De IT-budgetten zullen in 2010 amper stijgen, zo leert onderzoeksbureau Gartner uit een enquête onder ruim vijftienhonderd CIO’s. Vorig jaar daalden die budgetten nog met 8,1 procent. Tot nu toe was 2009 het moeilijkste jaar sinds Gartner met zijn ondervragingen begon in 1999. Dat wil dus ook zeggen dat het slechter ging dan in de […]

Advertentie

De IT-budgetten zullen in 2010 amper stijgen, zo leert onderzoeksbureau Gartner uit een enquête onder ruim vijftienhonderd CIO’s. Vorig jaar daalden die budgetten nog met 8,1 procent.

Tot nu toe was 2009 het moeilijkste jaar sinds Gartner met zijn ondervragingen begon in 1999. Dat wil dus ook zeggen dat het slechter ging dan in de probleemjaren na de gebarsten internetzeepbel.

Het afgelopen jaar zijn vier jaar budgetverhogingen in één klap weggeveegd. Daarmee blijven CIO’s zitten met budgetten zoals ze in 2005 waren. Voor het komende jaar zijn de verwachtingen iets beter, maar de schade van het afgelopen jaar wordt nog niet goedgemaakt. Het komende jaar stijgen de budgetten met een schamele 1,3 procent.

2009 met handrem
In 2009 moesten de meeste CIO’s rijden met de handrem erop. Budgetten werden (meermaals) verlaagd en CIO’s moesten meer presteren met minder middelen. Vaak werden investeringen op de lange baan geschoven.

Toch wordt 2010 anders, verwacht Gartner. Het economisch herstel na de crisis zal ervoor zorgen dat bedrijven een omschakeling gaan maken: van kostenbesparingen naar waardecreatie.

Daarom zal de CIO ervoor moeten zorgen dat hij weg komt uit zijn ondersteunende functie en dat hij een strategische partner wordt van het bedrijf. Een mantra die al enkele jaren meegaat in de sector. Toch waren de omstandigheden de afgelopen jaren te moeilijk om daar werk van te maken.

Gartner ondervroeg voor deze studie 1.586 CIO’s uit 41 landen die samen meer dan 88 miljard euro aan IT-bestedingen vertegenwoordigen.