Nieuws

Amerikaanse software naar schurkenstaten

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton wil met de uitvoer van Amerikaanse communicatiesoftware en diensten naar Soedan, Iran en Cuba de democratie in deze landen versterken.

Begin deze week werd een versoepeling van de handelsembargo’s met Soedan, Iran en Cuba aangekondigd. Het gebruik van Amerikaanse chat-, blog- en e-mailtools en software voor instant messaging is in bovenstaande landen strikt gereguleerd.

“We steunen het recht op vrije meningsuiting”, vertelt Clinton aan persagentschap AFP. “Door deze versoepeling krijgen Iraanse burgers een nieuwsvenster op de gebeurtenissen in hun land. Als Iran zichzelf een democratie noemt, moet het recht op vrije meningsuiting gerespecteerd worden.”

Neal Wolin van het Amerikaanse ministerie van Economie en Financiën is het met haar eens. “Internetgebonden communicatie waaronder e-mail en sociale netwerken zijn belangrijke hulpmiddelen voor de bevolking. Ze ondersteunen de vrijheid van informatie, een van de belangrijkste rechten van de mens."

Embargo’s
Cuba, Iran en Soedan controleren tot op zekere hoogte het internetgebruik van hun burgers. Sommige diensten van webgiganten zoals Googles Gmail worden er gebruikt, maar Google en andere ontwikkelaars sluiten de toegang tot de meeste diensten af uit vrees voor een schending van de embargo’s.

De Verenigde Staten leggen Cuba sinds 1962 een financieel en economisch embargo op en verbieden vrijwel elke vorm van handel met Iran en Soedan sinds 1997.

In de geest van sociaal netwerken gebruikte het ministerie van Economie en Financiën zijn nieuw aangemaakte Twitteraccount om dit nieuws wereldkundig te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business