MusicBee 1.2 Bèta
Net nu we dachten genoeg te hebben van nieuwe muziekbeheerders, weet MusicBee ons aangenaam te verrassen. We voelen deze lichtgewicht iTunes aan de tand en proberen te ontdekken of hij onze nummer één kan worden.
MusicBee is een ware David tussen de Goliaths. Deze muziekbeheerder wordt onderhouden door één ontwikkelaar, die in slechts twee jaar tijd een programma in elkaar heeft gestoken dat veeleisende muziekbeheerders het vuur aan de schenen legt.
iTunes plus
Bij de eerste start doet MusicBee ons meteen denken aan de iTunes-interface, met zijn prominente kolommenbrowser boven de muziekbibliotheek en het boomvenster links. De nieuwkomer voegt daar echter panelen aan de rechterkant aan toe waar albumhoezen, songteksten en een afspeellijst terug te vinden zijn. Onder het bibliotheekvenster vind je ook nog een werkbalk waar je geavanceerde bewerkingen kunt uitvoeren.
Door al die mogelijkheden kan MusicBee wat benauwd aanvoelen. Zo begrijpen we pas na het raadplegen van de online helpfunctie dat er een slimme shuffle is die het mogelijk maakt om hoger gewaardeerde nummers voorrang te geven. Die ontoegankelijkheid vinden we ook terug in de opties, iets wat beginnende gebruikers kan afschrikken.
Webintegratie
Net als Songbird heeft MusicBee uitstekende banden met het web. Het kan direct bekende muziekblogs openen en geeft onderaan zijn hoofdvenster een lijst weer van downloadbare nummers. Het programma heeft ook een ingebouwde browser waar je andere muzieksites kunt bookmarken. Zij krijgen dan een plaatsje onder het Web-neerklapvenster.
De browser is niet zo stabiel en veroorzaakt meerdere keren foutmeldingen. Wel vlekkeloos werkt de integratie met Last.fm, dat je afgespeelde nummers in de gaten houdt (of scrobbelt) en die synchroniseert met het bekende online radiostation.
Ook op andere vlakken maakt MusicBee uitstekend gebruik van de mogelijkheden van het web. Songteksten worden waar mogelijk meteen gedownload en weergegeven en albumhoezen ophalen is eenvoudig en goed uitgewerkt, waarbij de applicatie meerdere beeldverzamelingen doorzoekt tot zij de juiste hoes beet heeft. De ondersteuning van podcasts is bovendien uitstekend en beter dan we tot nog toe zagen in vergelijkbare muziekbeheerders.
MusicBee heeft ook verstand van geavanceerd muziekbeheer en kan kosteloos muziekbestanden converteren zonder de albumtags kwijt te raken. Als je exotische bestanden wilt omzetten naar mp3, moet je wel een aparte encoder installeren.
Het programma synchroniseert bovendien bestanden met mp3-spelers, waaronder iPods en iPhones. Tijdens een test met onze iPod Classic kost het minuten om de speler te laden, maar daarna kunnen we probleemloos synchroniseren en afspelen. Wel gaat het geheugenverbruik de lucht in, al blijft het nog altijd onder de systeemdruk van concurrenten.
Licht en snel
MusicBee is stukken lichter dan iTunes en Songbird, stabieler dan MediaMonkey en het laadt grote muziekverzamelingen razendsnel. Tel daarbij de eigenschappen die andere muziekbeheerders moeten missen en MusicBee heeft zich een plaats voor aan het peloton verworven.
Het enige waar deze applicatie nog behoefte aan heeft, is een beter uiterlijk en meer uitbreidmogelijkheden. We geven MusicBee de wisselbeker en zijn benieuwd naar zijn toekomst.
MusicBee 1.2.3705 Bèta
Prijs: gratis (juni 2010)
PRO: uitstekende Last.fm-integratie; geavanceerde opzoekfunctie voor songteksten en albumhoezen; geslaagd tag- en podcastbeheer; lichtvoetiger dan andere muziekbeheerders.
CONTRA: benauwde interface; aparte installatie noodzakelijk voor converteren mp3’s; niet in het Nederlands; gebrek aan skins.