Nieuws

Evolutie harde schijf vertraagt XP

Harde schijven ondergaan binnenkort hun grootste verandering in dertig jaar. De manier van dataopslag wordt aangepast aan de moderne ontwikkelingen.

In 2012 verandert de manier waarop gegevens op een harde schijf worden opgeslagen drastisch. Sinds het DOS-tijdperk gebeurt dat in clusters van 512 bytes. Zolang een schijf niet te groot is, heeft dit systeem geen nadelen. Maar de constante groei van hardeschijfcapaciteit vraagt om een aanpassing.

Errorcode
Elke sector van 512 bytes heeft een indicator om begin en einde aan te tonen. Ook wordt er ruimte gemaakt waar eventuele errorcodes bewaard kunnen worden. Dat gebeurt tussen de sectoren. Op harde schijven met een grote capaciteit gaat hierdoor relatief veel ruimte verloren.

[related_article id=”152275″]

Om dat verlies te compenseren stappen de HD-fabrikanten nog vóór het einde van 2011 over op sectoren van 4K (4.096 bytes). “We kunnen meer gegevens op een harde schijf kwijt als die met 4K-sectoren geformatteerd wordt. Gemiddeld zeven à elf procent”, vertelt Steve Perkin van hardeschijffabrikant Western Digital aan de BBC.

Drivers
Maar die aanpassing kan ook problemen opleveren. Niet elk besturingssysteem is er immers op berekend. Windows 7, Vista , Mac OS X Tiger, Leopard en Snow Leopard en Linuxdistributies van na september 2009 zouden geen problemen mogen opleveren.

Windows XP daarentegen kan in bepaalde gevallen moeilijk doen, aangezien het ontwikkeld werd voor er sprake was van het 4K-formaat. Er zijn wel aangepaste drivers in de maak die sectoren van 512 bytes simuleren, maar dat zijn enkel lapmiddelen.

“Als er gegevens van de harde schijf worden gelezen, merk je geen verschil”, zegt David Burks van Seagate. “Maar als er data worden geschreven, moet dat in sommige gevallen in twee delen gebeuren, met een vertraging van vijf milliseconden als gevolg. Dat betekent een prestatieverlies van ongeveer tien procent.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business