Achtergrond

Elektrisch rijden: welke laadpas moet ik kiezen in 2022?

Laadpas laadpal België
Laadpalen, laadpasjes, providers en soorten stekkers. Hoe kies ik de juiste laadpas en vooral, wat zijn de kosten? Een overzicht.

Heb je net een elektrische wagen aangeschaft of overweeg je de aankoop ervan? Dan zal je ook een laadpas moeten aanschaffen. De batterijtechnologie van elektrische wagens (EV’s) is de laatste jaren enorm verbeterd, maar in de meeste gevallen moet je nog rekenen op een 300 tot 400 kilometer autonomie. Dat betekent dus dat je nog redelijk vaak aan de laadpaal zal moeten staan, vooral als je gaat reizen.

Maar welke laadpas moet je kiezen? Moet ik een abonnement nemen? Hoeveel kost dat en vooral welke firma moet ik kiezen? In deze keuzewijzer willen we je begeleiden zodat je de juiste keuze maakt.

Laadpalen in België

Je zult ze vermoedelijk al gezien hebben. Op straat, parkings en langs huizen. Overal in België staan laadpalen. Maar hoe werkt dat nu juist? Een openbare laadpaal kan iedereen met een laadpas gebruiken. Op basis van RFID kan je de laadpaal activeren met je eigen laadpasje. De kosten zijn dan ook voor jou. Toch moet je uitkijken, want niet elke laadpas is compatibel met de laadpaal waar jij staat. De grootste aanbieders in België en Nederland zijn FastNed, Allego, Luminus, eViolin, Hubject en EvBox. En de lijst met aanbieders groeit.

Bovendien is het niet altijd even duidelijk hoeveel je laadbeurt gaat kosten. Niet elke laadpaal heeft immers een display aan boord. Daar komen de applicaties op je smartphone achter de hoek. Met de apps van o.a. NewMotion, ShellRecharge, Chargemap, Plugsurfing, EvBox of Smoov kan je het overzicht van je laadbeurten bewaren. Het voordeel van die applicaties is ook dat je op voorhand kan filteren op de laadpas die jij in je bezit hebt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een derde voordeel aan de mobiele applicaties is dat je kan zien welke laadpunten beschikbaar zijn en vooral: wat is het vermogen van dat laadpunt? Wie bijvoorbeeld weinig tijd heeft, zal al gauw voor een snellader opteren. Moet je ergens verder zijn, dan zal een tragere paal van toepassing zijn in jouw keuze. In dit artikel leggen we de verschillende laadkabels voor je uit.

De kosten

Na de keuze voor een aanbieder en laadvermogen is het de beurt aan de kosten. Geen onbelangrijke factor in de aankoop van je wagen, thuislaadpunt of laadpas. In België en Nederland zijn er namelijk drie belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden qua kosten:

  1. Het startbedrag: iedere provider mag een startbedrag aanrekenen. Dat is de kost die je betaalt om je laadsessie op te starten. Maar niet iedere provider rekent dat bedrag effectief aan. Het bedrag hangt ook af van het bedrijf dat de laadpaal uitbaat.
  2. Prijs per kilometer of kWh: Ook hier hetzelfde verhaal. De kost per kWh is sterk afhankelijk van de aanbieder. Een trage lader kost sowieso minder dan een snellader. Bekijk dus zeker de tarieven die jouw provider aanrekent hiervoor. Een mobiele app brengt daarin vaak al een stuk meer transparantie.
  3. Hoelang wil je laden: Tesla rekent bijvoorbeeld zogenaamde idle-fees aan. Dat zijn de kosten die je betaalt als je een laadplaats inneemt als je auto opgeladen is. Andere providers rekenen dan weer per minuut dat je gaat laden. Ook hier hetzelfde verhaal als bij de vorige twee punten: de werking en kost hangt af van de provider.

Welke laadpas kies ik best?

Net zoals bij laadpunten moet je tevens bij het aanschaffen van de laadpas met de kosten rekening houden. Zo hangen die tarieven ook hier af van je laadpasprovider. Er kunnen transactiekosten, activatiekosten, abonnementskosten en andere tarieven worden aangerekend. De beste keuze is een laadpas zonder vaste maandelijkse kosten waarbij je alleen betaalt voor je uiteindelijke verbruik.

