleverde dweilpads. Vervolgens steek je het basisstation in het stopcontact en verbind je de robot met de app.

Vlotte installatie

Om te starten moet je het schoonwaterreservoir vullen en de meegeleverde fles poetsproduct vastklikken in het basisstation. Het moet gezegd: zelden ging de installatie van een op het eerste gezicht ingewikkeld product zo snel. De schoonwatertank heeft net als de tank voor vuil water een capaciteit van 4,5 liter. In de praktijk bleek dat voldoende voor twee à drie poetsbeurten. De stofzak kan 3,2 liter vuil vergaren en gaat (afhankelijk van hoe vuil het bij jou wordt) maanden mee. Om die reservoirs kwijt te kunnen, is het basisstation best groot uitgevallen: het is 60,7 cm hoog en 49,9 cm diep. Wellicht kan je de Dreamebot L20 Ultra daardoor niet in elk appartement even elegant in de woonkamer installeren. Je kan hem uiteraard altijd verbannen naar de berging, zolang je de deur open laat wanneer er gepoetst mag worden.

© Dreamebot

Ook de robot zelf is een stevige rakker, met een hoogte van 10,3 cm en een doorsnede van 35 cm. Desondanks reed hij vlotjes onder onze salontafel door. Het kapje bovenop de robot is zijn LIDAR waarmee hij obstakels scant. De drie toetsen op de Dreamebot (waaronder de aan-uitknop en dock-knop) gebruikten we in de praktijk eigenlijk niet. Dat kan nu eenmaal handiger via de app. De Dreamebot L20 Ultra toevoegen in de Dreamehome-app lukte bij de eerste poging. Het instellen van schema’s is best eenvoudig, al zit die functie een paar tikken diep ‘verstopt’ in de menu’s. Tijdens een poetsbeurt kan je de status van de robot, zoals batterij- en waterniveaus, mee blijven opvolgen. De Dreamebot L20 Ultra kan je doen starten en stoppen via de Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. De overige functies bedien je via de app.

Poetsen met de Dreamebot L20 Ultra

De Dreamebot L20 Ultra heeft een ingebouwde lamp die hij enkel gebruikt in het (schemer)donker. Obstakeldetectie gebeurt uitstekend en de robot kent de plattegrond van je appartement na een eerste verkenningsrit helemaal uit het hoofd. Heb je een hond of kat? Ook daarmee kan de Dreamebot vlotjes overweg. Hoewel onze kat in het begin graag ging spelen met het ronddraaiende borsteltje, deed de robot zijn uiterste best om telkens weg te draaien van onze kat, haast tot in het oneindige (tot het speelkwartiertje erop zat). Ook kleine huisdieren lopen geen gevaar om onzacht in aanraking te komen met de robot, want naast de LIDAR gebruikt hij ook een camera. Die kan je zelfs vanop afstand online activeren om te checken of bij jou thuis alles nog oké is wanneer je er niet bent. Het basisstation heeft ook een luidspreker die je vertelt wanneer de poetsbeurt gaat starten of als er iets bijgevuld moet worden. Handig.

Voor een routinematige poetsbeurt van ons appartement (65 m2) had de robot volgens de app zo’n 89 minuten nodig. Dat doet hij makkelijk in één keer, als je weet dat de batterij tot 180 minuten meegaat. De Dreamebot stofzuigt en dweilt grondig, al loop je met een rond toestel altijd tegen dezelfde beperkingen aan. In de hoekjes van de kamer en op plekken waar er stroomkabels of stekkerdozen liggen, zal je nog manueel moeten gaan stofzuigen. Dat is geen punt van kritiek, want bij robots heb je altijd nog een beetje naloopwerk. De zuigkracht bedraagt bovendien 7.000 pascal. Dat is ruim boven het gemiddelde bij robotstofzuigers (6.000 Pa). Stof, haartjes of kattenbakkorrels: alles werd netjes opgezogen. Het vuil dumpt hij daarna zelf in de stofzak van het basisstation.

© Dreamebot

Grondig dweilen

Dweilen doet de robot evenzeer grondig en de dweilpads reinigt de Dreamebot L20 Ultra tijdig in de dweilmat van het basisstation. Die moet je schoonmaken boven de vuilbak, met het meegeleverde borsteltje, maar zeker niet na elke poetsbeurt. We konden de robot eigenlijk op geen foutjes of ongelukjes betrappen, al laten we zelf niet snel risicovolle spullen rondslingeren. Het is hier werkelijk zoeken naar punten van kritiek, want die zijn bijna niet vinden. Om er dan toch eentje te noemen: het volume. De Dreamebot L20 Ultra is niet van de stilsten. Het geluidsniveau ligt volgens Dreame rond de 63 dB en in de praktijk mogelijk iets hoger. Als je tv wil kijken, zal je het volume wel wat harder moeten zetten wanneer de robot voorbij snort. Ook knap is dat de Dreamebot L20 Ultra de ondergrond herkent en daar voorzichtig mee omspringt. Zo kon hij onze strook parket probleemloos en zonder sporen dweilen. Reed de robot over onze deurmat, dan tilde hij zijn dweilpads even op en ging hij toegewijd aan het stofzuigen.

Dreamebot L20 Ultra: eindoordeel

De Dreamebot L20 Ultra is slim en efficiënt genoeg om de meest kritische poetsers te overtuigen. Het prijskaartje kan afschrikken, maar de uitstekende dweilfunctie kan je op termijn heel wat tijd en moeite besparen. De enige echte nadelen zijn het lijvige basisstation en het geluidsniveau van de robot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business