Nieuws

Google: kranten verdienen niet aan nieuws

De inkomsten uit reclame op het internet bedragen minder dan vijf procent van de opbrengst van krantenadvertenties. Zo weerlegt Googles hoofdeconoom de aantijgingen dat zijn bedrijf verantwoordelijk is voor de crisis in de krantenindustrie.

De berichten over tegenvallende reclame-inkomsten in de krantensector zijn niet van gisteren. Sinds de opkomst van het internet laten steeds meer lezers de krant links liggen. Uit cijfers van onderzoeksbureau ComScore blijkt dat veertig procent van de internetgebruikers dagelijks online nieuws raadpleegt.

Crisis
Een andere oorzaak is de algemene daling in advertentie-inkomsten ten gevolge van de economische crisis. Daarbij komt nog dat de druk- en distributiekosten doorgaans de helft van de kostprijs van een krant bedragen, terwijl het journalistieke aspect (de lonen van de redacteurs) maar zo’n vijftien procent uit de koek hapt. Dat vertelde Hal Varian eerder deze week tijdens een workshop over internet en journalistiek

[related_article id=”158901″]

Toch wijzen veel krantenuitgevers Google en diens gratis nieuwsdienst aan als hoofddader. In een poging om het tij te doen keren proberen enkelen om hun lezers te laten betalen voor online nieuws.

Leesmeter
Zo denkt de New York Times erover om een leesmeter, een soort parkeermeter voor nieuws, op zijn website te installeren. Bezoekers die meer dan tien keer per maand terugkomen zullen een bijdrage moeten betalen.

Googles hoofdeconoom ziet geen heil in dergelijke experimenten. “Kranten hebben nooit veel verdiend aan nieuws. De grootste reclamecontracten vind je bij de katernen over Reizen, Huis & Tuin, Eten & Drinken, enzovoort. Het probleem is dat al die informatie makkelijker op het internet bereikbaar is, waardoor kranten alleen de minder lucratieve reclame-inkomsten bij lokaal en sportnieuws overhouden”, aldus Varian.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business