Optie 1: NewMotion/Shell

NewMotion biedt tegenwoordig een laadnetwerk van meer dan 180.000 laadpunten verspreid over heel Europa. Je hebt dus met één laadpas en één app meteen toegang tot het grootste laadnetwerk van Europa. NewMotion rekent 0,35 cent per laadbeurt als transactiekost. Die kost kan oplopen tot maximum 7 euro per maand.

laadpas newmotion shell

Optie 2: EVBox

EVBox is eentje die mogelijk al vaak bij thuisladers hebt zien hangen. Het bedrijf rekent geen activatie- of transactiekosten aan bij het gebruik van zijn laadpas. Daardoor is het laadpasje enorm populair bij eigenaars van een elektrische wagen. Het netwerk van EVBox is de laatste jaren enorm gegroeid. Intussen heeft het bedrijf al meer dan 100.000 laadpunten in zijn portfolio.

laadpas evbox

Optie 3: Plugsurfing

Eén van de laadpasjes met een groot netwerk is Plugsurfing. Met meer dan 200.000 laadpunten heeft Plugsurfing laadpunten van NUON, Allego, FastNed én EVBox in de aanbieding. Wil je zeker zijn van een compatibel laadpunt overal in Europa? Dan is Plugsurfing de beste optie.

Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Plugsurfing vraagt 9,95 euro eenmallige activatiekosten. Het bedrijf geeft in ruil dan wel 10 euro laadtegoed. De prijs per kWh hangt af van de exploitant van de laadpaal, maar er worden ook 10% roamingkosten per kWh aangerekend.

laadpas plugsurfing

Optie 4: Travelcard

De Travelcard kost 2,95 euro per maand en daarvoor kun je bij meer dan 250.000 laadpunten in Europa opladen, waarvan 100% dekking in België. Daarnaast kun je met de laadpas ook betalen voor tolwegen en vignetten. De laadpas kan ook ingezet worden als tankkaart, waardoor je kunt tanken bij meer dan 6.000 tankstations in benelux. 

Met de Travelcard-app kun je eenvoudig je route uitstippelen en weet je precies waar er een laadpunt is waar je onderweg gebruik van kunt maken. Je kunt de laadpalen gemakkelijk filteren op beschikbaarheid en laadsnelheid. De app geeft ook real time informatie over de tarieven per laadpaal. 

Je kunt zelf kiezen wanneer je de factuur wenst te ontvangen en je hoeft geen losse bonnetjes meer te bewaren. Alle laadpalen thuis of onderweg kunnen ook aangesloten worden op de laadpas. Voor bedrijven kunnen de stroomkosten per voertuig en medewerker bijgehouden worden, waardoor declareren niet meer nodig is. De facturen zijn geschikt om in een boekhoudpakket in te laden en daardoor dus makkelijk te verwerken. 

travelcard laadpas

Heeft een laadpunt thuis zin?

Jazeker. Als je investeert in een elektrische wagen, dan hoort daar ook een degelijk laadpunt thuis bij. Je kan gaan laden op je thuisnetwerk, maar dat kost je meer geld en tijd. De oplaadduur van een volledige batterij op je thuisnetwerk kan soms 8 tot 10 uur duren. Het grootste voordeel van een laadpunt thuis is dus dat je een stuk sneller kan gaan laden. Je hebt ook altijd een degelijk laadpunt ter beschikking thuis, dat maakt het allemaal net iets gemakkelijker.

Keuze van de redactie

Op de redactie van TechPulse hebben we gekozen voor de Shell Recharge laadpas. De voordelen? Je hebt geen maandelijkse abonnementkost, je moet niet betalen voor het pasje en betaalt dus alleen wat je verbruikt.

Bovendien heeft NewMotion/Shell een handige mobiele applicatie waarin je het overzicht kan bewaren en de beschikbare laadpunten kan terugvinden. Iets wat je ook in Google Maps hebt, maar Google’s zoekfunctie is daar helaas nog niet uitgebreid genoeg voor. Zo bots je bijvoorbeeld nogal snel op een laadpunt dat niet echt publiek toegankelijk is.


Laatst bijgewerkt op 18/02/22.

Connected Cartips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600