OnePlus 13R review: batterijkoning met tekortkomingen
OnePlus 13R 256GB Wit 5G
OnePlus schrapte enkele jaren geleden de ‘Pro’-modelnaam voor zijn vlaggenschiptoestellen. Voortaan zou het merk alleen nog Pro-toestellen verkopen. Er verschijnt daarom geen Pro-variant meer van de OnePlus 13, maar voor wie krap bij kas zit biedt de Chinese fabrikant nog wel een ‘R’-model. Vorig jaar werd de R-serie in Europa geïntroduceerd met de 12R: een telefoon die indrukwekkende prestaties leverde voor slechts 699 euro. We durfden de 12R vorig jaar zelfs voorzichtig de titel ‘flagshipkiller‘ mee te geven. Zijn opvolger, de 13R, heeft dus grote schoenen te vullen, al is het maar omdat het toestel dit jaar iets duurder is geworden. Voor de basisversie van de OnePlus 13R betaal je nu 749 euro.
Net als vorig jaar zijn de opties bij aanschaf van het toestel beperkt. OnePlus levert de 13R standaard met 256 GB opslag en 12 GB RAM. Als consument kan je kiezen uit twee fraaie kleuren: Nebula Noir en Astral Trail. Verder moet je mogelijk een oplader aanschaffen voor de 13R. In tegenstelling tot bij zijn voorganger levert OnePlus dit nieuwe toestel namelijk zonder de benodigde SuperVOOC-oplader. Daarover later meer.
Premium uitstraling
Dat OnePlus met de 13R mikt op een lagere prijsklasse, weet het goed te verhullen. Tenzij je de OnePlus 13 al eens hebt vastgehouden, zou je niet denken dat de 13R een minder luxueuze behuizing heeft. Het toestel is namelijk net als de 12R gemaakt van een mix van aluminium en glas. Qua design lijkt de 13R zelfs sterk op het vlaggenschip: het camera-eiland achterop zit bijvoorbeeld op dezelfde plek. Beide toestellen beschikken ook over een vlak frame dat van metaal is gemaakt. Wel merken we op dat het frame van de 13 gepolijst is, wat een meer premium uitstraling geeft, terwijl dat van de 13R mat is afgewerkt. Hoewel het glanzende frame wellicht wat mooier is, biedt het matte frame diverse voordelen. Glanzende frames worden namelijk sneller vuil en vertonen sneller krasjes. Ondanks dat we de 13R drie weken zonder hoesje hebben gebruikt, ziet het frame er nog steeds piekfijn uit. Dit ondanks dat het toestel, door het gladde frame, de neiging had om uit onze handen of broekzak te glijden. Het is daarom zeker aan te raden om er een hoesje bij aan te schaffen.
Een hoesje zorgt er mogelijk ook voor dat het toestel prettiger in de hand ligt. De platte randen van het toestel snijden, net als bij iPhones en Pixel-telefoons, behoorlijk in je handen, zeker als je het toestel wat langer vasthoudt of kleinere handen hebt. Wat draagcomfort betreft, is dit toestel een stap achteruit ten opzichte van de 12R, dat een afgerond frame had. Of je hier iets van merkt, hangt volledig af van het gebruik van een hoesje.
Net als het vlaggenschiptoestel krijgt de 13R dit jaar ook een hogere IP-classificatie: IP65, tegenover IP64 bij de 12R. Volgens OnePlus betekent dit dat het toestel beschermd is tegen water, ook bij “hevige regenbuien”, maar IP65 is onvoldoende om het toestel onder water te kunnen dompelen. Daarvoor moeten telefoons minimaal IP67 of IP68 zijn geclassificeerd. Toch is het fijn dat het toestel nu meer aankan dan lichte regenbuien of zweet.
Schermprestaties
OnePlus wist vorig jaar al hoge ogen te gooien met het BOE X1-oledscherm in de 12R. Volgens de fabrieksopgave haalde dat scherm een piekhelderheid van 4.500 nits of 1.600 nits bij normaal gebruik (HBM). Voor het scherm van de 13R heeft de smartphonefabrikant wederom bij BOE aangeklopt. Ditmaal gaat het om het BOE X2-oledscherm met dezelfde specificaties, al zou het nu een LTPO 4.1-oledscherm zijn. In de praktijk zien we echter nauwelijks verschil tussen de 12R en de 13R, behalve dat het scherm van de 13R die wij ontvingen iets koeler lijkt te zijn afgesteld (in dezelfde beeldmodus). Dit verschil kan echter zelfs per batch variëren. Hoe dan ook, het betreft een subliem oledscherm met prachtige kleuren en een helderheid die ons nog elke dag versteld doet staan. Vooral met de automatische helderheid ingeschakeld en gebruik in fel zonlicht valt op hoe goed de content op het scherm afleesbaar blijft.
’s Avonds kan het scherm verrassend donker worden, zodat je niet met je ogen hoeft te knijpen als je eenmaal in bed ligt. Ook op dat vlak presteert de OnePlus 13R vergelijkbaar met de 12R en de duurdere 13. Telefoons zoals de Galaxy S24 presteren vergelijkbaar, terwijl de Pixel 9-serie van Google juist iets helderder blijft. Google-telefoons produceren in de praktijk ook een hogere piekhelderheid. Toch blijven de schermen van OnePlus iets achter bij de theoretische prestaties die BOE opgeeft. Voor alledaags gebruik – en zelfs tijdens de zonnigste zomerdagen – biedt het scherm van de 13R echter meer dan voldoende helderheid.
Voor de winterperiode waarin wij het toestel hebben getest, biedt het scherm nog twee handige functies: Aqua Touch 2.0 en een handschoenenmodus. De eerste functie maakt het mogelijk om het scherm te bedienen terwijl het nat is, terwijl je met de tweede het scherm kunt bedienen met handschoenen. Aqua Touch 2.0 bleek bijzonder handig tijdens wandelingen in de buitenlucht. Bij andere telefoons moet je het scherm eerst droogvegen om ongewenste aanraakacties te voorkomen, maar Aqua Touch 2.0 voorkomt dat. Wel lijkt de aanraaksnelheid hierdoor iets af te nemen, maar de functie is hoe dan ook praktisch in natte Belgische omstandigheden. De handschoenenmodus werkte echter minder goed. Geregeld werden aanrakingen niet geregistreerd, al blijft het onduidelijk of dit aan het toestel of de handschoenen lag. Eén ding is zeker: de bediening functioneert beter mét dan zonder de handschoenenmodus.
Besparingen op camera’s
Net als vorig jaar vinden we de belangrijkste besparingen bij de OnePlus 13R in de camera’s. De opstelling bestaat uit een 50MP-hoofdcamera (Sony LYT-700), een 50MP-telefotocamera (2x optische zoom, Samsung ISOCELL S5KJN5) en een 8MP-groothoekcamera (Sony IMX355).
De eerstgenoemde, de piepkleine Sony LYT-sensor, kennen we van Motorola’s Edge 50-reeks. Ook de OPPO Find X8-serie maakt gebruik van deze 50MP-sensor. Overdag levert de sensor overwegend goede prestaties, met een prima kleurweergave en nette contrastwaarden. Ook de scherptediepte van de camera is redelijk te noemen. ’s Avonds heeft de camerasensor het echter een stuk moeilijker. Het valt op dat het camera-algoritme foto’s overmatig probeert te verlichten, wat resulteert in meer ruis. Hierdoor gaan bovendien details in donkere delen van foto’s verloren. Of je het prettig vindt dat foto’s zo sterk worden verlicht, blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze.
Van de 8MP-groothoekcamera hoef je niet te veel te verwachten. De resolutie is simpelweg te beperkt om scherpe foto’s te maken. Hier hadden we vorig jaar al kritiek op bij de 12R, en helaas bevat de 13R dezelfde sensor. Bij goede lichtomstandigheden kan de groothoekcamera nog acceptabele foto’s maken, met een fijne kleurweergave en goede contrastwaarden. Scherpte blijft echter een zwak punt: objecten in beeld zijn vaak onscherp. Vooral delen van foto’s die zich dichtbij bevinden, worden doorgaans onscherp weergegeven. Bij weinig licht presteert de 8MP-camera eveneens matig: groothoekfoto’s ogen dan vaak wazig, al zijn ze wel goed verlicht.
De 50MP-telefotocamera presteert daarentegen verrassend goed. Op de 13R vervangt deze sensor de 2MP-macrocamera van de 12R, en dat is een welkome verbetering. Overdag maakt de sensor prima foto’s met mooie kleuren, helderheid en scherpte. Soms valt het wel op dat er sprake is van overmatige verscherping, waardoor objecten minder natuurlijk ogen. Ook ’s avonds presteert de Samsung-telefotocamera verrassend goed, met relatief weinig ruis en veel detail. Het zoombereik is wel beperkt: de sensor biedt slechts 2x optische zoom. Bij het maken van zoomfoto’s ga je al snel verder dan 2x, wat de sensor in onze optiek minder nuttig maakt.
Vlotte smartphone
Waar OnePlus ook relatief eenvoudig op kon besparen, was de chipset. In plaats van Qualcomms ‘latest and greatest’ zet de 13R de traditie van de 12R voort. Het toestel is namelijk uitgerust met de Qualcomm-chipset die vorig jaar nog in de OnePlus 12 zat: de Snapdragon 8 Gen 3. Hoewel deze chip inmiddels een jaar oud is, biedt hij nog meer dan voldoende prestaties om OnePlus’ nieuwe budgetmodel aan te drijven. Ondanks het budgetlabel voelt het toestel allesbehalve goedkoop aan. De interface werkt soepel, apps laden razendsnel, en ook bij het gebruik van de browser, e-mailapp of favoriete games laat de telefoon niets te wensen over. Natuurlijk is de Snapdragon 8 Elite sneller, maar het verschil in de praktijk is kleiner dan je wellicht zou verwachten.
Dit prestatieniveau heeft het toestel niet alleen te danken aan de chipset; ook de software, OxygenOS, speelt hierin een belangrijke rol. Zoals we van OnePlus gewend zijn, is de software bijzonder snel en geoptimaliseerd om de processor zo min mogelijk te belasten. Hoewel deze optimalisaties achter de schermen plaatsvinden, zorgen ze wel voor een merkbaar vloeiendere gebruikservaring. Of de interface visueel bij jouw smaak past, blijft een persoonlijke kwestie. Ten opzichte van eerdere versies ziet OxygenOS 15 er wat ons betreft een stuk volwassener uit, met aantrekkelijke snelle instellingen en praktische mappen op het startscherm.
Aan deze optimalisaties kleeft echter een nadeel: meldingen komen regelmatig niet of met vertraging door, wat vooral opvalt bij apps zoals WhatsApp. Via het instellingenmenu kan je de desbetreffende instellingen aanpassen, maar ook daarna ondervonden we dat meldingen soms vertraagd binnenkwamen. Daarnaast is het ons opgevallen dat OnePlus standaard allerlei apps meelevert, zoals Amazon Music. Hoewel deze apps verwijderd kunnen worden, keren sommige apps na een update weer terug. Dit gebeurde bij ons in ieder geval met de Music-app van Amazon.
Wat updates betreft belooft OnePlus dat het de software voorlopig up-to-date houdt. Volgens de fabrikant ontvang je vier Android-upgrades, mogelijk tot Android 19, en zes jaar aan beveiligingsupdates. Hiermee loopt OnePlus achter op concurrenten zoals Google en Samsung, die zeven jaar aan OS-updates beloven. Deze keuze verklaart OnePlus door erop te wijzen dat de meeste consumenten hun telefoon na drie tot vier jaar vervangen, bijvoorbeeld vanwege een versleten batterij. Het langer aanbieden van updates zou daarom minder zinvol zijn, concludeert het bedrijf. Wel zorgen de zes jaar aan beveiligingsupdates ervoor dat het toestel ook op de lange termijn veilig te gebruiken blijft.
Gigantische batterij
OxygenOS is ook een van de redenen waarom de batterij van de 13R zo indrukwekkend lang meegaat. De andere reden is de batterijcapaciteit van maar liefst 6.000 mAh. Ter vergelijking: de 12R heeft een batterij van 5.500 mAh, terwijl toestellen zoals de Galaxy S24 en S24+ het moeten doen met respectievelijk 4.000 mAh en 4.900 mAh. Opladen verloopt bovendien een stuk sneller, met maximaal 80 watt via een los aan te schaffen SuperVOOC-adapter. Voorheen leverde de fabrikant deze oplader mee, maar vanwege Europese wetgeving is dat niet langer toegestaan. De oplader is afzonderlijk verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro.
Gelukkig hoeft het toestel niet vaak aan de lader. Met een volle accu gaat de 13R met gemak twee dagen mee, tenzij je veel foto’s maakt of voortdurend gamet. Ook bij gebruik van mobiele data loopt de batterij iets sneller leeg, al haalden wij met uitsluitend mobiel datagebruik alsnog ruim een volle dag uit de batterij. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je batterij onverwachts midden op de dag leeg raakt. Gebeurt dat toch, dan laad je de batterij met de 80W-SuperVOOC-lader binnen 50 minuten op van 0% naar 100%. Draadloos opladen is niet mogelijk, wat redelijk teleurstellend is op een toestel van 749 euro.
Conclusie
OnePlus verraste in 2013 vriend en vijand met zijn eerste ‘flagshipkiller’, de One. Bijna twaalf jaar later hopen gebruikers nog steeds op de terugkeer van zo’n vlaggenschipkiller. De 12R kwam daar al aardig in de buurt, en de 13R is opnieuw een verrassend goede smartphone. Het toestel is uitgerust met een snelle Snapdragon-chips, heeft een indrukwekkend lange batterijduur en een scherm dat kan concurreren met menig vlaggenschiptelefoons. Op cameragebied stelt de 13R echter deels teleur. Hoewel de hoofdcamera en zoomcamera geregeld goede foto’s maken, laten ze het net zo vaak afweten.
Daartegenover staat een prijskaartje van 749 euro. Vlaggenschiptelefoons van vergelijkbare grootte, zoals de Galaxy S24+, zijn nog duurder. De Galaxy S24 FE van Samsung is iets voordeliger en maakt mooiere foto’s, maar is minder efficiënt. De Pixel 9 van Google biedt eveneens betere camera’s en een beter scherm, en is bovendien goedkoper, maar heeft als nadeel een kortere batterijduur.
Ben je specifiek op zoek naar een OnePlus-telefoon? Overweeg dan de OnePlus 12. Deze presteert vergelijkbaar met de 13R, heeft een beter camerasysteem en een vergelijkbare batterijduur. Bovendien wordt de OnePlus 12 nog geleverd met een oplader.