Sony WF-C510 review: batterijkoning voor 59 euro
Sony WF-C510 Wireless Earbuds - Ecouteurs Bluetooth compacts et légers avec connexion multipoint, son ambiant, étanchéité IPX4, Spotify Tap, charge rapide, batterie 22 heures, iOS et Android - Noir
Vrijwel alle draadloze oortjes die de laatste jaren de revue passeerden, beschikken over actieve ruisonderdrukking. Dat is met de WF-C510 van Sony niet het geval. De focus ligt bij deze oortje ook vooral op hun compacte formaat, het lage gewicht en natuurlijk het prijskaartje. Je haalt de oortjes namelijk al in huis voor 59 euro, waardoor ze net zoveel kosten als de Buds Pro 2 van CMF (Nothing), Soundcores P30i en de Jabra Elite 3 Active, die allemaal wel over actieve ANC beschikken. Daar staat volgens Sony tegenover dat de oortjes het tot 11 uur uithouden op één batterijlading, heel licht zijn én over een omgevingsgeluidmodus beschikken. We namen de proef op de som om te ontdekken of de Sony WF-C510 het aanschaffen waard zijn.
Zo voelt betaalbaar
Qua prijs zijn de WF-C510 de goedkoopste oortjes die Sony momenteel verkoopt, tenzij je de overgebleven WF-C500-oortjes meerekent, die al te koop zijn voor nog geen 50 euro. Dat de draadloze oortjes goedkoop zijn, merk je overigens wel op het moment dat je ze beetpakt. Nog niet eerder hadden we zo’n lichte oplaadcase vastgehouden: die weegt slechts 31 gram. De case van de CMF Buds Pro 2 weegt daarentegen al bijna 50 gram. Die case is bovendien niet alleen een stuk zwaarder, maar ook groter dan het hoesje van de WF-C510. Dat heeft natuurlijk wel zo zijn voordelen: het hoesje van Sony past immers nog in onze broekzakken, terwijl die van CMF waarschijnlijk in je jaszak of rugtas gepropt moet worden. Op de case vind je nog een usb-c-aansluiting, koppelknop en een statuslampje.
Sony paste bij de oortjes overduidelijk hetzelfde concept toe: die wegen namelijk 4,6 gram per stuk, terwijl veel in-ears minstens vijf tot zeven gram wegen. Hoe klein dat verschil ook lijkt, het maakt een gigantisch verschil wanneer de oortjes urenlang in je oren steken. Ook na een volledige werkdag, zaten de oortjes eigenlijk nog heerlijk en van het gevoel dat ze uit je oren dreigen te vallen, is geen sprake bij de WF-C510. Voelt dat toch zo, dan moet je mogelijk andere dopjes op de oortjes zetten. In de doos vind je twee andere formaten: S en L, terwijl de middelgrote dopjes standaard bevestigd zijn. Het gaat om standaard rubberen oordopjes en geen schuimen dopjes, maar dat verwachten we ook zeker niet op dit prijspeil. Via de Sound Connect-app kan je zelfs nog een pastest uitvoeren om te bepalen of je het juiste formaat op de oortjes hebt gemonteerd, of dat je een maatje groter of kleiner nodig hebt.
Volgens Sony zijn de oortjes verder waterbestendig volgens de IPX4-norm. Dit houdt in dat ze bestand zijn tegen een regenbui en zweet, maar niet tegen het onderdompelen in water. Ga er dus zeker niet mee zwemmen, laat ze niet in het toilet vallen, maar maak ze ook vooral niet schoon onder de kraan. Houd er in elk geval rekening mee dat je niet bij Sony hoeft aan te kloppen voor garantie als er waterschade optreedt, zelfs als die veroorzaakt is door een regenbui of zweet. De case zelf biedt helemaal geen stof- of waterbestendigheid.
Sound Connect-software
Dat de oortjes ‘ultrabetaalbaar’ zijn, betekent bij Sony niet dat je het zonder app moet stellen. De Sound Connect-app, die het Japanse merk voor al zijn audioproducten gebruikt, werkt ook met de WF-C510. Via de app kan je instellen wat je bedient met de knoppen op de oortjes, het geluid naar wens aanpassen en de omgevingsgeluid-modus inschakelen. Voor de bedieningsopties biedt de app drie mogelijkheden: omgevingsgeluid, mediabediening en uitgeschakeld. Welke instelling je ook kiest: je kan altijd het volume bedienen door de knoppen lang ingedrukt te houden. Hoewel er inherent niet echt iets mis is met de bedieningsmogelijkheden, kan je wel erg weinig aanpassen. Voor elke mogelijkheid heeft Sony drie knoppencombinaties bedacht, maar die kan je helaas niet aanpassen. Hierdoor gebeurde het bijvoorbeeld al eens dat we drie keer klikten, maar de derde klik niet goed werd geregistreerd, waardoor de actie van de tweede klik werd uitgevoerd. Vaak is dat overigens niet gebeurd: de knoppen geven een voelbare klik als je ze indrukt, zonder dat je de oortjes je hersenpan in hoeft te duwen.
