Dreamebot X50 Ultra Complete review: droom voor schoonmaakfreaks

Robotstofzuiger 2in1 X50 Ultra Complete Black
Dreame zette pas in 2018 zijn eerste stappen op de markt van schoonmaakrobots, maar nestelde zich in recordtempo aan de absolute top. Het Chinese merk blijft sterk inzetten op smarttechnologie en dat werpt zijn vruchten af. Wij lieten onze woning een tijdlang onderhouden door de Dreamebot X50 Ultra, die nog grondiger en slimmer zou poetsen dan zijn voorgangers. We kregen van Dreame meteen de ‘Complete’-versie geleverd, die je van een hoop reserve-onderdelen voorziet, zoals stofzuigerzakken, dweilpads en borstels.

Design en onderhoud
De Dreamebot X50 Ultra Complete wordt geleverd met een dockingstation dat zowel de stofzuiger als de dweilfunctie ondersteunt. Omdat het basisstation de schoonwater- (4,5 liter) en vuilwatertanks (4 liter) huist, valt het vrij groot uit. Het is 457 mm breed, 340 mm diep en 590 mm hoog. Daarmee is de docking een stukje slanker dan die van de L20 Ultra die we eerder getest hebben. Dreame doet dus zijn best om alles zo compact mogelijk te maken en het station ziet er ook best slick uit. Daardoor voel je je niet per se geneigd om de docking naar het berghok te verbannen en positioneer je hem zonder schroom op de handigste plek van een leefruimte. Bovendien moet je ook niet vrezen voor onaangename geurtjes, want het station reinigt de dweilpads van heet water (tot 80°C) en speciaal reinigingsmiddel dat ook kalkopbouw voorkomt. Het reservoir met afvalwater kan na enkele dagen wel gaan stinken, dus het is sowieso aangeraden dat je dat na een schoonmaakbeurt even leegmaakt. Daarnaast wordt de uitneembare tray waarin de dweilpads gereinigd worden wel snel vuil en we maakten dat even handmatig schoon onder de kraan met het meegeleverde borsteltje. Daar stopt eigenlijk het manuele onderhoudswerk en dat is best wel knap. De robot kan zelf tot 395 ml aan stof opzuigen, waarna hij zich leegt in de stofopvangbak van het basisstation (3,2 liter).
Dreamehome: te veel opties?
De Dreamebot X50 Ultra Complete wordt aangestuurd via de Dreamehome-app. Helaas moesten we de robot eerst zonder appconnectie laten rondrijden via de manuele startknop op de robot (ook een optie, voor wie dat zou willen). Bij het pairen van de robot in de app liep het namelijk mis. Hoewel we de stappen volgens het boekje doorliepen en de robot via de speaker ook de geslaagde connectie met het wifinetwerk bevestigde, verscheen de Dreamebot X50 Ultra maar niet in de app. We hebben het installatieproces enkele keren herhaald (zowel op Android als iOS) en kregen het euvel niet opgelost. Onze contactpersoon bij Dreame kon het via ons serienummer en Account-ID wel snel oplossen, al bleef het voor ons onduidelijk wat er dan precies misging. De kans is groot dat het aan onze review unit (of een vroege softwareversie) lag en dat het bij de consumentenversie niet voorkomt. Dat zou in elk geval niet mogen voor een toestel in deze prijsklasse. In het slechtste geval is de klantendienst wel vlot bereikbaar.
De Dreamehome-app is eigenlijk gewoon essentieel als je ziet hoe je tot in de kleinste details de poetsronde van de robot kan uitstippelen. Bij een eerste rondrit zal de X50 Ultra je verdieping in kaart brengen, waarna je in de app zelf de kamerindeling kan aangeven of no-gozones kan aanduiden waaruit de robot moet wegblijven. Onder Geplande Schoonmaakoperatie kan je vaste tijdstippen instellen waarop de robot aan zijn ronde mag beginnen. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken om hem te activeren. De app biedt een hele waslijst aan instellingen. Wil je dat hij tapijten in huis vermijdt, zijn dweil optilt of de pads zelf verwijdert? Het kan allemaal. Daarnaast kan je in de app ook het vloertype kiezen, zodat de robot mee met de richting van de naden in de vloer rijdt, om sporen te voorkomen. Verder kan je tot in detail kiezen wanneer de robot via zijn MopExtend-functie de dweil uitschuift om grondiger te reinigen in kleine hoekjes. Het zou ons te ver leiden om alle instellingen op te sommen, maar je snapt intussen wat we bedoelen. Hoewel de mogelijkheden indrukwekkend zijn, maakt het de zaken in de app net wat complexer dan prettig voelt. Dat soort keuzes mag wat ons betreft gerust uitbesteed worden aan AI.
