3 tips voor netwerkautomatisering
Wie werkt maakt fouten – en voor netwerkbeheer, -configuratie en -gebruik is dat niet anders. Bij het onderhouden van een IT-infrastructuur valt nog altijd een groot deel van de netwerkproblemen te herleiden naar mensenwerk. Dat hoeft anno 2023 niet meer, mits je investeert in netwerkautomatisering, maar dat kan overweldigend aanvoelen én brengt grote vragen: wat ga je automatiseren, waar begin je en hoe ga je te werk?
Netwerkbeheerders en ingenieurs automatiseren al taken sinds de begindagen van het netwerk, en op het meest basale niveau gaat het erom het leven gemakkelijker te maken. Wie repetitief handwerk automatiseert, heeft meer tijd voor interessanter werk. Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler, schept helderheid en geeft drie tips voor netwerkautomatisering.
1. Focus op de oplossing, niet op de technologie
In de jungle van tools, is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Door de overvloed aan aanbod, ervaren veel netwerkverantwoordelijken keuzestress. Het is dan verleidelijk om te verzanden in het oeverloos afwegen van welke frameworks je wilt instellen en welke tool daarvoor nodig is. Wat hierbij helpt is om te beginnen met jezelf af te vragen: wat is precies mijn probleem en welk resultaat zou ik juist wél willen zien. Vervolgens ga je dan kijken welke toolkit aansluit bij jou, in plaats van dat je gaat kijken hoe jouw netwerk zich kan aanpassen aan een bepaalde tool.
2. Begrijp de datastromen die je automatiseert
Een datastroom bestaat uit verschillende taken die aan elkaar geregen zijn om een dienst of functie te leveren. Maar als je niet alleen een werkstroom wilt automatiseren, maar ook resultaat wilt boeken, dan moet je wel goed weten wat je doet. En dat is waar netwerkautomatisering interessant wordt. Het gaat namelijk verder dan gewoon een taak automatiseren. De data die je uit die taak haalt, kan je gebruiken in andere platforms en tools. En dan zijn er nog die handige API’s die verschillende systemen kunnen koppelen. Dit komt niet alleen ten goede van de mensen die met het netwerk verbinden, maar ook van de data zelf die doorheen het proces gaat.
Maar nu hoor ik je denken: met al die low-code platforms en automatiseringstools is het toch een fluitje van een cent? Dat is wel gedeeltelijk waar, want het maakt je leven wel gemakkelijker. Maar toch moet je de gegevensstroom goed begrijpen, zodat je de juiste API’s en reacties van systemen kunt triggeren.
3. Begin met enkele taken
Elk begin is moeilijk, dus begin klein met duidelijk gedefinieerde vereisten voor automatisering en krijg die aan de praat. De tooling die je nodig hebt, zal je verder kristalliseren naarmate zaken zich ontwikkelen. Maar weet je wat het grote voordeel is van het starten op het niveau van één taak en die dan inbouwen in een bestaand proces? Je kunt dan geleidelijk alle onderdelen vervangen totdat je het hele proces hebt geautomatiseerd. En het mooiste van alles: je kunt het proces dan optimaliseren door te kijken naar andere manieren om de data te gebruiken en de stroom te verbeteren.
En dan nog een ander voordeel van het automatiseren van afzonderlijke taken: je kunt ze hergebruiken in meerdere workflows. Zie je, eens je de pijn en moeite van de eerste opzet hebt doorstaan, kun je vervolgens gewoon recyclen en optimaliseren met relatief minimale inspanning.
Dit is een ingezonden persbericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.