De EQ biedt, zoals we van Sony gewend zijn, diverse standen, al lieten we de EQ voor deze test ongewijzigd. Wie iets meer bas wil of juist de hoge tonen wil boosten, kan handig gebruikmaken van de EQ-standen. Indien gewenst kan je zelfs een volledig eigen preset creëren met een vijfbands EQ en een ‘bassboost’-slider. Voor de omgevingsgeluidmodus zijn er in de Sound Connect-app nog diverse opties voor intensiteit aan te vinken. Dat bepaalt de mate waarin je je omgeving hoort als je de modus inschakelt. De hoogste stand kan goed van pas komen als je hardloopt en toch fietsers wil horen, of als je een gesprek met iemand voert. Vergeleken met andere oortjes met zo’n omgevingsgeluidmodus, moet je niet al te veel verwachten van de C510. Geluiden klinken niet al te natuurlijk en voor gesprekken halen we de oortjes toch al liever uit onze oren.
Hoewel de modus soms best handig is, hadden we liever gezien dat de in-ears over ANC beschikten. ANC kan je voor heel wat meer situaties, zoals in het openbaar vervoer, op drukke locaties in de stad of zelfs op werk gebruiken, terwijl de andere modus toch vooral bedoeld is voor tijdens het sporten. Gelukkig bieden de oortjes van zichzelf ook passieve ruisonderdrukking, zodat het al een stuk stiller aanvoelt als je de oortjes draagt, zeker als je iets van muziek opzet.
Audio met of zonder DSEE
Tot zover zijn we behoorlijk onder de indruk van de oortjes, maar de vraag is natuurlijk of dat ook geldt voor de audio-prestaties van de WF-C510. Sony staat bekend om goede audioprestaties, zeker voor zijn high-endproducten zoals de WF-1000XM5, maar ook de LinkBuds S gooiden eerder hoge ogen. Voor het geluid van de nieuwe Sony’s hadden we niet al te hoge verwachtingen, maar die hebben ze ruimschoots overtroffen. Het geluid klinkt helder en zowel stemmen als instrumenten worden duidelijk en zonder vervorming weergegeven. Het klinkt allemaal heel aangenaam, al moet je het natuurlijk niet vergelijken met de eerdergenoemde WF-1000XM5: het gevoel van ruimte en detail dat je met die in-ears krijgt, ontbreekt op de WF-C510.
Datzelfde geldt voor krachtige basgeluiden. De oortjes kunnen zeker bas produceren, maar echt ‘punchy’ bas, moet je niet verwachten. Dit betekent ook dat genres die profiteren van sterke basgeluiden, net iets minder klinken op de C510. Luister je vooral naar popmuziek, dan zijn de basprestaties voldoende te noemen. Eventueel kan je dat nog aanpassen via de Sound Connect-app, al klinkt dat nooit zo natuurlijk als met krachtigere drivers.
Sony rustte de oortjes ook uit met zijn DSEE-technologie, oftewel Digital Sound Engine Enhancement, dat de prestaties van de oortjes nog iets moet verbeteren. Concreet zegt Sony gecomprimeerde muziekbronnen te herstellen met DSEE, wat “hoogwaardig geluid” moet opleveren. Het verschil in de praktijk bleek, in ons geval dan, ontzettend klein. Zelfs bij het afschalen van de audiokwaliteit in Spotify naar normaal of laag, hoorden we nauwelijks verschil. Soms hoorden we iets meer detail in het laag, maar verwacht er niet al te veel van.
Gigantische batterijduur
Volgens Sony kan je de WF-C510 ongeveer 11 uur gebruiken voordat de batterij ermee ophoudt. Dat hangt er natuurlijk ook deels vanaf hoe je de oortjes gebruikt, maar in de praktijk blijkt die 11 uur wel ongeveer te kloppen. In onze test is het gemiddelde uitgekomen op 10 uur, met uitschieters naar 10,5 uur. Schakel je de modus voor omgevingsgeluid in, dan zakt de batterijduur nog iets verder. Toch blijft het in alle gevallen een uitzonderlijk sterk resultaat. Veel in-ears uit het instapsegment houden het bij vier tot vijf uur, terwijl negen uur het absolute maximum is bij Sony’s high-endoortjes. Het enige nadeel is dat er slechts één extra batterijlading in de case zit. Stel je voor dat je de oortjes een volledige dag gebruikt, dan moet je de case na twee dagen eigenlijk alweer bijladen. CMF’s in-ears houden het daarentegen tot 43 uur uit, zij het tot maximaal 10 uur (9 tot 9,5 uur in de praktijk) per lading van de oortjes.
Eindoordeel
Het is verrassend hoe ver draadloze oortjes de laatste jaren zijn gekomen. Voor slechts 59 euro koop je al oortjes die eigenlijk heel goed klinken (voor de prijs), over een handige app beschikken, lang meegaan op de batterij en goed in je oren blijven zitten. Het ontbreken van ANC is gezien de concurrentie een gemiste kans en de case voelt eigenlijk te goedkoop aan. Op dat vlak scoren concurrenten als de CMF Buds Pro 2 en Elite 3 Active van Jabra wat meer punten. Welke oortjes je koopt, hangt er maar net vanaf wat je belangrijker vindt. Kies je voor batterijduur, dan zijn de WF-C510 de beste keus, terwijl je bij CMF oortjes koopt die én ANC hebben, en heel aardig presteren wat de batterijduur betreft. Er valt wat te kiezen en dat is eigenlijk altijd goed nieuws. Datzelfde geldt overigens voor de kleuren: Sony verkoopt de oortjes in vier kleuren: blauw, geel, wit en zwart.
Amazon.com.be