Google betaalt voor schenden privacy
Google schond de privacy van Belgen door internetverkeer te onderscheppen via zijn Street View-auto"s. Dat kost het internetbedrijf een minnelijke schikking van 150.000 euro.
Afgelopen augustus kreeg Google een proces-verbaal van het federaal parket in de bus. Daarin stond dat het internetbedrijf de Belgische wet op de elektronische communicatie had overtreden.
Toen de Street View-auto"s van Googles kaartendienst tussen 2008 en 2010 door alle Belgische straten en pleinen reden, legden ze iets te veel ijver aan de dag. Niet alleen namen ze foto-opnames van de omgeving, ze scanden tegelijk op draadloze netwerken. Als dat niet-beveiligde netwerken waren, onderschepte Google de gegevens die erlangs werden verstuurd.
[related_article id=”158578″]
Rechtszaak vermeden
Het internetbedrijf kreeg drie maanden de tijd om de minnelijke schikking van 150.000 euro te betalen. Dat heeft het begin november gedaan, bevestigt het federaal parket. Als dat niet was gebeurd, zou het tot een rechtszaak zijn gekomen.
Op aangeven van de Privacycommissie begon het federaal parket dit voorjaar een onderzoek naar Street View. Daarbij kwam het tot de vaststelling dat Google hier dezelfde fouten heeft gemaakt als in andere landen waar het door reed. Overal sloeg het de locatie van draadloze internetmodems op.
Google heeft aan het parket verklaard dat het daarmee een eigen gps-systeem wil ontwikkelen. Nu gebeurt de positiebepaling van smartphones, die meestal ook een gps-functie hebben, via gsm-masten of satellieten. Als Google zijn eigen database heeft om die gps op te laten werken, is het compleet onafhankelijk van bijvoorbeeld gsm-providers. De locatie van smartphones die werken op Android, het besturingssysteem van Google, zou ook veel sneller kunnen worden bepaald dan op de klassieke manier.
‘Per ongeluk"
Dat verklaart nog niet waarom Google ook internetverkeer opsloeg. Als iemand bijvoorbeeld een e-mail verzond via een ‘open" netwerk (zoals in stations) op het ogenblik dat de auto"s er net langs reden, dan werd de inhoud van die mail geregistreerd. Op die manier verzamelde Google flarden van gesprekken en wachtwoorden. Die informatie werd achteraf, wanneer het werk van de auto"s er allang op zat, nog altijd bewaard.
Google kan met die informatie in principe niets aanvangen. "De opslag gebeurde per ongeluk", verontschuldigt het internetbedrijf zich. Maar zelfs als het niet met opzet was, blijft het een onwettelijke praktijk, vindt het parket.
België is zo goed als het laatste van de buurlanden waar Google zich moet verantwoorden. In Nederland kwam het al eerder tot een veroordeling. Daar moest het bedrijf een miljoen euro betalen. In Frankrijk legde de privacywaakhond zelf een boete van 100.000 euro op.