Nieuws

Duikboot haalt energie uit oceaan

De NASA heeft een onbemande duikboot ontwikkeld die zijn energie volledig uit temperatuurverschillen in het zeewater haalt.

De Solo-Trec (Sounding Oceanographic Lagrangrian Observer Thermal Recharging vehicle) wordt ontwikkeld door de NASA, de Amerikaanse marine, het Scripps-instituut voor Oceanografie en de Universiteit van Californië in San Diego. Het duurde vijf jaar voordat het prototype klaar was.

Het vernieuwende aan de Solo-Trec is zijn vermogen om alle benodigde energie uit het zeewater te halen. Om dit te verwezenlijken plaatsten de wetenschappers tien cilinders met daarin een wasachtige substantie rondom het hoofdcompartiment.

Phasechanging
Dit phasechanging-materiaal verandert van consistentie onder invloed van temperatuurschommelingen. In het ondiepe warme water wordt het materiaal vloeibaar en zet het uit. Duikt de boot en komt hij in koeler water terecht, dan stolt het materiaal en krimpt het.

1,7 wattuur
Als de substantie uitzet, verhoogt de druk op de olie in de Solo-Trec. Hierdoor wordt een hydraulische motor aangedreven die de batterijen oplaadt. Per duik genereert dit systeem gemiddeld 1,7 wattuur. Genoeg om ook de wetenschappelijke instrumenten aan boord van energie te voorzien.

“De mensheid droomt al lang van een machine die meer energie genereert dan verbruikt”, zegt NASA-wetenschapper Jack Jones. “De Solo-Trec is niet afhankelijk van energiebevoorrading en kan daardoor permanent de oceanen in de gaten houden.”

Prototype
De Solo-Trec zit momenteel nog in de prototypefase. Afgelopen maand voltooide hij succesvol een tweede proefperiode van drie maanden voor de kust van Hawaii. Het project dient hoofdzakelijk als evaluatie van deze manier van energievoorziening.

De NASA droomt ondertussen van een leger autonoom opererende voertuigen dat de zeeën bewaakt en informatie verzamelt over onder meer het klimaat, het leven onder water en het terrein.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business