Tips

Windows techtip: Zo controleer je of je pc TPM 2.0 heeft

Om te kunnen upgraden naar Windows 11 moet je computer een TPM 2.0-chip hebben. We geven enkele tips om dit voor jouw pc te controleren.

Microsoft heeft voor de installatie van Windows 11 strenge hardwarevereisten opgelegd waar elke pc aan moet voldoen. Anders kan je de update simpelweg niet doorvoeren. Een criterium waar veel computers over blijken te vallen is de afwezigheid van de juiste TPM-chip. Deze moet voldoen aan de standaard TPM 2.0. Ben je niet zeker of jouw computer TPM 2.0 heeft, dan hoef je natuurlijk niet je computer open te breken om een kijkje te nemen naar het moederbord. Er zijn verschillende manieren om je systeemspecificaties te controleren.

4 manieren om te controleren of je pc TPM 2.0 heeft

1. PC Health Check

Voor de lancering van Windows 11 lanceerde Microsoft de gratis testtool PC Health Check App. De applicatie maakt ineens een volledige diagnose van je systeemspecificaties. Laat het programma een controle uitvoeren en klik op Alle resultaten bekijken voor een uitgebreide analyse. Zo weet je meteen ook welke TPM je hebt en waar het schoentje wringt bij negatief nieuws.

2. TPM-beheer 

Een tweede manier is de beheermodule voor de TPM raadplegen. Dit doe je door opnieuw naar start te gaan en in de zoekbalk het commando TPM.msc in te geven. Rechtsonder zie je de specificaties staan.

3. Apparaatbeheer 

Je kan ook gebruik maken van het apparaatbeheer in Windows om de controle uit te voeren. Het apparaatbeheer toont je een overzicht van alle hardware die is aangesloten op je besturingssysteem. Je opent dit menu eveneens via het Start-menu. Informatie over de TPM vind je bij Beveiligingsapparaten. 

4. Windows PowerShell 

De meest omslachtige manier is om gebruik te maken van de Windows PowerShell-commandoprompt.  Deze programmeertaal is ontworpen om snelle zoekopdrachten uit te voeren en taken te automatiseren. Het programma kan je dus ook vertellen welke TPM-versie jouw computer heeft. Daarvoor open je het programma via het Start-menu en typ je het commando ‘Get-tpm’ in. In de zoekresultaten mag nergens de regel Not supported for TPM 1.2 staan, anders weet je al hoe laat het is. 

Hoe kan ik upgraden van TPM 1.2 naar TPM 2.0?

Een eerste stap die je kan ondernemen is controleren of je de laatste firmware-updates hebt doorgevoerd. Deze moeten vanuit de fabrikant van je pc komen. De meeste fabrikanten zoals HP en Dell bieden een eigen specifiek programma aan om je beveiligingschip naar TPM 2.0 te upgraden als je pc hiervoor nog in aanmerking komt.  

Je kan ook gaan neuzen in je BIOS-instellingen. Schakel eerst BitLocker uit (indien nodig), decrypteer je drivers en herstart je computer. Herstart je computer en open de BIOS vooraleer Windows is opgestart (de sneltoets hiervoor verschilt per merk maar meestal is dit de DEL-toets of één van de F-toetsen. Navigeer in het BIOS-menu naar Beveiliging en Beveiligingschip. Zie je de optie Intel PPT, vink deze dan aan. Bij Intel-chips zit de TPM volledig in de firmware geïntegreerd. Windows zou nu normaal in staat moeten zijn om de TPM 2.0 te detecteren. Voer voor de zekerheid nog eens een controle via de hierboven beschreven manieren en activeer BitLocker opnieuw.  

BeveiligingslidertipstpmtrendingWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken