Stembiometrie: zo werkt de technologie
Biometrische identificatiemethodes hoeven niet per se gebruik te maken van uiterlijke kenmerken. Ganganalyse of je manier van typen zijn voorbeelden die eveneens kunnen worden gebruikt, al zijn dergelijke technologieën niet erg populair. Wie wil er immers een paar keer op en neer wandelen om zijn telefoon aan de praat te krijgen?
Dubbele bescherming
Ook je stem biedt identificatiemethodes, zonder dat hierbij rekening wordt gehouden met je uiterlijk. De verschillen in onze stemmen zijn in grote aantallen aanwezig. Niet alleen de hoogte van je stem, maar ook de intonatie en je accent zijn parameters die bij stembiometrie worden toegepast. Momenteel geniet stembiometrie nog weinig bekendheid, maar spraakherkenningsbedrijven zoals Nuance hopen hier verandering in te brengen.
Bij stembiometrie moet je een wachtwoord of –zin uitspreken en kan je spreken over een dubbele beveiliging. Niet alleen het wachtwoord op zich biedt bescherming, maar ook de manier waarop je het woord uitspreekt, is van fundamenteel belang. Indien iemand je het wachtwoord hoort zeggen, zal hij onmogelijk je toestel kunnen ontgrendelen. Zijn stem is immers niet hetzelfde als de jouwe.
Verkouden
Uit onderzoek blijkt dat stembiometrie erg veilig is. “Hoe goed iemand jouw stem ook kan nadoen, iedere stemafdruk is uniek. Zelfs wanneer de stem van een imitator hetzelfde klinkt, zal de stembiometrietechnologie kunnen onderscheiden wie de rechtmatige eigenaar is,” vertelt Jan van den Brink van Nuance.
Bovendien moet je al erg verkouden zijn alvorens de technologie je stem niet meer herkent. Verkouden mensen worden volgens Nuance in 94 procent van de gevallen nog steeds correct geauthenticeerd. Wanneer je je stem volledig kwijtraakt, zal je moeten terugvallen op een klassieke pincode of wachtwoord.