Slimme en krachtige reiniging
Voor dagelijks gebruik is er dan ook de CleanGenius-modus, waarin de robot zelfstandig beslist hoe en waar extra aandacht nodig is. Deze functie werkt verrassend goed, zeker bij licht vervuilde vloeren. Toch bleven bij diepere vlekken zoals ingedroogde koffie of gemorst natvoer van de kat resten achter in deze modus. Door over te schakelen naar de handmatige stand (meer water gebruiken en een dubbele reinigingscyclus) kon de Dreamebot X50 Ultra zelfs hardnekkige vlekken volledig verwijderen. Qua stofzuigkracht scoort dit model ook uitzonderlijk goed. Met een maximum van 20.000 Pa aan zuigkracht overtreft de X50 Ultra de meeste concurrenten. Op tapijt verwijderde het apparaat bijna al het stof in CleanGenius-modus, maar een extra cyclus op de hoogste stand zorgde voor een echt perfect resultaat. Ook de haren van onze kat werden probleemloos opgezogen, zonder dat ze in de borstels verstrikt raakten. Qua geluidsniveau blijft de robot met 57,7 dB relatief stil, zeker voor een model met zo’n hoge zuigkracht. De batterijduur en exacte werktijd hangt sterk af van de instellingen en de mate van vervuiling. In de laagste stand haalt de Dreamebot X50 Ultra Complete 220 minuten, wat meer dan genoeg is om een groot huis volledig te reinigen. Wanneer hij volledig opgeladen is, heeft de robot altijd voldoende batterij over voor een intensieve schoonmaakbeurt en een extra mopcyclus.
Wat de Dreamebot X50 Ultra Complete uniek maakt, is de VersaLift-sensor. In plaats van een vaste LiDAR-module gebruikt dit model een intrekbare sensor, waardoor het onder meubels van slechts 89 mm hoog kan schoonmaken. Dat is een leuke toevoeging ten opzichte van de concurrentie, maar ook oudere modellen van Dreame zelf. Doordat de X50 Ultra ‘zijn kopje kan intrekken’, kon hij wél onder ons tv-meubel schoonmaken, in tegenstelling tot een ouder model van Dreame dat koppig tegen de rand van de kast bleef botsen met zijn LiDAR-module. Ook slim in het vermijden van obstakels is de uitstekende camera, die meer dan 200 soorten obstakels herkent. Schoenen en speelgoed van de kat werden gemeden en de Dreamebot X50 Ultra reed zich ook niet vast op de stroomkabel van een staanlamp, waar een ouder Dreame-model nog wel eens op durfde blokkeren. Ook het drinkwaterbakje van de kat werd niet langer geramd. Onderaan zijn er twee draaiende microvezeldweilpads die de robot tot 10,5 mm kan optillen wanneer hij een tapijt of deurmat detecteert. En die detectie verloop vlekkeloos. De robot gaat dan extra hard zuigen en het resultaat was merkelijk beter dan bij oudere robots die we testten. Het gebeurde wel een keertje dat de robot in zijn enthousiasme een deurmat had klem gezogen en die helemaal had meegesleurd tot aan het basisstation, zonder veel erg.

Bovendien kan X50 Ultra zijn dweilpads achterlaten aan de docking, als je een tapijtondergrond alleen wilt stofzuigen. Het ProLeap-systeem is een andere belangrijke toevoeging tegenover oudere Dreamebots. Dankzij mechanische armen kan de X50 Ultra zichzelf omhoog tillen en drempels tot 6 cm hoog overwinnen en erover klimmen, iets waarmee Dreame zich onderscheidt op de markt. In andere situaties zou je dan eigenlijk een tweede robot moeten aanschaffen om de ruimte aan de andere kant van de drempel te kuisen.
Eindoordeel Dreamebot X50 Ultra Complete
De Dreame X50 Ultra Complete is zonder twijfel een van de krachtigste en meest flexibele robotstofzuigers op de markt. De combinatie van een extreem hoge zuigkracht, diepgaande dweilfunctie en unieke drempeloverbrugging maken hem ideaal voor grotere huizen met complexe indelingen. De prijs is stevig, en de overvloed aan instellingen kan initieel overweldigend zijn, maar wie het beste van het beste zoekt, vindt in dit model een nagenoeg perfecte schoonmaakhulp.