Nieuws

Neusscan kan identiteit verifiëren

Na de irisscan, de vingerafdruk en de oren kan nu ook de neus dienst doen om iemands identiteit te verifiëren. Dat denken wetenschappers van de universiteit van Bath in Engeland.

De wetenschappers werken aan een experimenteel systeem dat mensen kan identificeren aan de hand van de contouren van hun neus. Ze gebruiken hiervoor het fotosysteem PhotoFace, dat gemaakt werd door Britse collega’s. Met zelf ontwikkelde software analyseren ze de foto’s.

Schaduw
Het PhotoFace-systeem vormt een 3D-model van iemands gezicht door verschillende foto’s die zijn genomen uit verschillende hoeken te combineren. De schaduw die de neus werpt, speelt hierbij een belangrijke rol.

[related_article id=”158578″]

Het nieuwe systeem baseert zich niet op de gehele neus om iemands identiteit te verifiëren maar focust zich op drie delen: het brugprofiel, de punt van de neus en het gebied tussen de ogen.

Prominent
“De neus heeft een prominente plaats in het gelaat. Toch is er in de biometrie nog geen aandacht aan besteed, in tegenstelling tot de oren en de ogen”, zegt Dr. Adrian Evans van de University of Bath.

Hoewel je met de neustechniek sneller een database met foto’s kunt filteren dan met bijvoorbeeld gehele gezichtsherkenning, is er ook een nadeel. De resultaten zijn immers minder betrouwbaar. De wetenschappers bevelen de neustechniek dan ook aan als aanvulling op de bestaande technieken.

Omdat neuzen moeilijk te verbergen zijn, kan deze techniek - zodra zij verbeterd is - gebruikt worden bij beveiligingscamera’s. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat ze de irisscan zullen vervangen, vanwege de kostprijs van 3D-foto’s en de betrouwbaarheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business